Ο οίκος Ντιόρ εμπνέεται από τον Νουρέγιεφ για τη νέα του συλλογή

Ο οίκος Ντιόρ εμπνέεται από τον Νουρέγιεφ για τη νέα του συλλογή Facebook Twitter
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς Kim Jones έδειξε αληθινό θάρρος με την αναφορά του στον απόλυτο σταρ του χορού και στον κόσμο του μπαλέτου. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ και η περσόνα του Νουρέγιεφ έχουν απασχολήσει τα έντυπα όλου του κόσμου, όπως και οι καταπληκτικές επιδόσεις του στον χορό και το αξεπέραστο στυλ του.

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατό του και ο οίκος Ντιόρ τον τιμά με μια κομψή και πολυτελή κολεξιόν ανδρικών ρούχων για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς, Kιμ Τζόουνς, έδειξε αληθινό θάρρος επιλέγοντας να φέρει τον απόλυτο σταρ του χορού και του μπαλέτου στο επίκεντρο.

Σε ένα τεράστιο υπόστεγο ειδικά φτιαγμένο για την επίδειξη στον χώρο του συγκροτήματος École Militaire, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, με τον χώρο να μοιάζει με θεατρική σκηνή και τον θόλο να αναπαριστά τον έναστρο ουρανό, οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα αρκούντως δραματικό soundtrack, την «αναθεωρημένη» εκδοχή του συνθέτη Μαξ Ρίχτερ στο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ, προσαρμοσμένο κατάλληλα στον παραμυθένιο κόσμο της αρμονικής κίνησης των βημάτων του χορού.

Ο οίκος Ντιορ ανεβάζει τον πήχη στα αντρικά ρούχα με έμπνευση από τον Νουρέγιεφ Facebook Twitter
Αφορμή για την κολεξιόν του Τζόουνς έδωσε η σχέση του Κριστιάν Ντιορ με τη Μαργκότ Φοντέιν, θρυλική μπαλαρίνα και παρτενέρ του Νουρέγιεφ στη σκηνή, η οποία ανακάλυψε τον οίκο Ντιόρ σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1948. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Αφορμή για την κολεξιόν του Τζόουνς έδωσε η σχέση του Κριστιάν Ντιόρ και της Μάργκο Φοντέιν, θρυλικής μπαλαρίνας και παρτενέρ του Νουρέγιεφ στη σκηνή, η οποία ανακάλυψε τον οίκο σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1948. Βέβαια, πηγή έμπνευσης για την ανδρική σειρά είναι ο Νουρέγιεφ.

Υπάρχει και μια άλλη σύνδεση του Τζόουνς με τον Νουρέγιεφ, αφού ο θείος του, Κόλιν Τζόουνς, υπήρξε χορευτής στο Βασιλικό Μπαλέτο και έπειτα φωτορεπόρτερ. Μάλιστα τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών από την καθημερινότητα του Νουρέγιεφ για το περιοδικό «Time Life», απαθανατίζοντας τον Ρώσο χορευτή και χορογράφο να χαλαρώνει στα αγγλικά πάρκα και στις παμπ. Το φωτογραφικό άλμπουμ που προέκυψε ήταν το δώρο των καλεσμένων της επίδειξης.

Από τότε που αυτομόλησε στη Δύση, ο Νουρέγιεφ έγινε fashion icon – ο Τζόουνς δεν είναι ο πρώτος που του αφιέρωσε κολεξιόν. Είχε προηγηθεί πριν από δέκα χρόνια η ερωτικά φορτισμένη συλλογή του Τζον Γκαλιάνο, αλλά αυτά συνέβησαν λίγο πριν καταρρεύσει η καριέρα του, οπότε ξεχάστηκε και η συλλογή του, που παρεμπιπτόντως ήταν και η τελευταία του.

Ο Τζόουνς προσεγγίζει πιο ήπια τον Νουρέγιεφ, παρουσιάζοντας μια συλλογή με πανέμορφα παλτά και πανωφόρια κεντημένα με κρυστάλλους σε σχήμα χιονονιφάδας, φαρδιά παντελόνια σαν σαλβάρια, ασημένια κεντήματα, τουρμπάνια και μεγάλους σκούφους που θυμίζουν το χαλαρό αξεσουάρ του Νουρέγιεφ, σήμα κατατεθέν της γκαρνταρόμπας του.

Έτσι, είδαμε τα μεγάλα σορτς που αγαπούσε να φορά στην εξοχή κάτω από ιριδίζοντα αδιάβροχα, εξαιρετικά λεπτά μάλλινα κοστούμια με το μοναδικό τους κουμπί κρυμμένο, μεταξωτές παντόφλες χορού matelassé και διάφανα, μεταλλικά διχτυωτά μπλουζάκια φορεμένα με κομψά παντελόνια. Επίσης, τα μοντέλα φορούσαν από ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

Πριν από λίγα χρόνια μια έκθεση με κοστούμια του Νουρέγιεφ φανέρωνε πόσο σχολαστικός ήταν με τα ρούχα, που ήταν εκλεκτά και χειροποίητα – όχι μόνο τα ρούχα της καθημερινής του ζωής αλλά και τα κοστούμια των ρόλων του.

Ο οίκος Ντιορ ανεβάζει τον πήχη στα αντρικά ρούχα με έμπνευση από τον Νουρέγιεφ Facebook Twitter
Ο Τζόουνς προσεγγίζει πιο ήπια τον Νουρέγιεφ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Ο Νουρέγιεφ ήταν γνωστός για τη στενή συνεργασία του με τους σχεδιαστές των κοστουμιών του και για το ότι απαιτούσε από αυτούς όσα και από τους χορογράφους του – από τους οποίους ζητούσε να προσαρμόζουν τα σόλο στα δεδομένα του. Τα ρούχα του είχαν αυτά που βρίσκουμε και σε πολλά ρούχα της κολεξιόν του Τζόουνς, κρυστάλλους ραμμένους στο χέρι σε τούλι, πλεκτά τελειώματα, τονισμένη μέση και υπερβολικούς ώμους. Η συλλογή που προέκυψε και παρουσιάζεται στην πασαρέλα του Ντιόρ κατέγραψε ό,τι ήταν αξιομνημόνευτο στην αισθητική του Νουρέγιεφ: μια αγάπη για τη ραπτική στο Λονδίνο της δεκαετίας του '60, μια αδυναμία στο ασιατικό σικ.

Ο Νουρέγιεφ πρέσβευε ένα ανδρόγυνο στυλ σε μια εποχή που οι Ρώσοι χορευτές ήταν χαρακτηριστικά «δυνατοί, συμπαγείς, ογκώδεις τύποι», σύμφωνα με μια κριτική που δημοσίευσε το «New Yorker» με αφορμή μια βιογραφία του το 2007. Είχε σεξαπίλ και απαράμιλλη χάρη, αγαπούσε να βλέπει το είδωλό του στον καθρέφτη όμορφα ντυμένο, να ακτινοβολεί ερωτισμό. Μια φορά έφυγε από πρόβα επειδή νόμιζε ότι το κοστούμι έκανε τα πόδια του να φαίνονται κοντά.

Λάτρευε τα θεατρικά κοστούμια του που τα αντιμετώπιζε ως είδος υψηλής ραπτικής. Όταν είδε για πρώτη φορά κοστούμια μπαλέτου, παιδί στη Σοβιετική Ένωση, τα χάιδευε για ώρες, τα αγκάλιαζε και τα μύριζε, όπως έλεγε αργότερα. Λάτρευε τα κιμονό, γι' αυτό ένα ασημένιο που παρουσιάζεται στην κολεξιόν βασίστηκε σε ρούχο του που υπάρχει σε ιδιωτική συλλογή vintage υφασμάτων και χρειάστηκε τρεις μήνες και δέκα τεχνίτες για να φτιαχτεί.

Με πληροφορίες από Dior, Rain Magazine, Guardian

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ