Τσέπες, κουμπιά και ψηλά τακούνια: Μήπως είναι εντελώς αναχρονιστικά τα ρούχα μας;

Τσέπες, κουμπιά και ψηλά τακούνια: Μήπως είναι εντελώς αναχρονιστικά τα ρούχα μας; Facebook Twitter
H Chiuri είχε τονίσει τη μεγάλη επίδραση του "Are Clothes Modern?" στην κολεξιόν της, λέγοντας ότι όποιοι ασχολούνται με τη δημιουργία ρούχων οφείλουν να έχουν πάντα στο μυαλό την επισήμανσή του Ρουντόφσκι ότι «η μόδα δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργικότητα αλλά με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής».
0

H καλλιτεχνική διευθύντρια του Christian Dior, Maria Grazia Chiuri, άνοιξε την πρόσφατη επίδειξη μόδας του διάσημου οίκου της παρουσιάζοντας ένα απλό λευκό φόρεμα που θύμιζε τα πέπλα της κλασικής Ελλάδας και είχε πάνω του σταμπαρισμένο τον τίτλο ενός από τα πιο σημαντικά και λιγότερα γνωστά ίσως έργα κοινωνιολογικής κριτικής: του βιβλίου "Are Clothes Modern? (Είναι τα ρούχα μας σύγχρονα;) του Αυστρο-αμερικανού Μπέρναρντ Ρουντόφσκι - και μάλιστα με τα τυπογραφικά στοιχεία της πρωτότυπης έκδοσης που κυκλοφόρησε το 1947.

Ο Ρουντόφσκι, ο οποίος πέθανε το 1988 σε ηλικία 83 ετών στη Νέα Υόρκη υπήρξε ένας πολυμαθής και εικονοκλάστης αρχιτέκτονας, συγγραφέας και σχεδιαστής που έγινε διάσημος κυρίως από το βιβλίο του «Αρχιτεκτονική χωρίς αρχιτέκτονες» στο οποίο είχε επικεντρωθεί στη σπουδή αρχαίων μνημείων, νομαδικών οικισμών και άλλων εκπληκτικών δειγμάτων «πρωτόγονου» design.

«Θα έρθει όμως κάποτε εκείνη η γενιά που δεν θα έχει ανάγκη το ερέθισμα της γόβας της Σταχτοπούτας και θα δώσει τέλος στη βαρβαρική τελετουργία μύησης που αποτελεί το να βάζουμε τις γυναίκες να φοράνε ψηλά τακούνια».

Ήταν κι ο ίδιος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων του στα πεδία της αρχιτεκτονικής και του design, ενώ πέραν του βιβλίου του που κατέληξε φέτος να αποτελεί την κεντρική έμπνευση στην κολεξιόν του Dior, η επίδραση του στις σπουδές της μόδας και κατ' επέκταση στην κοινωνική θεωρία, οφείλεται και στην περίφημη διάλεξη που είχε δώσει κάποτε με τον τίτλο «Πώς μπορούν οι άνθρωποι να περιμένουν καλή αρχιτεκτονική όταν φοράνε τέτοια ρούχα;»

Τσέπες, κουμπιά και ψηλά τακούνια: Μήπως είναι εντελώς αναχρονιστικά τα ρούχα μας; Facebook Twitter
Bernard Rudofsky

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Guardian, η Chiuri είχε τονίσει τη μεγάλη επίδραση του "Are Clothes Modern?" στην κολεξιόν της, λέγοντας ότι όποιοι ασχολούνται με τη δημιουργία ρούχων οφείλουν να διαβάσουν το βιβλίο του Ρουντόφσκι και να έχουν πάντα στο μυαλό την επισήμανσή του ότι «η μόδα δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργικότητα αλλά με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το βιβλιαράκι του Ρουντόφσκι (που είναι εξαντλημένο στα αγγλικά, υπάρχει όμως διαθέσιμο στο web site του Museum of Modern Art) δεν απευθύνεται μόνο σε δημιουργούς ή μελετητές της μόδας, αλλά σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει προβληματιστεί ποτέ με τα ρούχα και τους σύγχρονους κανόνες αμφίεσης, καλώντας τον/την αναρωτηθεί μήπως «τα ρούχα που φοράμε σήμερα είναι αναχρονιστικά, παράλογα και βλαβερά», πέρα από τις πολυάριθμες άσκοπες τσέπες, τα φερμουάρ και τα κουμπιά που είναι «για τον 'πολιτισμένο' ότι είναι οι γυάλινες χάντρες για τον 'απολίτιστο'», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ρουντόφσκι.

Έγραφε επίσης με γλαφυρό τρόπο για τον παραδοσιακό κορσέ παρότι βρισκόταν ήδη στα τελευταία του ως ένδυμα / αξεσουάρ όταν εκδόθηκε το βιβλίο:

«Ο κορσές αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης της υποτιθέμενης δυσπλασίας, αργότερα έγινε εστία ερωτικής έλξης, για να καταλήξει απαραίτητη προϋπόθεση ενδυματολογικής αξιοπρέπειας».

Τσέπες, κουμπιά και ψηλά τακούνια: Μήπως είναι εντελώς αναχρονιστικά τα ρούχα μας; Facebook Twitter
Διαφήμιση του 1972 για τα Bernardo Sandals, αγαπημένα σανδάλια της Τζέιν Μπίρκιν και της Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Η εμμονή του Ρουντόφσκι υπέρ ενός ορθολογιστικού design στο ντύσιμο τον είχε οδηγήσει στη δημιουργία – μαζί με τη σύζυγό του, Μπέρτα – της δικής του φίρμας παραγωγής υποδημάτων, τα περίφημα Bernardo Sandals, τα οποία υπήρξαν αγαπημένο θερινό υπόδημα της Τζέιν Μπίρκιν και της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, και εξακολουθούν να υφίστανται ως φίρμα.

«Το σύγχρονο υπόδημα ανήκει σ' εκείνα τα είδη ρουχισμού που η εξέλιξη τους εμποδίζεται επειδή αποτελούν και εστίες ερωτισμού» έγραφε ο Ρουντόφσκι. «Θα έρθει όμως κάποτε εκείνη η γενιά που δεν θα έχει ανάγκη το ερέθισμα της γόβας της Σταχτοπούτας και θα δώσει τέλος στη βαρβαρική τελετουργία μύησης που αποτελεί το να βάζουμε τις γυναίκες να φοράνε ψηλά τακούνια».

Με στοιχεία από το New Yorker

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ