Φσσσσσστ!

Facebook Twitter
0

Ο Λωτ και οι κόρες του

Ενώ όλοι ξέρουμε ότι η γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη άλατος επειδή τόλμησε να παρακούσει τις εντολές του Θεού, κανείς δεν ξέρει το όνομά της. Από την άλλη για την τύχη του Λωτ υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Κατάφερε να φύγει από την αμαρτωλή πόλη και κρύφτηκε σε μία σπηλιά στη Σηγώρ. Εκεί οι κόρες του αφού τον μέθυσαν, κοιμήθηκαν μαζί του και έκαναν παιδιά. Πρόκειται για μια πτυχή λιγότερο γνωστή από την στήλη άλατος αλλά απείρως πιο πικάντικη.

Όπως για τις περισσότερες ιστορίες της Παλιάς Διαθήκης, έτσι και γι' αυτήν υπάρχει μία ερμηνεία: στη Νεκρά θάλασσα, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης σε αλάτι, σχηματίζονται “στήλες”, που με λίγη φαντασία μοιάζουν με ανθρώπινες φιγούρες.

Ο λόγος που πολλές ιστορικές πόλεις σχηματίστηκαν σ' εκείνη την περιοχή είναι το αλάτι. Σήμερα το αντιμετωπίζουμε σαν μπαχαρικό, οι σεφ σαν μεγεθυντικό φακό γεύσης, οι νοικοκυρές για προσθήκη "νοστιμάδας" -που είναι το ίδιο πράγμα. Έχουμε πλέον ξεχάσει ότι είναι απολύτως απαραίτητο στους οργανισμούς, Η ύπαρξή του είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Σε εποχές μακρινές χωρίς ψυγεία και κονσέρβες, το αλάτι ήταν αυτό που διατηρούσε το κρέας, την πιο δυναμωτική και πολύτιμη τροφή, κάνοντας δυνατά τα μακρινά ταξίδια και την επιβίωση κατά το χειμώνα. Ειδικά κατά το μεσαίωνα, που οι μεταφορές είχαν μειωθεί, το αλάτι ήταν πολύ σπάνιο, άρα ακριβό, οπότε ήταν επιτακτικό να ανακαλυφθούν νέοι μέθοδοι συντήρησης.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο άλλοι σκέφτηκαν τον καπνό, άλλοι την αποξήρανση. Οι Σουηδοί πρέπει όμως να έκαναν την πιο πρωτότυπη σκέψη: να χρησιμοποιούν λιγότερο αλάτι. Η λύση ήταν το "ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση" αλλά εξίσου ακριβής περιγραφή θα ήταν και το "σάπιο ψάρι".

Βεβαίως αυτό ισχύει και για διάφορα τυριά, τουρσιά και ποτά. Μόνο που στην περίπτωση του Surströmming μιλάμε για έκρηξη μυρωδιάς που όπως είπε και ο Steven Fry περιγράφοντάς το “μπορεί να κάνει τα πουλιά να πέσουν νεκρά από τον ουρανό, αλλά είναι τέλειο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.”


Δεν το έχω μυρίσει αλλά γεγονός είναι ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες απαγόρεψαν την μεταφορά της κονσέρβας γιατί θεώρησαν τα αέρια επικίνδυνα για τις πτήσεις. Άλλο γεγονός είναι ότι ενώ ο Anthony Bourdain έχει φάει ωμό φακόχοιρο μαζί με λίγη γούνα και κολοβακτηρίδια στη Ναμίμπια χωρίς να βγάλει κιχ, όταν δοκίμασε Surströmming είπε “είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου” - μετά τα Chicken mcNuggets.

Για να φτιάξει κανείς αυτή τη λιχουδιά, πρέπει να αγοράσει ρέγγα της Βαλτικής Θάλασσας τον Μάιο, ν' αλατίσει το ψάρι ελαφρά (άλλωστε ανακαλύφθηκε σε εποχές που το αλάτι σπάνιζε) μέσα σε βαρέλι, να το αφήσει 24 ώρες στον ήλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία και μετά να το βάλει κλειστό μαζί με ελαφριά άλμη κάπου με σταθερή θερμοκρασία μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ναι, Σεπτέμβριο. Και ναι, η ποσότητα του αλατιού είναι τέτοια που δε φτάνει για να το κάνει παστό.

Πλέον λίγοι ακολουθούν τη διαδικασία και αγοράζουν κατεψυγμένες κονσέρβες που φροντίζουν να ανοίγουν σε ανοιχτούς χώρους, καθώς η μυρωδιά μπορεί να κολλήσει σε επιφάνειες και να επιμείνει πολύ. Οι γνώστες προτείνουν μάλιστα να μην την αποφύγεις, αλλά να πάρεις μια πολύ βαθιά ανάσα μόλις ανοίξει η κονσέρβα και ξεχυθεί η μυρωδιά (με χαρακτηριστικό φσσσσστ!) ώστε αν δεν λιποθυμήσεις, να μουδιάσει η μύτη σου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM