Δείπνο στο διάστημα (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Οι αποστολές του διαστήματος σήμερα κρατάνε μέρες, το πολύ μήνες. Οι μεγαλύτερης διάρκειας αποστολές βρίσκονται σε τροχιά και όχι σε ταξίδι μακριά από τη γη. Για περίπτωση που η ομάδα δε μπορεί να επιστρέψει στη γη (πχ λόγω κακοκαιρίας), μέσα στο σκάφος υπάρχουν προμήθειες για μερικές μέρες ακόμα. Τις πρώτες μέρες το πλήρωμα είναι πολύ αναστατωμένο για να φάει, σε σημείο που πρέπει να τους το υπενθυμίσουν. Όταν όμως μπουν στη ρουτίνα της αποστολής το φαγητό γίνεται παρηγοριά και τρώνε το 100% του φαγητού που αντιστοιχεί στον καθένα.

Ο λόγος που τόσοι επιστήμονες ασχολούνται τόσο εντατικά με το φαγητό των αστροναυτών δεν είναι ότι τους απασχολεί τόσο πολύ η καλοπέρασή τους. Σίγουρα το θέμα της υγείας είναι σημαντικό αλλά ούτε αυτός είναι ο κυριότερος λόγος. Πρόκειται για διατήρηση της πνευματικής τους υγείας. Η ψυχολογία τους μετά την απομόνωση, την έλλειψη βαρύτητας και τη στενότητα χώρου φθίνει πολύ γρήγορα. Υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα δουλειάς ώστε να μην έχουν πολύ ώρα να αναλογιστούν τι κάνουν και που είναι, το οποίο περιλαμβάνει και συχνή άσκηση. Ακόμα η επικοινωνία με τη γη είναι πλέον μόνιμη, κάτι που τους βοηθάει πολύ να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Αυτό που τους συνδέει όμως κυρίως με τη γη είναι το φαγητό, και ειδικά οι γεύσεις που τους θυμίζουν το φαγητό της μαμάς. Για κάποια λεπτά την ημέρα κάνουν κάτι εντελώς κανονικό, όπως να διαλέξουν τι να φάνε, να το ετοιμάσουν και να καθίσουν ως παρέα να φάνε. Αυτές οι στιγμές συσφίγγουν και τις σχέσεις της ομάδας και από εκτελεστικά όργανα γίνονται πάλι άνθρωποι με φίλους και ελεύθερο χρόνο. Η NASA θέλει τους στρατιώτες υγιείς – και οι μηχανικοί της έχουν δει το Space Odyssey 2001, όπως κι εμείς. Όλοι έχουν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους κάτι ιδιαίτερο που θέλουν, αρκεί να μην χρειάζεται ψυγείο και οι περισσότεροι διαλέγουν γκοφρέτες, κουλουράκια και παρόμοια. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι κατά την επιστροφή τους στη γη δηλώνουν ότι έπρεπε να είχαν πάρει κι άλλο φαγητό μαζί τους.

Φυσικά το ερώτημα –και η μεγάλη πρόκληση- είναι η διατροφή του ανθρώπου όταν αρχίσει τα πολύμηνα ταξίδια και μετά, όταν προσπαθήσει να εγκατασταθεί σε άλλους πλανήτες. Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί τρόπος ώστε το φαγητό των αστροναυτών να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά για 5 χρόνια, ταυτόχρονα όμως να είναι εύγευστο και εύκολο να παρασκευαστεί, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια. Με λίγα λόγια, η NASA βρίσκεται σε αναζήτηση νέων τεχνολογιών.

Το μονοπάτι που εξερευνά αυτή τη στιγμή είναι η αυτονομία. Είναι πολύ πιο ακριβό και δύσκολο να διατηρείς φαγητό από το να μεγαλώνεις και να καταναλώνεις φρέσκο. Επιπλέον τα φυτά μέσα στο διαστημόπλοιο θα ισορροπούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Φυσικά δεν είναι τόσο απλό. Σε τεχνητά «οικοσυστήματα διαστημόπλοιου» η NASA μεγαλώνει ραπανάκια, μαρούλια και κρεμμύδια υδροπονικής καλλιέργειας, μέσα σε διάλυμα θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα ελέγχει τις συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και διοξειδίου του άνθρακα. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα οικοσυστήματα που αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι μαθαίνουν τα σούπερ μάρκετ από τις διαστημικές τεχνολογίες; Κυρίως περί συντήρησης τροφίμων. Χρήσιμη τεχνολογία, αν σκεφτούμε ότι έχουμε φτάσει στο απόγειο με την κατάψυξη και τις κονσέρβες. Η τεχνολογία του διαστήματος είναι η αφυδάτωση σε συνδυασμό με την κατάψυξη: σε συνθήκες έλλειψης νερού, τα μικρόβια δε μπορούν να αναπτυχθούν. Επιπλέον η NASA λέει ότι για επιτυχημένη συντήρηση είναι απαραίτητη η καλή πρώτη ύλη. Τώρα αν βρεθεί και η άκρη με τα ραπανάκια που θα φυτρώνουν στον αέρα, θα πλησιάσουμε κι άλλο στα απολύτως φρέσκα λαχανικά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι κύβοι της δεκαετίας του ’60 είναι εντελώς passé. Τις ελάχιστες φορές που τόλμησαν να εμφανιστούν στις σύγχρονες αποστολές, γύρισαν στη γη ανέγγιχτοι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ