Κατερίνα & Μαρία τι φοράτε σήμερα και πόσο κοστίζει;

Κατερίνα & Μαρία τι φοράτε σήμερα και πόσο κοστίζει; Facebook Twitter
Όταν φτιάχνουμε ένα κόσμημα για πρώτη φορά, ο σχεδιασμός του στο χαρτί μπορεί να πάρει από εβδομάδες μέχρι και μήνες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

— Κατερίνα και Μαρία, πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το Apiliotis Jewellery;
Κατερίνα: Μου άρεσαν πάντα τα κοσμήματα και να δουλεύω με τα χέρια μου. Το Αpiliotis Jewellery ξεκίνησε από το σπίτι μου, όταν έμενα ακόμα στην Αγγλία, στην αρχή της καραντίνας του 2020. Εκείνη η περίοδος με βοήθησε να πάρω τον χρόνο μου και να σκεφτώ τι αγαπάω περισσότερο. Έτσι άρχισα να σχεδιάζω τα κοσμήματα που θα ήθελα να φοράω. Στη συνέχεια άρχισα να ψάχνω τρόπους να κάνω τα σχέδιά μου πραγματικότητα, οπότε άρχισα να μαθαίνω μόνη μου πώς να φτιάχνω κοσμήματα. Αργότερα, όταν επέστρεψα στην Αθήνα, πήγα και σε μια σχολή κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος. Μπορώ να πω ότι το κόσμημα ξεκίνησε να εξελίσσεται μέσα μου από την ανάγκη μου ως ενήλικα για παιχνίδι και πειραματισμό ‒ να φαντάζομαι, να ψάχνω, να φτιάχνω. Αυτό είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να είναι και το Apiliotis, μια μορφή υλικής συνύπαρξης με αυτούς που θα φοράνε τα κοσμήματα ‒ οι δικές μας μνήμες και ανάγκη για έκφραση που ακολουθούν τις εμπειρίες αυτών που φοράνε τα κοσμήματα. Η Μαρία ήρθε στη ζωή μου τον Ιανουάριο του 2022 και από τότε επεξεργάζεται αυτή την ιδέα, δίνοντάς της εικόνα και λόγια. Αλλά μπορώ να πω ότι μέσα και από τη δική της οπτική βρίσκω νέες ιδέες.

Μαρία: Mε την Κατερίνα γνωριστήκαμε μέσω μιας πολύ καλής μου φίλης και κάναμε κλικ! Από εκείνη τη στιγμή δουλεύουμε μαζί και προσπαθούμε να κάνουμε το όνειρο της Κατερίνας πραγματικότητα!

— Γιατί ανακυκλωμένο ασήμι;
Κ.: Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το κόσμημα, είχα ξεκινήσει ήδη να ακολουθώ έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής με όσο το δυνατό μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι αποφάσισα να κάνω και με την τέχνη που αγαπώ. Ψάχνοντας, είδα ότι όσον αφορά το κόσμημα με μέταλλο το ανακυκλωμένο ασήμι είναι μια βιώσιμη επιλογή. Το ανακυκλωμένο ασήμι είναι ασήμι που προέρχεται από την ανακύκλωση παλιών κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών, ασημικών κ.λπ., δηλαδή δεν προέρχεται άμεσα από εξόρυξη. Εμείς προμηθευόμαστε το ασήμι μας ακόμα από την Αγγλία και είναι ανακυκλωμένο με πιστοποίηση του Responsible Jewellery Council, που εξασφαλίζει τις ηθικές συνθήκες ανακύκλωσης σε σχέση με το περιβάλλον και τους εργαζομένους. Βέβαια, πέρα από την πρώτη ύλη μας (ασήμι), προσπαθούμε όλες οι τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιούμε και οι συσκευασίες μας να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο αντίκτυπο στα ζώα, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Η ομορφιά του κοσμήματος είναι πως με αυτό μπορείς να εκφράσεις την προσωπικότητά σου με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Ο τρόπος που τα συνδυάζεις, τα φοράς το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτεις και αφαιρείς ώστε να πετύχεις ένα look είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα μας!

— Πόσο καιρό παίρνει ένα hand-made κόσμημα για να φτιαχτεί;
Όταν φτιάχνουμε ένα κόσμημα για πρώτη φορά, ο σχεδιασμός του στο χαρτί μπορεί να πάρει από εβδομάδες μέχρι και μήνες, όπως και η επίλυση τεχνικών θεμάτων που μπορεί να προκύψουν και η δοκιμή ώστε να ξέρουμε πώς το αισθανόμαστε πάνω μας. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, φτιάχνουμε καλούπι κι έτσι μπορούμε να παράγουμε περισσότερα κομμάτια. Όταν υπάρχει το καλούπι, χρειαζόμαστε συνήθως δύο-τέσσερις ημέρες για τη χύτευση και το τελικό καθάρισμα του κοσμήματος ώσπου να φτάσει στον πελάτη.

— Τι σημασία έχει για εσάς το κόσμημα σε μια εμφάνιση;
Κ.: Για μένα ήταν και είναι το κέντρο, το «αλατοπίπερο» μιας εμφάνισης. Είναι η λεπτομέρεια που μπορεί να ανεβάσει ένα outfit σε επίπεδο πιο προσωπικό. Άλλωστε το κόσμημα είναι από πολύ παλιά τρόπος έκφρασης των ανθρώπων, ιδιαίτερα τα κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα. Μπορεί να φέρουν ιστορία, μνήμες και να «υπονοούν» την προσωπικότητα αυτών που τα φοράει.

Μ: Θα έλεγα πως έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα! Η ομορφιά του κοσμήματος είναι πως με αυτό μπορείς να εκφράσεις την προσωπικότητά σου με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Ο τρόπος που τα συνδυάζεις, τα φοράς το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτεις και αφαιρείς ώστε να πετύχεις ένα look είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα μας!

Κατερίνα & Μαρία τι φοράτε σήμερα και πόσο κοστίζει; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Ποιοι άνθρωποι φαντάζεστε να φοράνε τα Apiliotis Jewellery, όταν τα σχεδιάζετε;
Καθημερινοί άνθρωποι που θέλουν να φοράνε κάτι χειροποίητο, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, το οποίο είναι timeless. Σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε και να ενδυναμώσουμε την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε καινούργια πράγματα συνέχεια αλλά key-pieces που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και μπορούμε να τα έχουμε για πάντα!

— Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;
Κ.: Και για μένα είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο δαχτυλίδι «Zeus», γιατί είναι από τα λίγα κομμάτια που έχω φτιάξει και ερωτεύτηκα αμέσως! Επίσης, αγαπώ πολύ το δαχτυλίδι Origins, γιατί ο τρόπος που κάθεται κάθε φορά αυτή η υπέροχη πέτρα είναι διαφορετικός, γεγονός που κάνει το καθένα μοναδικό με έναν δικό του τρόπο.

Μ.: Αχ, μακάρι να μπορούσα να πω πως κάποιο δεν είναι το αγαπημένο μου! Μπορώ να πως όμως πως έχω μια ιδιαίτερη σύνδεση με κάποια για προσωπικούς λόγους και αυτά είναι το βραχιόλι Connections, το δαχτυλίδι Zeus και τα σκουλαρίκια Rea.

— Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ;
Κ. : Everyday elegant ίσως; Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να του δώσω μια συγκεκριμένη ταμπέλα. Μ’ αρέσει σίγουρα η άνεση και να νιώθω αυτοπεποίθηση με αυτά που φοράω. Μου αρέσουν οι γήινες αποχρώσεις, οι απλές, καθαρές γραμμές και τα φυσικά υφάσματα (οργανικό βαμβάκι, λινό κ.ά.). Προσπαθώ να πειραματίζομαι με κάποια statement pieces που θα είναι συνήθως ένα oversized πουκάμισο ή jacket και, φυσικά, πολλά κοσμήματα.

Μ: Understated cool! Δεν θα έλεγα ποτέ πως ντύνομαι cool, απλώς δεν θέλω, όταν βγαίνω έξω, να νιώθω άβολα με αυτά που φοράω ή ότι προσπάθησα πολύ να δείχνω κάπως. Προσπαθώ απλώς να δείχνω ο εαυτός μου. Τα trends αλλάζουν, αλλά το προσωπικό στυλ του καθενός δεν αλλάζει, οπότε προσπαθώ να μένω πιστή στο ποια είμαι.

— Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;
Μόλις κάναμε launch το apiliotisjewelry.com, το οποίο ήταν ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ, οπότε τώρα έχουμε στρέψει την προσοχή μας στη χειμερινή μας καμπάνια, τα visuals που θέλουμε να δημιουργήσουμε, τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε και τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε! Έρχονται πολύ δημιουργικά πράγματα στο website μας και στο Instagram μας!

— Τι φοράτε σήμερα και πόσο κοστίζει;
Κ.: Κοσμήματα Apiliotis! Πολλά δαχτυλίδια ‒το Zeus είναι αγαπημένο‒ και απλά καθημερινά hoops, αλλά layered για bold αποτέλεσμα. Το outfit αποτελείται από λευκό πουκάμισο (€112) και λευκό cropped παντελόνι από Para todos (€112). Τα πέδιλά μου είναι τα Vegan Marshmallows από Αlohas (€140).

Μ.: Κοσμήματα Apiliotis! Είναι πολλά, μια και τρέφω μεγάλη αγάπη για όλα μας τα κομμάτια. Πολλά δαχτυλίδια, όσα σκουλαρίκια αντέχουν τ’ αυτιά μου και το αγαπημένο μου βραχιόλι, το οποίο ονομάζεται Connections! Το outfit αποτελείται από ένα γιλέκο Cos (€80), παντελόνι Weekday (€50) και NewBalance sneakers (€120).

— Πού πηγαίνετε τώρα;
Στο workspace μας, για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας! Η Κατερίνα έχει να δημιουργήσει τα κοσμήματα για τις παραγγελίες που έχουμε λάβει κι εγώ έχω διάφορα meetings σχετικά με νέα πρότζεκτ που ετοιμάζουμε!

@apiliotisjewellery

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μόδα μπαίνει σε τροχιά κυκλικής οικονομίας

Good Business Directory Vol.4 / Η μόδα μπαίνει σε τροχιά κυκλικής οικονομίας

Η τάση των reusable ενδυμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών που ξεκίνησε από σχεδιαστές υψηλής ραπτικής γίνεται πλέον ευρωπαϊκός κανονισμός, υποχρέωση αλλά και αίτημα των καταναλωτών, που στρέφονται σε βιώσιμες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο που ντύνονται και ψωνίζουν.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ