Η καλή εποχή

Η καλή εποχή Facebook Twitter
Θαυμάζω τα σταφύλια στις πιατέλες, από τον φούρνο αναδύεται το άρωμα από τα γεμιστά μήλα που τυλίχτηκαν σε μια βουτυράτη ζύμη χωρίς πρόβλημα. Κοιτάζω τα βιβλία μου, μετράω τα μπαχάρια, ετοιμάζομαι... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LIFO
0


Σάββατο 27.9 Πάντα πίστευα πως από ένα πεσκέσι γίνεται το καλύτερο τραπέζι. Μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το πεσκέσι είναι συνήθως κάτι εξαιρετικό, κάτι σπάνιο, που δεν βρίσκεις στην αγορά. Θυμάμαι τη μοναδική φορά που πήγα στο σπίτι της κ. Εύης Βουτσινά. Είχε παντού βαζάκια με γλυκό μανταρίνι και άλλα με κρεμμύδια τουρσί. «Μου τα 'φεραν πεσκέσι, τι να έκανα; Να τα άφηνα; Έφτιαξα γλυκό και τουρσί. Να σου δώσω να πάρεις». Έτσι είναι. Αυτό που σου φέρνει ο φίλος με χαρά θες να το φροντίσεις. Είναι κάτι ειδικό. Σήμερα μου έστειλαν από τα Μονοπάτια Resort στα Άνω Πεδινά φρέσκα βασιλομανίταρα που μόλις συνέλεξαν τα παιδιά του πολύ ωραίου ξενώνα. Μπορεί να μην είμαι εκεί να τα απολαύσω στο σωστό τους περιβάλλον, αλλά υποσχέθηκα να τα τιμήσω και το έκανα. Και τι άλλο θα μπορούσα να φτιάξω, από ένα ριζότο με μανιτάρια; Πρώτα φροντίζω τον ζωμό και επειδή μέχρι χθες ήταν ακόμα καλοκαίρι και τα ξαφνικά κρύα μας έπιασαν απροετοίμαστους, θα πρέπει να γίνει και αυτός τώρα. Τα γνωστά. Φτερούγες κοτόπουλου, πράσα, κρεμμύδια, καρότα, μαϊντανός, δάφνη, κόκκοι πιπεριού, δυο φλούδες από λεμόνι στην κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Τα σιγοβράζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να αφήσουν τα υλικά τη γεύση και το άρωμά τους στο ζουμί. Σουρώνουμε, πετάμε τα λαχανικά, δίνουμε τις φτερούγες στα σκυλιά της γειτονιάς και κρατάμε τον πολύτιμο ζωμό. Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει ρίχνω ελαιόλαδο και τα μανιτάρια που έχουν κοπεί φέτες. Σοτάρω, αλατοπιπερώνω και όταν ψηθούν για ένα επτάλεπτο περίπου, προσθέτω λίγο χυμό λεμονιού, μαϊντανό και βασιλικό. Κατεβάζω από τη φωτιά. Σε ένα άλλο σκεύος και σε μέτρια φωτιά σοτάρω δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια και δύο σκελίδες σκόρδο σε δύο κουταλιές βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Το κάνω σιγά, να μην κάψουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφού πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα, ρίχνω 300 γρ. ρύζι αρμπόριο και το ανακατεύω για ένα λεπτάκι. Ρίχνω στο σκεύος ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ενώ παράλληλα έχω φέρει τον ζωμό σε σημείο βρασμού. Αφού απορροφηθεί το κρασί, προσθέτω στο ρύζι λίγο-λίγο τον καυτό ζωμό. Περιμένω να απορροφηθεί από το ρύζι ανακατεύοντας και μετά συνεχίζω. Δεν θα πω ακριβή ποσότητα υγρού, θα το δείτε με το μάτι. Στο τέλος πρέπει να έχεις ένα ρύζι αλ ντέντε που το περιβάλλει ένα κρεμώδες ζουμί. Μόλις καταλάβω πως είναι έτοιμο, προσθέτω τριμμένη παρμεζάνα, λίγο βούτυρο ανάλατο και τα μανιτάρια, ανακατεύω ελαφρώς και σερβίρω αμέσως. Είναι σημαντικό αυτό το αμέσως, γιατί δέκα λεπτά αργότερα όλα όσα περιμένεις από ένα ριζότο δεν είναι πια εκεί. Τρώμε και καταλαβαίνουμε πως ήρθε το φθινόπωρο. Ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά φαγητά που να είναι καλύτερα από το ριζότο με μανιτάρια.

Έτσι απότομα που μπήκε το φθινόπωρο, ούτε να το αναζητήσουμε καλά-καλά δεν μας άφησε. Μέσα όλο το Σ/Κ κλεισμένοι. Όχι υπερβολές. Για σούπες και αχνιστές κατσαρόλες είναι νωρίς ακόμη. Νιώσαμε λίγο μόνο σαν άνθρωποι που μπορέσαμε να μαγειρέψουμε χωρίς να πάθουμε θερμοπληξία και χωρίς να μας κυνηγούν χίλια κουνούπια σε κάθε μας κίνηση. Θαυμάζω τα σταφύλια στις πιατέλες, από τον φούρνο αναδύεται το άρωμα από τα γεμιστά μήλα που τυλίχτηκαν σε μια βουτυράτη ζύμη χωρίς πρόβλημα. Κοιτάζω τα βιβλία μου, μετράω τα μπαχάρια, ετοιμάζομαι. Όλα τα βιβλία με post it για συνταγές που πρέπει να δοκιμαστούν και στη σειρά δύο τουλάχιστον τραπέζια που πρέπει να γίνουν πριν φύγουμε ομαδικώς για το νησί τον Νοέμβριο. Και μέχρι το Σάββατο υπολογίζω να έχω τελειώσει και με τους βασιλικούς στο παράθυρο. Πάμε για φθινόπωρο. Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ