The genus Amanita

The genus Amanita Facebook Twitter
Έχετε κάνει κράτηση;
0

» Ποιος σας είπε ότι ένας αρουραίος δεν μπορεί να μαγειρέψει; Και μάλιστασε υψηλό επίπεδο, όπερ σημαίνει ότι με πολύ απλά και γνωστά υλικά καταφέρνει ναπαρουσιάσει ένα πιάτο που θα επαναφέρει και τον πιο γρουσούζη γευσιγνώστη σταίσα του. Αυτός είναι ο Ρεμί, ο πρωταγωνιστής ποντικός της νέας ταινίαςκινουμένων σχεδίων Ratatouille, όπουμέσα στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια που προσφέρει, η ταινίατου Μπραντ Μπερντ μάς κάνει μία στροφή στις ρίζες προκειμένου να μας θυμίσειότι πέρα από τους διάφορους, ενδιαφέροντες ομολογώ, αφρούς και τις περίπλοκεςsauce υπάρχει και η βάση κάθε εθνικής κουζίνας. Και εδώ τι παρουσιάζει ο Ρεμίστον δύσκολο Άντον Ίγκο, παρά το κλασικό σε εμάς τουρλού, ratatouille γαλλιστί.Και μάλιστα μία version που έχει ενδιαφέρον, αφού μάλλον βασίζεται στη διάσημηβασκική συνταγή piperade. Κινηματογραφικά όμως η εβδομάδα αυτή κινείταιγενικότερα στο χώρο της κουζίνας, αφού και το No Reservations με την Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς ως θέμα του έχει τηνκουζίνα, όμως καταπιάνεται με την υψηλή μαγειρική. Και μπορεί να μη μας πείθειη κ. Ντάγκλας ότι μπορεί να φτιάξει μία sauce από άγρια μανιτάρια η οποία καισυνοδεύει τα ψητά ορτύκια, όμως έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείςλεπτομέρειες και τεχνικές και μάλιστα με κινηματογραφικό τρόπο. Ενδιαφέρον έχεικαι η δημιουργία του τιραμισού, έτσι, γι' αυτούς που αναμένουν μία πιο γλυκιάνότα από το σελιλόιντ.

» Το πρόβλημα των καθημερινών εξόδων για φαγητό έλυναν πάντοτε ταεστιατόρια τύπου τρατορία ανά τον κόσμο ή τέλος πάντων τα μπιστρό, αν θέλετε τηγαλλική έκφανσή τους, τα οποία έχουν καταλάβει μία σημαντική μερίδα και στοαθηναϊκό φαγητό. Το Il Dopio στην Πλατεία Εξαρχείων κινείται με πολύ καλούς ρυθμούςπρος αυτή την κατεύθυνση. Χαμηλό κόστος, αξιοπρεπείς έως πολύ καλές εκτελέσειςαγαπημένων συνταγών, όπως είναι το ραγού ή το σοφρίτο, τα απαραίτηταχειροποίητα χονδροφτιαγμένα ζυμαρικά, ενώ τα σκόρδα και τα δενδρολίβανα,πανταχού παρόντα, χαρίζουν την απαραίτητη εσάνς στα πιάτα. Τα καρότραπεζομάντιλα δεν φαντάζουν εξωτικά όπως θα συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις,αλλά βασικό μέρος του ντεκόρ της σάλας, που ούτως ή άλλως θα δώσει μια ζεστασιάστις πιο χειμωνιάτικες νύχτες μας αλλά και τα μεσημέρια εν είδει χαλάρωσης,αφού η τοποθεσία βολεύει τα μάλα.

» ΑμανίταΜουσκάρια τιτλοφορείται το δεύτερο πολύ καλό μυθιστόρημα του φίλου ΠαύλουΜεθενίτη και δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ολοκληρωμένη παρουσίασή του, παράμόνο στο δάσος όπου το συμπαθητικό και γνωστό για τις ψυχότροπες επιδράσεις τουμανιτάρι ή τρελομανίταρο ευδοκιμεί. Έτσι, παρέα με τον ήρωα του βιβλίου Ηλίακαι φυσικά με την ανεκτίμητη βοήθεια του Φιλάρετου Ψημμένου, αφέντη τουπαραδοσιακού ξενώνα «Αμανίτα», ταξιδέψαμε στα μέσα του φθινοπώρου στηνΤσαγκαράδα του Πηλίου προκειμένου να καλύψουμε τόσο τις πνευματικές μαςανησυχίες, αλλά, γιατί όχι, και το γαστριμαργικό ενδιαφέρον μας, αφού αυτή ηεποχή του χρόνου προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Με έδρα λοιπόν τον «Αμανίτα» -μετα άκρως περιποιημένα, όμορφα και τόσο φιλικά με το περιβάλλον δωμάτιά του (δίκλινο,σουίτα ή διαμέρισμα, είναι θέμα επιλογής)- και έχοντας το στομάχι ακόμη γεμάτοαπό τις σπιτικές μαρμελάδες και τις τηγανίτες με σιρόπι από πετιμέζι,κινηθήκαμε γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής για ναεντοπίσουμε φαγώσιμα είδη μανιταριού όπως είναι το Νερατζάκι, το Καλογεράκι, τοΒασιλομανίταρο και οι Γουργουλιάνες. Ο Φιλάρετος φυσικά δεν παραμένει μόνο σταμανιτάρια, αφού τα επόμενα Σαββατοκύριακα, πέρα από το «κυνήγι» μανιταριών καικάστανων, μπορείτε να πειραματιστείτε μαζί του σε συνταγές που αφορούν τα μήλα,τις χειμωνιάτικες μαρμελάδες και την απόσταξη τσίπουρου. Επίσης, εάναποφασίσετε να βρεθείτε στη Τσαγκαράδα, δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα τοεστιατόριο Αγνάντι στην πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών. Απολύτως ενταγμένο στηναρχιτεκτονική της περιοχής και χωρίς ίχνος επιτήδευσης, έχει να παρουσιάσει μίαμοναδική ποικιλία πιάτων, από κουνέλι συνοδευμένο με μανιτάρια μαύρεςτρομπέτες, ψητά λαχανικά με μανιτάρια σιτάκε, αρνάκι με θυμάρι και μέλι, έναέξυπνο πιάτο τύπου ριζότο με πράσο όπου όμως το πλιγούρι καταλαμβάνει τη θέσητου ρυζιού, πάπια με κόκκινη σάλτσα, αγριογούρουνο, κόκορα κρασάτο και πολλάάλλα εκλεκτά. Περί τα €15 το άτομο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ