Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

  • Απλότητα και κρητική νοστιμάδα. «Καλή» μαγειρική δεν σημαίνει απαραίτητα κουζίνα με αφρούς και πιάτα «πειραγμένα», αλλά εμμονή στα φρέσκα υλικά, ανάδειξη της γεύσης και τήρηση των ισορροπιών. Με δυο λόγια, η μαγειρική πρέπει να αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα, μια και το φαγητό είναι υπόθεση χαράς. Και αυτήν τη χαρά σας μεταφέρω από την επίσκεψή μου στο καινούργιο και φιλικό  Έρως Ήρως. Ένας χαλαρός χώρος, φιλόξενος, που έστησε η Αντωνία και μας συστήνει στην κουζίνα του τόπου της, τα Χανιά. Η κρητική κουζίνα έχει πάντα θαυμαστές. Όταν μάλιστα διατηρεί την αυθεντικότητά της, το κοινό συρρέει. Τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, λίγα μυριστικά στις γλάστρες και κεράκια φτιάχνουν μια οικεία ατμόσφαιρα. Τα μεζεδάκια μπόλικα. Παγωμένη ρακή και από δίπλα μαριναρισμένες καρδιές από άγρια αγκιναράκια με ελαιόλαδο, λεμόνι και μαύρο πιπέρι (€7). Ωραιότατος μεζές, και του πάει τέλεια η ρακή. Τα καλιτσούνια με κρητική ξινομυζήθρα, δυόσμο και τραγανό φύλλο (€7), περασμένα από το τηγάνι, τρώγονται χωρίς περιστροφές. Το τυρί μαλάκα που τυλίγεται σε φύλλο (€7), τηγανίζεται και περιχύνεται με μέλι και λιναρόσπορο ήταν προβληματικό πιάτο. Το τυρί ήταν κρύο και άγευστο, παρότι είχε τηγανιστεί, και ούτε το μέλι δεν του έδινε γευστικούς πόντους. Δοκίμασα το τυρί λαδιού ζυλοκούμπι (€6) με διάφορα μπαχαρικά και πιπέρια, που είχε γεύση ξεχωριστή. Για να μεταφερθείς με άνεση στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να δοκιμάσεις γαμοπίλαφο με ζυγούρι και στακοβούτυρο (€8). Γεύση πληθωρική. Το τσιγαριαστό ρίφι (€10) έχει τη σπιτική μαγειρική προσέγγιση, με μπόλικη νοστιμάδα. Στον κατάλογο πετάει το γάντι, χωρίς δισταγμούς, στην περίφημη μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά, δηλώνοντας ότι η δική της είναι καλύτερη. Υποκύπτεις στον πειρασμό να κάνεις τον κριτή και τη δοκιμάζεις ζεστή, μόλις έχει βγει από τον φούρνο. Με τη γλύκα στο στόμα και τη σκέψη ότι όταν τρώμε πραγματική χανιώτικη κουζίνα βυθιζόμαστε στη θαλπωρή του οικείου και εκεί θέλουμε να επιστρέφουμε. Με ένα κλικ χαμηλότερο στις τιμές θα ήταν ευκολότερο.  ☛ Έρως  Ήρως, Τσόχα 41 & Παναγή Κυριακού, Αμπελόκηποι, 210 6463820.
  • Γεύσεις σε νοσταλγική ατμόσφαιρα. Στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου βρίσκεται το όμορφο μπιστρό μπαρ Ζάχαρη και Αλάτι. Μόλις περάσεις τον στενό διάδρομο αντικρίζεις την εσωτερική αυλή με τα φθαρμένα νταμιέ πλακάκια και τη σιδερένια σκάλα που σε οδηγεί στο μπαρ. Το μέρος σφύζει από κόσμο όλων των ηλικιών. Πήρα θέση στη σάλα δίπλα στο πιάνο και χάζεψα τον κατάλογο με τις άφθονες προτάσεις. Εδώ μπορείς, με την παρέα σου, να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών και να συνοδεύσεις το κρασί σου ή να τιμήσεις κάποιο από τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας της κουζίνας. Οι μελιτζάνες ιμάμ εκφράζουν την εποχικότητα αλλά και την πολίτικη καταγωγή τους και είναι νοστιμότατες. Πετυχημένο πιάτο και ο πύργος με τα ωραία ψητά μανιτάρια με ανθότυρο. Για πιο παραδοσιακή προσέγγιση, ο καλοφτιαγμένος καγιανάς θα σε αποζημιώσει. Όλα τα πιάτα έχουν μια σπιτική νοστιμιά και συνοδεύονται από φιλικές τιμές. Το δροσερό κρασί ρέει στα ποτήρια, όπως αυθόρμητα ρέουν και οι φιλικές κουβέντες. Η επικοινωνία ενισχύεται από το τσιμπολόγημα, τις ωραίες μουσικές και οι ψυχές γαληνεύουν κάτω από το φως των κεριών. ☛ Ζάχαρη και Αλάτι, Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, 210 3801253.
  • Παραλλαγές για επτά πίτες. Τα μοντέρνα σουβλατζίδικα φύονται σαν τα μανιτάρια σε μια πόλη που ζητά να ξορκίσει την κρίση με το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα. Σχετικοί και άσχετοι με την εστίαση αναζητούν μια νέα επαγγελματική πορεία μέσα από ανανεωμένους χώρους σουβλατζίδικων και με πιο εξελιγμένη προσέγγιση στο καλαμάκι και στο τυλιχτό με πίτα. Στον Βύρωνα και στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, το «Πίτα Αλλιώς», σουβλάκι με άποψη, προσφέρει τη δική του ψαγμένη εκδοχή. Πόσο ψαγμένο μπορεί να είναι ένα σουβλάκι; Αν έχεις να επιλέξεις από επτά διαφορετικά είδη πίτας, όπως κυπριακή, ελληνική, ανατολίτικη, καλαμποκιού, ολικής άλεσης, σφηνάκι και θρακόψωμο, και τρεις διαφορετικούς γύρους –κοτόπουλο, μοσχαρίσιο, χοιρινό–, τότε είναι... αλλιώς. Πίτες γευστικές, αλάδωτες, που ψήνονται στα κάρβουνα, όπως και το χειροποίητο καλαμάκι με ευμεγέθη κομμάτια κρέατος. Ωραία πρόταση είναι και το γαρδουμπάκι σε καλαμάκι (€2,20) αλλά και το καλαμάκι με συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος (€2,20). Γευστικός και ζουμερός ο μοσχαρίσιος γύρος, που συνοδεύεται με πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι (€7,20). Τώρα, αν μέσα σε όλες αυτές τις νόστιμες γευστικές προτάσεις, θέλεις να μην παρασυρθείς και να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου, τότε θα ενδώσεις σε ένα τυλιχτό σουβλάκι με πίτα ολικής άλεσης, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι και δροσιστική σαλτσούλα γιαουρτιού με 2% λιπαρά (€2). Το μενού είναι πλούσιο, με ωραία ορεκτικά πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά και ντομάτα, αλλά και ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα μοσχολέμονου και κόκκους κόκκινου γλυκοπίπερου (€5,9). Οι εραστές του κρέατος θα τιμήσουν τις πληθωρικές γευστικές σταβλίσιες μπριζόλες. Οι τηγανητές πατάτες ραντισμένες με χοντρό αλάτι είναι αληθινές και τρώγονται με τη μία. Άφησε χώρο για να γλυκαθείς με παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και σουσάμι ή πραλίνα που θα αφυπνίσουν τις παιδικές γευστικές μνήμες.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Πίτα Αλλιώς, Παν. Τσαλδάρη 12 & Ανακρέοντος, πλ. Αγίου Λαζάρου, Βύρωνας, 210 7601005.
  • Edgard BovierΜε γαλλικό άρωμα. Το εστιατόριο Captain's House στο Grand Resort Lagonissi, σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Lausanne Palace & Spa, θα σερβίρει μέχρι τις 20 Ιουλίου γαλλική κουζίνα. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Edgard Bovier εμπνέεται από τη φρεσκάδα των μεσογειακών προϊόντων και το ταμπεραμέντο της κουζίνας των ελληνικών νησιών και της κοσμοπολίτικης Νίκαιας. Σερβίρει πιάτα που χαρίζουν «joie de vivre», όπως αναφέρει ο ίδιος. ☛ Captain's Ηouse, Λαγονήσι, 22900 76000.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ