— Ναόμι, γιατί αποφάσισες να σπουδάσεις γραφιστική;

Από μικρή ηλικία μού άρεσε να δημιουργώ. Ζωγράφιζα φανταστικά τοπία, έστηνα τις Barbie μου και τις φωτογράφιζα, διακοσμούσα τα στιλό μου με παπιέ μασέ και τα μεταμόρφωνα σε χαρακτήρες, έραβα τις δικές μου κασετίνες. Άρα ήταν αυτονόητο για μένα το ότι θα ακολουθούσα κάτι το δημιουργικό σε εφαρμοσμένη μορφή.

 

— Τι είναι το Quixotic και τι σε ενέπνευσε να το δημιουργήσεις;

Quixotic σημαίνει δονκιχωτικός. Για κάποιους ο Δον Κιχώτης είναι ένας χαρακτήρας που αγνοεί τη ρεαλιστική διάσταση των πραγμάτων, αλλά εγώ προτιμώ να τον βλέπω ως έναν ρομαντικό ιδεαλιστή που κυνηγάει με πίστη τα οράματά του. Για παράδειγμα, ένα βιντεοκλάμπ στις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί Quixotic. Έτσι και το να σημειώνεις σε χαρτί. Ξεκίνησα, λοιπόν, σχεδιάζοντας τετράδια, εμπνεόμενη αρχικά από το ελληνικό κιτς, αλλά δοσμένο με μια προσωπική, σύγχρονη αισθητική.

 

Τα κερομάντιλα ή beeswax wraps, όπως είναι διεθνώς γνωστά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος φύλαξης των τροφίμων. Σε αντίθεση με το πλαστικό και το αλουμινόχαρτο, τα κερομάντιλα είναι φτιαγμένα από 100% φυσικά υλικά, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, κρατάνε το φαγητό φρέσκο, επαναχρησιμοποιούνται έως και έξι μήνες μετά την πρώτη χρήση τους και στη συνέχεια μπορούν να μπουν και σε κομπόστ.


— Τι θα βρει κανείς στο Quixotic; Από πού προμηθεύεσαι τα υλικά σου;

Πέρα από τα τετράδια, είμαστε πολύ περήφανες και χαρούμενες για τα κερομάντιλα Quixotic, τα πρώτα που παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ αγαπημένο πρότζεκτ που τρέχουμε σε συνεργασία με την αδελφή μου, Δάφνη. Τα κερομάντιλα ή beeswax wraps, όπως είναι διεθνώς γνωστά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος φύλαξης των τροφίμων.

 

Σε αντίθεση με το πλαστικό και το αλουμινόχαρτο, τα κερομάντιλα είναι φτιαγμένα από 100% φυσικά υλικά, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, κρατάνε το φαγητό φρέσκο, επαναχρησιμοποιούνται έως και έξι μήνες μετά την πρώτη χρήση τους και στη συνέχεια μπορούν να μπουν και σε κομπόστ. Είναι μεγάλη τάση στο εξωτερικό και είμαστε σίγουρες ότι το ίδιο θα γίνει κι εδώ.

 

Παράλληλα, εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι μάσκες Quixotic, με μια σειρά από πρωτότυπα σχέδια, φτιαγμένες από 100% υψηλής ποιότητας ιταλική ποπλίνα. Εφόσον πρέπει να τις φοράμε, ας τις φοράμε άνετες και στυλάτες! Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι το Quixotic αναθέτει την παραγωγή όλων των προϊόντων του σε μικρές, τοπικές επιχειρήσεις.

 


— Από πού αγοράζεις τα ρούχα σου;

Τα παλιά ρούχα της μητέρας μου και της γιαγιάς μου είναι τα αγαπημένα μου. Κατά τα άλλα, αγοράζω από παζάρια ή μαγαζιά vintage. Εάν είναι να πάρω κάτι καινούργιο, προσπαθώ να επενδύω σε μικρά brands – εάν είναι ελληνικά, ακόμα καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρουν οι όροι παραγωγής των ρούχων που επιλέγω, ακόμα κι αν χρειάζεται να πληρώσω κάτι παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ρούχα των μεγάλων αλυσίδων είναι τόσο φτηνά επειδή έχουν παραχθεί υπό απάνθρωπες συνθήκες.

 

— Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Μποτάκια ASOS (90 ευρώ), παντελόνι Kimale (180 ευρώ), παλιό σακάκι της μητέρας μου Chipie, vintage body (10 ευρώ) και μάσκα Quixotic.

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Αυτό είναι ερώτηση-παγίδα;

 

Ναόμι Χαιρετάκη
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Instagram

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.