ΔΙΑΙΤΑ!

Facebook Twitter
0

Μην το αναλύεις άλλο

Ο ανθρωπολόγος Sidney Mintz είπε ότι οι άνθρωποι είναι το μοναδικό είδος που αναλογίζεται και αναλύει τι τρώει. «Πρώτα δημιουργούμε μυστήρια και μετά προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε… Το είδος μας έχει δημιουργήσει τελετουργίες και τρόπους φαγητού και το έχει επιβαρύνει με το νόημα του συμβολισμού, σε μεγάλη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα όντα. Μόνο οι άνθρωποι αρνούνται το φαγητό ενώ είναι πεινασμένοι.»

Όλοι έχουμε δει τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται μεταξύ παιδιών και μαμάδων που επιμένουν, αν κι εκεί η αλήθεια είναι ότι μάλλον τα παιδιά δεν πεινάνε. Όμως σίγουρα υπάρχουν έφηβα αγόρια και κορίτσια που αρνούνται την κατανάλωση φαγητού προκειμένου να επαναστατήσουν ή να τιμωρήσουν τον εαυτό τους. Και όλοι ξέρουμε τι είναι δίαιτα.

Αν δεν καταλαβαίνεις από λόγια, δες τις εικόνες

Η δίαιτα βέβαια είναι μία ατέρμονη προσπάθεια αλλά από τον Ιούνιο και μετά η αυτοσυγκέντρωση και η αυταπάρνηση φτάνει σε νέα όρια.  Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε καθημερινά αλλά δεν το κάνουμε. Ξέρουμε;

Ακολουθούν εικόνες που επαναλαμβάνουν την προτεινόμενη καθημερινή κατανάλωση φαγητού με διαφορετικές γραφιστικές απόψεις.

Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση

Ο Mintz επίσης εντοπίζει δύο μεγάλες επαναστάσεις στην ιστορία του φαγητού του ανθρώπου: η πρώτη έγινε με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία, όταν ο άνθρωπος από κυνηγός έγινε γεωργός. Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση έγινε όταν εμφανίστηκε η ζάχαρη, η οποία οδήγησε στα αναψυκτικά, στα γλυκά, και σταδιακά σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε πάση θυσία (αλλά μας ακολουθούν σε κάθε μας βήμα, μέσα κι έξω από το σπίτι), αντικαθιστώντας σε μεγάλο μέρος αυτά που τρώγαμε και πίναμε χωρίς σκέψη (νερό, ψωμί).

Η μεσογειακή δίαιτα

Η πρώτη προσπάθεια για την επιβολή της πλέον πασίγνωστης «μεσογειακής  δίαιτας» έγινε από έναν Ιταλό, τον Giacomo Casteletro από τη Modena, που βρέθηκε μετανάστης στην Αγγλία.

Εκεί είδε τα ψητά και βραστά κρέατα με λίγα φρέσκα λαχανικά, το βούτυρο και το λαρδί, και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο εκθείαζε, μεταξύ άλλων, την απόλαυση της φρέσκιας πράσινης σαλάτας με ελαιόλαδο.

Όλα αυτά, το 1614.

Κατάφερε να τους πείσει; Όχι βέβαια. Χρειάστηκαν άλλα 950 χρόνια για να φτάσει το βιβλίο στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’90 και μαζί με τις διάφορες επώνυμες δίαιτες εκείνης της χρυσής δεκαετίας της δίαιτας, προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας και η μεσογειακή δίαιτα που εμείς στη μεσόγειο δεν ακολουθούμε εδώ και πενήντα χρόνια.

 

Ο Mark Zuckerberg σκοτώνει το φαγητό του

Εντάξει, έβαλα κάπως πιασάρικο τίτλο για να διαβάσετε παρακάτω. Όμως δεν είναι κι εντελώς ψέματα. Ο Mark μαζί με τα λεφτά απέκτησε και συνείδηση σχετικά με την πολιτική του φαγητού κι άρχισε να μιλάει για τη σημασία του εποχιακού και τοπικού φαγητού, κάτι που έχει γίνει κάτι σα θρησκεία μεταξύ των ανώτερων τάξεων παγκοσμίως (οι υπόλοιποι τρώμε ό,τι μας παίρνει).

Ως εδώ καλά, μόνο που έκανε και κάτι λιγότερο παραδοσιακό για την τάξη του, που όμως φαίνεται να κάνουν πολλοί: μετά από προτροπή της αγαπημένης του σεφ, η οποία έχει εστιατόριο 8 σπίτια μακριά από το δικό του, της Jesse Cool, πήγε σε μία γειτονική φάρμα προκειμένου να σκοτώσει μόνος του «με σεβασμό» ένα ζώο και να το φάει. Η φιλοσοφία είναι ότι πρέπει να ξέρεις από πού έρχεται το φαγητό σου και να το σέβεσαι. Επίσης μπορείς να κάνεις παραλληλισμούς με το κυνήγι της αλεπούς, κατά το οποίο πλούσιοι σκότωναν ζώα για πλάκα χωρίς να χρειάζονται κρέας. Ο καθένας με την ερμηνεία του.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ