12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014

12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter
0
12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter

Τις δυνάμεις τους στην οινοχοϊα θα δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις 16:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Ledra.

Η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στον εθνικό διαγωνισμό, στον οποίο έχουν δηλώσει συνολικά 17 οινοχόοι από όλη την Ελλάδα, δείχνει τη δυναμική που έχει το κρασί τα τελευταία χρόνια αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον για έναν ανερχόμενο κλάδο. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά για τη χώρα μας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους τόσο σε θεωρητικά όσο και πρακτικά θέματα που αφορούν τη γαστρονομία ευρύτερα. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόοων και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την ημιτελική φάση που πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες χωρίς τη συμμετοχή κοινού και αποτελείται από γραπτή εξέταση σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών καθώς και αρμονία των κρασιών με ένα συγκεκριμένο πιάτο. Από το σύνολο των διαγωνιζομένων θα επιλεγούν κατά την φάση αυτή οι τρεις καλύτεροι για τον τελικό. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο την τελική φάση, που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο Athens Ledra και από την οποία θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται το 2016 στην Αργεντινή. Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό συμμετέχουν περίπου πενήντα χώρες και το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι πάρα πολύ υψηλό. Το υψηλό αυτό επίπεδο ορίζεται κυρίως από λίγες σημαντικές όμως χώρες ( Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία κλπ ) οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία των υποψηφίων διαγωνιζομένων.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας χορηγών οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την περαιτέρω εκπαίδευση του νικητή με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών του πάνω σε θέματα που αφορούν τη δουλειά του.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM