American spice

American spice Facebook Twitter
0

» Mίααπό τις πολλές αμερικανιές που μουαρέσουν είναι χωρίς αμφιβολία τα«ντάινα», αυτά τα ελληνογενήμπιστρό που κατακλύζουν την Αμερικήκαι τα οποία ειδικεύονται κυρίως στοκρέας. Εμείς εδώ τα μάθαμε κάπως υπό τημορφή αλυσίδων, και το φαγητό τους είναιαρκετά πιο τυποποιημένο από τα πλούσια,δήθεν αυθόρμητα αμερικανικά πιάτα. Μίαπιο ολοκληρωμένη πρόταση έρχεται ναπροσφέρει ένας νέος τέτοιος χώρος πουάνοιξε στο Χαλάνδρι, ένα steak house, τουοποίου στα συν είναι χωρίς αμφιβολία οευχάριστος, ελαφρώς ποπ εσωτερικόςχώρος του. Το 8th Plate διαθέτει ένανκατάλογο με αντιθέσεις, θα έλεγα, αφούδίπλα στις παραδοσιακές τυρόπιτες καιπουγκιά αντιτάσσει τα T-bone και τα rumsteaks. Τα τελευταία, αρκετάχορταστικά, νόστιμα και -το σημαντικότερο-ψημένα σωστά, ανάλογα με τις προτιμήσειςτου καθένα. Τα γλυκά αρκετά συμπαθητικάκαι το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα20 με 28 ευρώ το άτομο.

» Μουαρέσει που αλλάζει ο καιρός, όχι μόνογιατί παύει η γκρίνια για τα περί ζέστης,αλλά κυρίως γιατί θα μπω και πάλι στηδιαδικασία του πιο πικάντικου φαγητού,αυτού που χρειάζεται περισσότεραμπαχαρικά και τα οποία λατρεύω. Άλλωστεποτέ δεν ήμουν θιασώτης της σχολής πουπρεσβεύει ότι δικαίως οι Μεξικανοίτρώνε καυτερά μέσα στην ντάλα,για διάφορους λόγους που βαριέμαι νασυζητώ. Επίσης όταν λέω μπαχαρικά δενεννοώ απαραίτητα καυτερά, αφού δίπλαστο τσίλι, το κύμινο, τα εξωτικά κάριμείγματα, υπάρχουν πάντα το πολύ όμορφομοσχοκάρυδο, ο διακριτικός παπαρουνόσπορος,τα αρωματικά λέμονγκρας και κόλιανδροςή τα πιο εξεζητημένα κάσια, γκάλανγκαλκαι σκόνη μάνγκο. Δεν λέω λοιπόν όχι σεένα ταζίν με πιπερόριζα και αρκετήκανέλλα, ούτε σε ένα όμορφο thai κάρι μεφύλλα καφίρ. Πολύ χρήσιμο μου είναι,ανάμεσα σε άλλα βιβλία σχετικά, τατελευταία χρόνια το The Spice Book τωνSallie Morris και Lesley Mackley των εκδόσεωνSouthwater, το οποίο μπορείτε να βρείτε σεαρκετά προσιτή τιμή στο Amazon.com. Εντυπωσιακήέκδοση, που στο πρώτο μέρος αναλύει όσαθέλετε να μάθετε και ακόμη περισσότεραγια τα μπαχαρικά και στο δεύτεροκαταπιάνεται με ευφάνταστες συνταγές.Ένα εγχείρημα που πραγματοποίησε πολύεπιτυχημένα και ο δικός μας ΒαγγέληςΔρίσκας στην Αρωματική Κουζίνα(Εκδόσεις Πατάκη) προ τριών ετών.Εξαιρετική και η έκδοση Όλα με μπαχαρικά- Αρωματικά και νόστιμα των εκδόσεωνΜοντέρνοι Καιροί. Αρκεί ένα ξεφύλλισμαγια να σας τρέξει το σάλιο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ