[της Αλίκης Κακουλίδου]

 

Η σειρά Little Adults εξερευνά την αίσθηση που έχει ένα προνομιούχο παιδί που ζει στη Ρωσία, μια χώρα που η ιστορία της και η κοινωνική ιεραρχία κυριαρχεί στην καθημερινότητά. Είναι η εξερεύνηση της κοινωνικής ομάδας των Nouveau-Riche (νεόπλουτων), στην οποία τα παιδιά ανατρέφονται με σκοπό να γίνουν μέρος της Elite και συμπεριφέρονται ως μικροί ενήλικες. Τα πορτραίτα αυτά εκφράζουν την αντίθεση της φυσικής παιδικότητας και του στερεότυπου της εμφάνισης που συνυπάρχουν στον κόσμο τους.

Anna Skladmann

 

Το 2008, σύμφωνα με το ρώσικο περιοδικό Finans, στην χώρα υπήρχαν 101 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Η Ρωσία διακρίνεται για τις έντονες ταξικές της διαφορές και το ολοένα και ανερχόμενο κύμα νεοπλουτισμού.

 

Οι εικόνες της νεαρής γερμανίδας φωτογράφου Anna Skladmann που γεννήθηκε το 1986 στη Βρέμη από Ρώσους γονείς και μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας εκφράζουν αυτή ακριβώς την σύγχρονη τάση και κάποιες φορές σοκάρουν. Ο έντονος υλισμός και η κοινωνική πίεση μέσα από εικόνες Nouveau-Riche απογόνων 6 έως 12 ετών. Φωτογραφημένοι στους χώρους που ανήκουν στην οικογένειά τους, με παιδικό βλέμμα, ακριβά ρούχα και ενήλικο styling.

 

 

 

Ο Jacob πυροβολεί μπαλαρίνες, Μόσχα 2009

...αρχικά είχα σχεδιάσει να φωτογραφίσω την αδερφή του αλλά στα δεκατρία της ήταν κάπως μεγάλη για τη σειρά. Όταν μπήκα στο δωμάτιό του, καθόταν στο κρεβάτι του. Δίπλα του μια συλλογή από αληθινά όπλα, τα περισσότερα Kalashnikov. Διάλεξε ένα παλιό κομμάτι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υποκρίθηκε πως πυροβολεί τις μπαλαρίνες στην τηλεόραση. Η γιαγιά του είχε έρθει στο δωμάτιο νωρίτερα και είχε βάλει αυτό το κανάλι στην τηλεόραση, πιθανόν για να ισορροπήσει τη εικόνα των όπλων.

 

 

 

Ο Vova στο θέατρο του παππού του, Μόσχα 2010

... Την πρώτη φορά που ρώτησα τον Vova τι θα γίνει όταν μεγαλώσει μου είπε αρχαιολόγος. Μια εβδομάδα μετά άλλαξε γνώμη και ήθελε να γίνει ο Spider-Man.

 

 

 

 

 

 

 

Η Nastia στο βεστιάριο, Μόσχα 2009

...  η φωτογραφία τραβήχτηκε στο βεστιάριο του παππού της, διάσημου Ρώσσου σκηνοθέτη. Περάσαμε αρκετή ώρα φτιάχνοντας τα μαλλιά της που διαρκώς πετούσαν. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης η Nastia καθόταν υπομονετικά σαν ηθοποιός του Hollywood.

 

 

 

Η Ilona και η Ella στη βάρκα, Μόσχα 2009

... οι δίδυμες ήταν πολύ νευρικές όταν απομακρυνθήκαμε με τη βάρκα. Από την προβλήτα η μητέρα τους φώναζε να είναι θαρραλέες και να ποζάρουν σωστά. Τελικά όταν κατάλαβαν πως έχουν μόνο η μία την άλλη για υποστήριξη, κρατήθηκαν από το χέρι και κόλλησαν μεταξύ τους μέχρι το τέλος τη φωτογράφησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Vadim στην ταράτσα του σπιτιού του, Μόσχα 2009

... μόλις ανεβήκαμε στη ταράτσα με ρώτησε πόσες φωτογραφίες θα  τραβούσα και είπα το πολύ δέκα. Όταν το φλας άναψε άρχισε να μετράει μέχρι το δέκα από μέσα του. Μετά τις δέκα λήψεις επέστρεψε στο σπίτι φόρεσε τις πυτζάμες του και ζήτησε ένα φλιτζάνι τσάι για να καθίσει στην τηλεόραση με την ησυχία του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Arina στο γκαράζ της, Μόσχα 2009

... κάθισε μπροστά από τη vintage συλλογή αυτοκινήτων του πατέρα της. Μου είπε από την αρχή πως θα ήθελε να φαίνεται σαν την Catherine Deneuve. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης καταλήξαμε να μιλάμε για την Isadora Duncan και μου προκάλεσε έκπληξη πως ένα παιδί της ηλικίας της  γνωρίζει τόσα πολλά για διάσημους σταρ του παρελθόντος.

 

 

 

 

Η Alisia στο κατάστημα γουναρικών της μητέρας της, Μόσχα 2009

 

...η Alisia είναι επαγγελματίας μοντέλο. Έχει δουλέψει για μεγάλες καμπάνιες μόδας και το πρόσωπό της εκτίθεται στο κέντρο της πόλης και στα εμπορικά κέντρα. Στη δική μας φωτογράφηση, αισθάνθηκε πίεση. Πόζαρε για λίγο και μετά κάθησε κάτω και ξέσπασε σε δάκρυα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Etia στο υπνοδωμάτιό της, Μόσχα 2009

... κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ήταν πολύ ντροπαλή και διστακτική σχετικά με το τι θα φορέσει. Τελικά διάλεξε ένα French schoolgirl φόρεμα που ταίριαζε με τη διακόσμηση του δωματίου και τις εγκυκλοπαίδιες στο κρεβάτι. Ωστόσο, το κόκκινο βερνίκι νυχιών και το λεπτό μενταγιόν με το σκελετό, αποκαλύπτουν μια επαναστατική πλευρά.