12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014

12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter
0
12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter

Τις δυνάμεις τους στην οινοχοϊα θα δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις 16:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Ledra.

Η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στον εθνικό διαγωνισμό, στον οποίο έχουν δηλώσει συνολικά 17 οινοχόοι από όλη την Ελλάδα, δείχνει τη δυναμική που έχει το κρασί τα τελευταία χρόνια αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον για έναν ανερχόμενο κλάδο. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά για τη χώρα μας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους τόσο σε θεωρητικά όσο και πρακτικά θέματα που αφορούν τη γαστρονομία ευρύτερα. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόοων και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την ημιτελική φάση που πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες χωρίς τη συμμετοχή κοινού και αποτελείται από γραπτή εξέταση σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών καθώς και αρμονία των κρασιών με ένα συγκεκριμένο πιάτο. Από το σύνολο των διαγωνιζομένων θα επιλεγούν κατά την φάση αυτή οι τρεις καλύτεροι για τον τελικό. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο την τελική φάση, που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο Athens Ledra και από την οποία θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται το 2016 στην Αργεντινή. Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό συμμετέχουν περίπου πενήντα χώρες και το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι πάρα πολύ υψηλό. Το υψηλό αυτό επίπεδο ορίζεται κυρίως από λίγες σημαντικές όμως χώρες ( Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία κλπ ) οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία των υποψηφίων διαγωνιζομένων.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας χορηγών οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την περαιτέρω εκπαίδευση του νικητή με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών του πάνω σε θέματα που αφορούν τη δουλειά του.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ