Ο οίκος Ντιόρ εμπνέεται από τον Νουρέγιεφ για τη νέα του συλλογή

Ο οίκος Ντιόρ εμπνέεται από τον Νουρέγιεφ για τη νέα του συλλογή Facebook Twitter
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς Kim Jones έδειξε αληθινό θάρρος με την αναφορά του στον απόλυτο σταρ του χορού και στον κόσμο του μπαλέτου. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ και η περσόνα του Νουρέγιεφ έχουν απασχολήσει τα έντυπα όλου του κόσμου, όπως και οι καταπληκτικές επιδόσεις του στον χορό και το αξεπέραστο στυλ του.

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατό του και ο οίκος Ντιόρ τον τιμά με μια κομψή και πολυτελή κολεξιόν ανδρικών ρούχων για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς, Kιμ Τζόουνς, έδειξε αληθινό θάρρος επιλέγοντας να φέρει τον απόλυτο σταρ του χορού και του μπαλέτου στο επίκεντρο.

Σε ένα τεράστιο υπόστεγο ειδικά φτιαγμένο για την επίδειξη στον χώρο του συγκροτήματος École Militaire, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, με τον χώρο να μοιάζει με θεατρική σκηνή και τον θόλο να αναπαριστά τον έναστρο ουρανό, οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα αρκούντως δραματικό soundtrack, την «αναθεωρημένη» εκδοχή του συνθέτη Μαξ Ρίχτερ στο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ, προσαρμοσμένο κατάλληλα στον παραμυθένιο κόσμο της αρμονικής κίνησης των βημάτων του χορού.

Ο οίκος Ντιορ ανεβάζει τον πήχη στα αντρικά ρούχα με έμπνευση από τον Νουρέγιεφ Facebook Twitter
Αφορμή για την κολεξιόν του Τζόουνς έδωσε η σχέση του Κριστιάν Ντιορ με τη Μαργκότ Φοντέιν, θρυλική μπαλαρίνα και παρτενέρ του Νουρέγιεφ στη σκηνή, η οποία ανακάλυψε τον οίκο Ντιόρ σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1948. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Αφορμή για την κολεξιόν του Τζόουνς έδωσε η σχέση του Κριστιάν Ντιόρ και της Μάργκο Φοντέιν, θρυλικής μπαλαρίνας και παρτενέρ του Νουρέγιεφ στη σκηνή, η οποία ανακάλυψε τον οίκο σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1948. Βέβαια, πηγή έμπνευσης για την ανδρική σειρά είναι ο Νουρέγιεφ.

Υπάρχει και μια άλλη σύνδεση του Τζόουνς με τον Νουρέγιεφ, αφού ο θείος του, Κόλιν Τζόουνς, υπήρξε χορευτής στο Βασιλικό Μπαλέτο και έπειτα φωτορεπόρτερ. Μάλιστα τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών από την καθημερινότητα του Νουρέγιεφ για το περιοδικό «Time Life», απαθανατίζοντας τον Ρώσο χορευτή και χορογράφο να χαλαρώνει στα αγγλικά πάρκα και στις παμπ. Το φωτογραφικό άλμπουμ που προέκυψε ήταν το δώρο των καλεσμένων της επίδειξης.

Από τότε που αυτομόλησε στη Δύση, ο Νουρέγιεφ έγινε fashion icon – ο Τζόουνς δεν είναι ο πρώτος που του αφιέρωσε κολεξιόν. Είχε προηγηθεί πριν από δέκα χρόνια η ερωτικά φορτισμένη συλλογή του Τζον Γκαλιάνο, αλλά αυτά συνέβησαν λίγο πριν καταρρεύσει η καριέρα του, οπότε ξεχάστηκε και η συλλογή του, που παρεμπιπτόντως ήταν και η τελευταία του.

Ο Τζόουνς προσεγγίζει πιο ήπια τον Νουρέγιεφ, παρουσιάζοντας μια συλλογή με πανέμορφα παλτά και πανωφόρια κεντημένα με κρυστάλλους σε σχήμα χιονονιφάδας, φαρδιά παντελόνια σαν σαλβάρια, ασημένια κεντήματα, τουρμπάνια και μεγάλους σκούφους που θυμίζουν το χαλαρό αξεσουάρ του Νουρέγιεφ, σήμα κατατεθέν της γκαρνταρόμπας του.

Έτσι, είδαμε τα μεγάλα σορτς που αγαπούσε να φορά στην εξοχή κάτω από ιριδίζοντα αδιάβροχα, εξαιρετικά λεπτά μάλλινα κοστούμια με το μοναδικό τους κουμπί κρυμμένο, μεταξωτές παντόφλες χορού matelassé και διάφανα, μεταλλικά διχτυωτά μπλουζάκια φορεμένα με κομψά παντελόνια. Επίσης, τα μοντέλα φορούσαν από ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

Πριν από λίγα χρόνια μια έκθεση με κοστούμια του Νουρέγιεφ φανέρωνε πόσο σχολαστικός ήταν με τα ρούχα, που ήταν εκλεκτά και χειροποίητα – όχι μόνο τα ρούχα της καθημερινής του ζωής αλλά και τα κοστούμια των ρόλων του.

Ο οίκος Ντιορ ανεβάζει τον πήχη στα αντρικά ρούχα με έμπνευση από τον Νουρέγιεφ Facebook Twitter
Ο Τζόουνς προσεγγίζει πιο ήπια τον Νουρέγιεφ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Ο Νουρέγιεφ ήταν γνωστός για τη στενή συνεργασία του με τους σχεδιαστές των κοστουμιών του και για το ότι απαιτούσε από αυτούς όσα και από τους χορογράφους του – από τους οποίους ζητούσε να προσαρμόζουν τα σόλο στα δεδομένα του. Τα ρούχα του είχαν αυτά που βρίσκουμε και σε πολλά ρούχα της κολεξιόν του Τζόουνς, κρυστάλλους ραμμένους στο χέρι σε τούλι, πλεκτά τελειώματα, τονισμένη μέση και υπερβολικούς ώμους. Η συλλογή που προέκυψε και παρουσιάζεται στην πασαρέλα του Ντιόρ κατέγραψε ό,τι ήταν αξιομνημόνευτο στην αισθητική του Νουρέγιεφ: μια αγάπη για τη ραπτική στο Λονδίνο της δεκαετίας του '60, μια αδυναμία στο ασιατικό σικ.

Ο Νουρέγιεφ πρέσβευε ένα ανδρόγυνο στυλ σε μια εποχή που οι Ρώσοι χορευτές ήταν χαρακτηριστικά «δυνατοί, συμπαγείς, ογκώδεις τύποι», σύμφωνα με μια κριτική που δημοσίευσε το «New Yorker» με αφορμή μια βιογραφία του το 2007. Είχε σεξαπίλ και απαράμιλλη χάρη, αγαπούσε να βλέπει το είδωλό του στον καθρέφτη όμορφα ντυμένο, να ακτινοβολεί ερωτισμό. Μια φορά έφυγε από πρόβα επειδή νόμιζε ότι το κοστούμι έκανε τα πόδια του να φαίνονται κοντά.

Λάτρευε τα θεατρικά κοστούμια του που τα αντιμετώπιζε ως είδος υψηλής ραπτικής. Όταν είδε για πρώτη φορά κοστούμια μπαλέτου, παιδί στη Σοβιετική Ένωση, τα χάιδευε για ώρες, τα αγκάλιαζε και τα μύριζε, όπως έλεγε αργότερα. Λάτρευε τα κιμονό, γι' αυτό ένα ασημένιο που παρουσιάζεται στην κολεξιόν βασίστηκε σε ρούχο του που υπάρχει σε ιδιωτική συλλογή vintage υφασμάτων και χρειάστηκε τρεις μήνες και δέκα τεχνίτες για να φτιαχτεί.

Με πληροφορίες από Dior, Rain Magazine, Guardian

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράδοξη, σπάνια, οικεία: Η γκαρνταρόμπα της Τίλντα Σουίντον τής μοιάζει πολύ

Μόδα & Στυλ / Η Τίλντα Σουίντον πιστεύει πως η μόδα είναι τέχνη

Η Βρετανή ηθοποιός ξανασυναντά το αθηναϊκό της κοινό στο Onassis Ready με μια έκθεση και μια σειρά παραστάσεων γύρω από την καλλιτεχνική συντροφικότητα, το παρελθόν και τη μόδα. Πώς έγινε ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons της εποχής μας;
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Aπό τη «μάσκα» στη «διαύγεια»: Αυτό είναι το νέο μακιγιάζ

Μόδα & Στυλ / Aπό τη «μάσκα» στη «διαύγεια»: Αυτό είναι το νέο μακιγιάζ

Η εποχή της πούδρας και της ολικής κάλυψης δίνει τη θέση της σε μια νέα ψηφιακή ειλικρίνεια. Η ιεραρχία του νεσεσέρ ανατρέπεται, επιβάλλοντας τη λάμψη και την αληθινή υφή ως το μοναδικό μέσο επικοινωνίας με την οθόνη.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Νικόλας Γεωργίου, creative director της ελληνικής «Vogue», συνεκδότης του Dapper Dan

Μόδα & Στυλ / Νικόλας Γεωργίου: «Δεν κάνει κανείς τίποτα πια χωρίς στυλίστα»

Από τη Λευκωσία της μετα-αποικιακής κανονικότητας στο Λονδίνο του St Martins και από εκεί στη Vogue και το ανεξάρτητο Dapper Dan, ο Νικόλας Γεωργίου αφηγείται μια ζωή χτισμένη πάνω στην εικόνα, τις σχέσεις και τη διαρκή ανάγκη για εξέλιξη - εξηγώντας γιατί σήμερα η μόδα έχει χάσει το ρίσκο και την ατομικότητα.
M. HULOT
Old school αρώματα: γιατί κάποιοι επιστρέφουν σε αυτά;

Μόδα & Στυλ / Old school αρώματα: Γιατί κάποιοι επιστρέφουν σε αυτά;

Είτε ως εφήμερο trend είτε ως αντίσταση στην ομογενοποίηση, η επιστροφή στις εμβληματικές δημιουργίες του παρελθόντος αποδεικνύει πως τα «θηριώδη» αρώματα των '70s και των '80s δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Το απρόσμενο restart του Tζον Γκαλιάνο στη Zara

Μόδα & Στυλ / Το απρόσμενο restart του Tζον Γκαλιάνο στη Zara

Ο Βρετανός σχεδιαστής συμφώνησε να δουλέψει τα επόμενα δύο χρόνια πάνω σε κομμάτια αρχείου του ισπανικού ομίλου και η πρώτη συλλογή με την ενέργεια και την καλλιτεχνική του υπογραφή αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ