Grasshoppers: Ένα ολοκαίνουργιο μπαρ μόλις εμφανίστηκε πίσω από τη Στέγη

Grasshoppers: Ένα ολοκαίνουργιο μπαρ μόλις εμφανίστηκε πίσω από τη Στέγη Facebook Twitter
Το Fervid με βάση του το μεσκάλ, με raspberry, τζίντζερ, λάιμ, ντοματίνι, bitters και αλάτι στο χείλος του ποτηριού είναι μια umami μαργαρίτα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα άλματα που κάνει η ακρίδα για να κινηθεί συμβολίζουν τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομα του μπαρ, έτσι όπως είναι σκορπισμένα σε έναν τοίχο του χώρου. Αν έχετε παρακολουθήσει, μάλιστα, το τηλεοπτικό «Kung Fu» του ABC της δεκαετίας του ‘70, σωστά φανταστήκατε πως πρόκειται για μια αναφορά στο παρατσούκλι που δίνει ο δάσκαλος στον νεαρό και ακόμα άπειρο μαθητευόμενο Σαολίν, τον οποίο υποδυόταν ο David Carradine. 

Διόλου άπειροι δεν είναι βέβαια όσοι συνθέτουν τη νέα άφιξη που μας οδηγεί μέχρι τον Νέο Κόσμο, στον δρόμο της Ευρυδάμαντος πίσω από τη Στέγη, που έκανε προορισμό το Naif του Πέτρου Ζησού.

Αυτήν τη φορά, στον χώρο ενός πρώην ίντερνετ καφέ που μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά ο ίδιος θέλησε να στήσει ένα καθαρά βραδινό μαγαζί με μπαρ ατμόσφαιρα. Η ακρίδα μπήκε στον πληθυντικό, γιατί η ομάδα του είναι δεμένη, έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν και μπορεί να σας δώσει πολλές ρομαντικές εξηγήσεις για το όνομα του μαγαζιού. 

Διαβάζοντας τον κατάλογο των κοκτέιλ, ίσως παρατηρήσετε το μοτίβο μιας ερωτικής ιστορίας, ή πολλών διαφορετικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μπαρ είναι hot. 

Πίσω από την μπάρα ένας από τους πιο ταλαντούχους, κατά τη γνώμη μου, bartenders της γενιάς του, ο Νίκος Σωτηρόπουλος, θα μου πει πως, όπως οι ακρίδες είναι έντομα μοναχικά, έτσι κι εκείνοι σκέφτηκαν ότι ο χώρος τους πρέπει να μας εμπνέει ώστε να βγούμε ακόμα και μόνοι μας, να μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, να νιώθουμε άνετα να μπλεχτούμε με τους γύρω μας, αλλά παράλληλα να ξέρουμε πως θα βρούμε μια γωνιά με ιδιωτικότητα.

Αναφέρεται και στον πίνακα με τον τίτλο «La sauterelle» που εκτίθεται στο Μουσείο Γουλανδρή, στην ακρίδα του Χουάν Μιρό, του σπουδαίου υπερρεαλιστή ζωγράφου που πολλοί έχουν ταξινομήσει τα έργα του στη ναΐφ κατηγορία – see what he did there;

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Οι Grasshoppers του Νέου Κόσμου μάς περιμένουν σε ένα μπαρ με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, στο οποίο έχουν ρίξει συναίσθημα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Mε τη βοήθεια των Cadu architects και την ταυτότητα που έχουν δημιουργήσει οι graphic designers Νατάσα Πολύζου και Μαρία Κεκέ, οι Grasshoppers του Νέου Κόσμου μάς περιμένουν σε ένα μπαρ με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, στο οποίο έχουν ρίξει συναίσθημα. Το μπλε χρώμα στον χώρο συνδέεται με το γεγονός ότι σε όποιο σημείο του και αν επιλέξετε να καθίσετε θα δείτε ουρανό, κάτι όχι πολύ σύνηθες στην Αθήνα. Οι γραμμές είναι απλές, οι γύρω κολόνες αφήνουν το μπετόν εκτεθειμένο, το σίδερο και το υαλότουβλο κυριαρχούν, ενώ η ένταση του φωτισμού που βγαίνει από αυτό αλλάζει όσο περνάει η νύχτα. Τα σκαμπό είναι βιδωμένα όπως στα πιο κλασικά ποτάδικα, ενώ μια νησίδα στη μέση του χώρου δίνει την αίσθηση μιας ενδιάμεσης μπάρας.

Οι διαφορετικές υφές που συνθέτουν το μπαρ αποτυπώνονται και στους καταλόγους του, αγγίξτε τους και θα καταλάβετε. Σε αυτούς θα δείτε ότι όσα προσφέρονται είναι μετρημένα, λίγες και καλές ετικέτες σε ποτά, αποστάγματα και κρασιά.

Θα βρείτε επτά κλασικά κοκτέιλ και οκτώ signature συνταγές με διαφορετική γευστική προσέγγιση, η οποία αναφέρεται στον κατάλογο, όπως και το ποτήρι στο οποίο θα σερβιριστεί το ποτό σας, για να μη μείνει κανείς δυσαρεστημένος. Σε γενικές γραμμές, εκτός από δυο-τρεις προτάσεις, ο κατάλογος που έχουν στήσει ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ο Δημήτρης Μεσσήνης και ο Γιάννης Φούντας έχει υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Πρέπει να τα δοκιμάσετε ακόμα και όσοι δεν τα προτιμάτε, όσοι παραγγέλνετε πάντα, δίχως δεύτερη σκέψη, απλό ποτό. 

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Όσο σοβαρά είναι τα ποτά των Grasshoppers, άλλο τόσο είναι και τα πιάτα, που συνθέτουν ένα ξεχωριστό bar food. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στα κλασικά τους, λοιπόν, το Ζombie τους είναι σωστό, χωρίς πουρέδες και πολλά γλυκαντικά, το Bloody Mary τους (θα σας το φτιάξουν και με τεκίλα ή μεσκάλ αντί για βότκα, αν το ζητήσετε, φυσικά) φτιάχνεται με βιολογική ντομάτα, το Dry Martini τους είναι βοτανικό, παγωμένο όπως πρέπει, το προτείνουν extra dry.

Στα signature, το Flying lovers είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα απογευματινή πρόταση, μια δροσερή προσέγγιση στο κονιάκ, όπως και το Longing for More με Pineau des Charentes παλαιωμένο για δέκα χρόνια. Το Fervid με βάση το μεσκάλ, με raspberry, τζίντζερ, λάιμ, ντοματίνι, bitters και αλάτι στο χείλος του ποτηριού είναι μια umami μαργαρίτα και μια φοβερή ιδέα, όπως και το γλυκόπικρο Coarse με Campari, cherry brandy, πικραμύγδαλο και φρέσκο χυμό από σέλερι και λάιμ.

Όσο σοβαρά είναι τα ποτά των Grasshoppers, άλλο τόσο είναι και τα πιάτα που συνθέτουν ένα ξεχωριστό bar food. Ο Νίκος Ντάνος, υπεύθυνος και για όσα comfort σερβίρονται στο Naif, φαντάστηκε ένα μενού λες και πίνουμε ποτό σε διάφορα μπαρ ξενοδοχείων ανά τον κόσμο. Προτείνει μπουκιές που δεν χρειάζονται μαχαιροπίρουνο και συνοδεύονται από εφτά διαφορετικά είδη ψωμιού.

Μεταξύ αυτών θα βρείτε ένα πιο «θαλασσινό» vitello tonnato με φύλλα μουστάρδας, καπνιστό χέλι και wakame, έναν σολομό gravlax με λεμόνι, απαλή μουστάρδα με άνηθο, finger lime, αγγουράκια πίκλα πάνω σε πολύσπορο ψωμί, ένα ταρτάρ πάνω σε καρδιές μαρουλιού, ένα πιάτο με bocconcini, ντοματίνια, δική τους πέστο βασιλικού και τσάτνεϊ ντομάτας, με καππαρόφυλλα και φρυγανισμένο ελαιόψωμο που μπορείτε να συνδυάσετε με μια ποικιλία αλλαντικών. 

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στους καταλόγους θα δείτε ότι όσα προσφέρονται είναι μετρημένα, λίγες και καλές ετικέτες σε ποτά, αποστάγματα και κρασιά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Πίσω από την μπάρα, ένας από τους πιο ταλαντούχους κατά τη γνώμη μου bartenders της γενιάς του, ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχουν και coronation chicken, ένα σάντουιτς με ζυμωτό ψωμί και παστράμι. Kαι, επιτέλους  κάποιος σκέφτηκε να προσφέρει με τον πιο ποιοτικό τρόπο το καλύτερο γρήγορο φαγητό για να συνοδεύσει ποτό. Το Italian club έχει μοτσαρέλα, γλυκό προβολόνε, γκοργκοντζόλα, σαλάμι, μορταδέλα, φύλλα αγκινάρας, είναι λες και άνοιξαν ένα ψυγείο ιταλικού σπιτιού για να φτιάξουν ένα άλλο, αναβαθμισμένο κλαμπ σάντουιτς. 

Από το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου περιμένουμε να δούμε και τον καλά κρυμμένο του κήπο που είναι υπό διαμόρφωση. Tη μουσική του θα την ενέκρινε ο Brian Eno. Διαβάζοντας τον κατάλογο των κοκτέιλ, ίσως παρατηρήσετε το μοτίβο μιας ερωτικής ιστορίας, ή πολλών διαφορετικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μπαρ είναι hot. 

Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, 210 9340708

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Το Italian club έχει μοτσαρέλα, γλυκό προβολόνε, γκοργκοντζόλα, σαλάμι, μορταδέλα, φύλλα αγκινάρας, είναι λες και άνοιξαν ένα ψυγείο ιταλικού σπιτιού για να φτιάξουν ένα άλλο, αναβαθμισμένο κλαμπ σάντουιτς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς μας βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Γεύση / Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Προερχόμενη από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, μια πολυπληθής ομάδα έστησε ένα μπαρ που όχι μόνο δεν θέλει να πίνουμε ξεροσφύρι αλλά τα πιατάκια που συνοδεύουν τα cocktails, τα φυσικά κρασιά και τη δική τους μπίρα έχουν άποψη και πραγματική νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ