Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

  • Γευστικές γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον. Με σύνθημα «στο Belle Amie η ελληνικότητα μαγειρεύει το μέλλον της», το καινούργιο μαγαζί του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του. Το όνομά του παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, όπως και η τοποθεσία του, αφού επέστρεψε στο ανανεωμένο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες. Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στις παλιές αξίες σε έναν χώρο αστικού καφενείου, με το καλό γούστο να περισσεύει. Αυθεντικές απλίκες, αστραφτερά μπρούντζινα πόμολα, βιεννέζικες καρέκλες, τραπέζια-αντίκες και παλιές τοιχογραφίες. Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Ζήσης Παπαμίχος επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Ένα στολίδι που έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης Παναγόπουλος και ο interior architect Κοσμάς Καραβάς. Η επιστροφή στην παράδοση περνάει και στην κουζίνα, όπου ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Τζιέρας αναζητά τα προϊόντα από κάθε ελληνική γωνιά και τις γεύσεις της απλής καθημερινότητας. Η ιεροτελεστία του μεζέ και τα συνοδευτικά αποστάγματα φλερτάρουν με την απόλαυση του σήμερα. Ο τεράστιος δίσκος με την ποικιλία των μεζέδων σε συστήνει στην ντόπια παραγωγή. Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια της γιαγιάς (€3,80) χαρίζουν θαλπωρή με την αληθινή γεύση τους. Βελούδινη η λευκή ταραμοσαλάτα (€3,80), εξαιρετικές οι μικρασιάτικες σαρδέλες (€5,80) τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, που έρχονται ψημένες ιδανικά και τρώγονται απνευστί, η σαλάτα με φακές Λευκάδας που παντρεύονται ωραιότατα με ντομάτα, φέτα και μυρωδικά (€3,80). Το παιχνίδι της γευστικής μνήμης  ξεκινά από το πρωί με ελληνικό καφέ και λουκούμι, για κολατσιό ζυμωτό ψωμί με παστράμι μοσχαρίσιο, ντομάτα και κασέρι (€4,50), το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν τα γιουβετσάκια και οι χοιρινές τηγανιές και για το απογευματάκι γαλακτομπούρεκο. Τη νύχτα, ο Σπύρος Κερκύρας παντρεύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα και φρούτα πίσω από την μπάρα. Το ρεπερτόριο της κουζίνας καλύπτει κάθε επιθυμία και διάθεση. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, γιατί έχω πεθυμήσει βανίλια υποβρύχιο.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740.
  • Στην Καισαριανή με καλές προθέσεις. H πολύβουη πλατεία της Καισαριανής ποτέ δεν σταματά να ανανεώνεται. Η πλέον πρόσφατη γευστική άφιξη ακούει στο όνομα «Ήμαρτον». Περίεργο; Ίσως. Υπάρχει εξήγηση για το πώς προέκυψε. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης και η Γεωργία, βρήκε την αφορμή να πει την ιστορία του: όταν βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στο Ναύπλιο, αναζητούσαν ένα μαγαζί όπου να μπορούν να πιουν ένα τσίπουρο με μεζέ και οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν τον Δημήτρη να αναφωνήσει... ήμαρτον . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα να στήσουν το μαγαζί τους στην πόλη του Ναυπλίου και αφού διέγραψε έναν κύκλο έξι χρόνων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Αθήνα. Ο χώρος είναι μικρός, με ζωηρά χρώματα, και ακολουθεί την πεπατημένη αισθητική του νεο-μπακάλικου. Τραπεζάκια στην πλατεία, λαδόκολλα, ποικιλία σε τσίπουρα και χύμα κρασί. Ο Δημήτρης στην κουζίνα «παίζει» με τα μυρωδικά και τα εξωτικά μπαχαρικά. Δεν είναι σεφ, αλλά η μαγειρική είναι η μεγάλη αγάπη του. Θα το ανακαλύψεις σε μια ωραιότατη σαλάτα με ρεβίθια που απογειώνονται με ρας ελ χανούτ (χαρμάνι μαροκινών μπαχαρικών), παπαρουνόσπορο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5). Η τσιριγώτικη καπονάτα (€6) παντρεύει σε αυτή την εκδοχή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και σάλτσα ντομάτας. Δίνει αφορμές για να βουτάς την μπουκιά το ψωμί σου. Ευωδιαστό το πιάτο με τη σουπιά μαγειρεμένη με καυκαλήθρες, μυρώνια και καπνιστή πάπρικα (€8,5). Η μελιτζανοσαλάτα (€4), πνιγμένη στην κυριολεξία στο σκόρδο, χάνει γευστικούς πόντους, αφού δεν επιτρέπει στο κάπνισμα της μελιτζάνας να ακουστεί. Τα κεφτεδάκια (€7), που σερβίρονται σε τηγάνι, θέλουν δουλειά ακόμα για να είναι αφράτα και νόστιμα. Εδώ η κουζίνα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές. ☛ Ήμαρτον, πλατεία Καισαριανής, 6978 496935.
  • Τσίπουρα και μεζέδες με άποψη.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Το Tsipourito προσδιορίζει ευθύς εξαρχής τη φιλοσοφία του. Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Ζαχαρής από τον πολύπαθο εκδοτικό χώρο, που ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην εστίαση – και, όπως όλα δείχνουν, έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Ο Παύλος έφτιαξε ένα μαγαζί απλό, καθημερινό, ιδανικό για την έξοδό σου. Η κουζίνα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Μεζέδες ποιοτικοί, σε τιμές που δεν φοβίζουν. Τσίπουρο Αποστολάκη χωρίς γλυκάνισοΣου δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια καθημερινή που δεν έχεις μαγειρέψει στο σπίτι σου, να πεταχτείς και να φας ωραίο σπιτικό φαγητό. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά  τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες έρχονται και τα ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, λουσμένα διακριτικά στο ρακόμελο (€3,40), ό,τι πρέπει για τις πρώτες γουλιές του τσίπουρου. Ακολουθούν οι αφράτοι κεφτέδες της πεθεράς του (€4) και η ωραιότατη σαντορινιά φάβα (€2,80) που απογειώνουν γευστικά η τηγανητή κάππαρη και το φρέσκο ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμυδάκι. Την παράσταση έκλεψε ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα (€4,40), που η πικάντικη, πληθωρική γεύση του σε στέλνει στα ουράνια. Με τις πρώτες μπουκιές έχουμε χαλαρώσει, αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο του Αποστολάκη, μέχρι να αριβάρουν τα κολοκυθάκια σβησμένα στο ούζο με γαύρο μαρινάτο (€4,10). Στο ρεπερτόριο του καταλόγου υπάρχει και μια ενότητα για τους κλασικούς  με μπριζολάκια στη σχάρα, χόρτα βραστά και σύγκλινο Μάνης που θα τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας. Το Tsipourito έχει μια ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία  που την απολαμβάνεις με αγαλλίαση. ☛ Tsipourito, Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307.
Γεύση
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ