Απομιμήσεις περιωπής: Μια νέα αγορά που ανταγωνίζεται ευθέως την απλησίαστη high fashion

Κόπιες περιωπής vs High Fashion Facebook Twitter
Oι “dupe”, direct to consumer, μάρκες ήρθαν να προσφέρουν διέξοδο σε ανικανοποίητους –και ενοχλημένους από την τιμολογιακή αλαζονεία των μεγάλων ονομάτων στη μόδα– πελάτες, οι οποίοι αναζητούν ποιότητα σε λογική τιμή.
0

Ο όρος dupe προέρχεται από τη λέξη duplication (αντιγραφή, κοπιάρισμα), εκφράζει, όμως, και το αίσθημα του μέσου καταναλωτή απέναντι στις σκανδαλώδεις τιμές των επώνυμων προϊόντων: ο κόσμος νιώθει «εξαπατημένος» και αποκλεισμένος από το όνειρο να αποκτήσει μια τσάντα ή ένα κασμιρένιο πουλόβερ από ένα hip brand. Με τις κλασικές luxe επωνυμίες να απευθύνονται πλέον στους πολύ πλούσιους και τη γρήγορη μόδα να καλύπτει τη μεγάλη βάση των καταναλωτών, οι «dupe», direct to consumer, μάρκες ήρθαν να προσφέρουν διέξοδο σε ανικανοποίητους –και ενοχλημένους από την τιμολογιακή αλαζονεία των μεγάλων ονομάτων στη μόδα– πελάτες, οι οποίοι αναζητούν ποιότητα σε λογική τιμή.

Η κουλτούρα των απομιμήσεων νομιμοποιήθηκε σταδιακά, σαν το ξύπνιο ξαδελφάκι των πλαστών ειδών. Σε αντίθεση με τις «μαϊμούδες» που ξεδιάντροπα καπηλεύονταν τo σήμα κατατεθέν ενός οίκου, το νέο genre περιλαμβάνει σχεδόν πιστά αντίγραφα πολυτελών ειδών, με ταυτόσημα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά σε πολύ μικρότερο κόστος. «Ξεπεράστηκε η ντροπή τού να αγοράζεις τέτοια προϊόντα», πιστεύει η Άλις Σέργουντ, συγγραφέας του βραβευμένου δοκιμίου «Authenticity: Reclaiming Reality in a Counterfeit Culture» (Harper Collins), που κυκλοφόρησε προ διετίας αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με τις τάσεις και τις σεζόν σε τροχιά ξέφρενου ρόλερ κόστερ και τις τιμές της υψηλής μόδας εκτός ελέγχου, όλο και περισσότεροι ευκατάστατοι καταναλωτές δεν «ψήνονται» πια να διαθέσουν πάνω από 3.000 ευρώ για την τσάντα της σεζόν ή «το» πανωφόρι, που του χρόνου θα φαίνονται ξεπερασμένα.

Όμιλοι όπως η LVMH και η Kering θεμελίωσαν ολόκληρες αυτοκρατορίες γύρω από τη σύνδεση της τεχνογνωσίας του Παλιού Κόσμου με τη λάμψη της κουλτούρας των celebrities.

Οι πλατφόρμες του Instagram και του TikTok λειτούργησαν καθοριστικά στην άνοδο των dupes, κυρίως μέσω των influencers – δημιουργών περιεχομένου που με τις αναρτήσεις τους μοιράζονταν τα «λαυράκια» τους σε προϊόντα μόδας, ομορφιάς ή είδη σπιτιού. Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα posts αφορούσαν εταιρείες όπως η Shein, η Amazon ή η Temu. Σήμερα, στην αγορά των dupes κυριαρχούν brands με μια διαφορετική πρόταση, τα οποία, αφού προσέλκυσαν το κοινό με τις ανταγωνιστικές τους τιμές, εξέλιξαν το αφήγημά τους, για να πάψουν να αποτελούν απλώς φτηνές εναλλακτικές του «real thing». Και στόχευσαν στο βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της υψηλής μόδας: τη μοναδικότητα και την ποιότητα.

Κόπιες περιωπής vs High Fashion Facebook Twitter
Ο όμιλος Sitoy, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πολυτελών δερμάτινων ειδών και ειδών ταξιδιού, ισχυρίζεται πως η ποιότητα μιας τσάντας αξίας 100 δολαρίων ελάχιστα διαφέρει από την ποιότητα αυτών που πωλούνται πάνω από 1.000 δολάρια.

«Είναι αληθινό ιταλικό δέρμα», επέμενε μια φίλη για την τσάντα της –μια κόπια Bottega–, «και στο site τους διάβασα ότι κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο με την αυθεντική. Κατάλαβες τη διαφορά;». Πάνω σε αυτό το επιχείρημα τοποθετούνται πλέον και παραγωγοί εταιρείες, αποκαλύπτοντας τη στροφή της αγοράς προς τον ρεαλισμό: ο όμιλος Sitoy με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πολυτελών δερμάτινων ειδών και ειδών ταξιδιού, ανεβάζει τακτικά βιντεάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλουν το πώς η ποιότητα μιας τσάντας αξίας 100 δολαρίων ελάχιστα διαφέρει από την ποιότητα αυτών που πωλούνται πάνω από 1.000 δολάρια, διαφημίζοντας ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες γραμμές παραγωγής με την Prada ή την Tumi. Άλλος ένας κινεζικός κολοσσός παραγωγής έτοιμης ένδυσης, η Chicjoc, ισχυρίζεται πως προμηθεύεται υφάσματα από τα ίδια εργοστάσια από τα οποία αγοράζουν τις πρώτες ύλες τους η Chanel, o Valentino και η Louis Vuitton.

Την ίδια στιγμή, η μάρκα Quince γιγαντώνει το κοινό της στα social, προσφέροντας «κασμίρια από τη Μογγολία, ιταλικά δέρματα και τουρκικά βαμβακερά, σε ρούχα και είδη σπιτιού, σε δραματικά χαμηλές τιμές», με την οξύμωρη υπόσχεση «οικονομικών, ακριβών πραγμάτων, προσιτών σε όλους». Η Italic, μια επωνυμία premium basics με έδρα το Λος Άντζελες, μιλά για «αληθινή πολυτέλεια βασισμένη στην ποιότητα». Ενώ η υπόλοιπη βιομηχανία τρέχει πίσω από τις τάσεις, διατυμπανίζει η Italic, «εμείς εστιάζουμε σε κομμάτια που έχουν φτιαχτεί με φροντίδα, για να διαρκούν στον χρόνο και να φοριούνται με αυτοπεποίθηση». «Τα περισσότερα προϊόντα μας βγαίνουν στην παραγωγή μετά από 5 έως 10 κύκλους ποιοτικών ελέγχων, που διαρκούν 6-18 μήνες», υπερθεματίζει ο CEO της, Jeremy Cai.

Και οι δύο παραπάνω επωνυμίες δίνουν έμφαση στη διαφάνεια της παραγωγής (αναλύοντας τα κόστη και τη διαμόρφωση της τελικής τιμής), ενώ δηλώνουν πως συνεργάζονται απευθείας με κορυφαία ατελιέ, ώστε να εξασφαλίζουν τα πιο εκλεπτυσμένα υλικά και τη μεγαλύτερη δεξιοτεχνία για το κοινό τους «χωρίς τις φουσκωμένες τιμές και την επιδεικτική διάθεση». Δεν τις κατονομάζουν, αλλά η σύγκριση με τις πολυτελείς επωνυμίες είναι πασιφανής στο κοινό που παλεύει με τον αόρατο μπαμπούλα του πληθωρισμού και βλέπει την ελπίδα του να αποκτήσει μια τσάντα Chanel να ξεμακραίνει, χωρίς αληθοφανή εξήγηση για το όργιο των ανατιμήσεων στη μόδα.

H στροφή προς απομιμήσεις υψηλής ποιότητας ξεγυμνώνει τις εταιρείες πολυτελών ειδών από τα επιχειρήματα πάνω στα οποία έχτισαν τον μύθο… και τις τιμολογήσεις τους.

Όμιλοι όπως η LVMH και η Kering θεμελίωσαν ολόκληρες αυτοκρατορίες γύρω από τη σύνδεση της τεχνογνωσίας του Παλιού Κόσμου με τη λάμψη της κουλτούρας των celebrities. Τα αξεσουάρ και τα ρούχα των οίκων τους μετατράπηκαν σε μια φωτεινή πύλη προς έναν αποκλειστικό κόσμο, και επί δεκαετίες οι καταναλωτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν (ακόμα και να χρεωθούν) για να ανήκουν σ' αυτόν. Κι όμως συχνά οι αστρονομικές ετικέτες αντανακλούσαν λιγότερο μια εξαιρετική ποιότητα, όσο ένα «χαράτσι» που δικαιολογείτο από την ιστορία ή το appeal της κάθε μάρκας. «Επένδυσαν πολύ στις άυλες πτυχές της επωνυμίας τους και όχι στο ίδιο το προϊόν – στα δημιουργικά concept των διαφημίσεων, στους διάσημους που κρατούσαν τα αξεσουάρ τους, στα interiors των καταστημάτων, στα σλόγκαν, στην ιστορία του brand», πιστεύει η Σέργουντ.

Κόπιες περιωπής vs High Fashion Facebook Twitter
Ο Τζέικ Τζίλενχαλ φωτογραφίζεται για τον όμιλο Kering.
Κόπιες περιωπής vs High Fashion Facebook Twitter
H φήμη της ιταλικής Loro Piana σπιλώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι το νήμα που χρησιμοποιεί σε πουλόβερ της των 9.000 δολαρίων είχε παραχθεί από χαμηλά αμειβόμενους εργάτες στο Περού.

Το επίχρισμα της τελειότητας και της ηθικής ανωτερότητας που τόσο μεθοδικά καλλιέργησαν οι πολυτελείς οίκοι μεταπολεμικά παρουσίασε και άλλες ρωγμές. Τον περασμένο Μάρτιο, η φήμη της ιταλικής Loro Piana σπιλώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι το νήμα που χρησιμοποιούσε σε πουλόβερ της των 9.000 δολαρίων είχε παραχθεί από χαμηλά αμειβόμενους εργάτες στο Περού, ενώ το καλοκαίρι η ιταλική Εισαγγελία έφερε στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια που προμήθευαν προϊόντα σε φίρμες όπως ο Dior και ο Armani. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τα παραπάνω, ενώ δικαστικά έγγραφα της Εισαγγελίας του Μιλάνου περιγράφουν «μια παράνομη, αποδεδειγμένη και κατοχυρωμένη πρακτική που θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος μιας ευρύτερης επιχειρηματικής πρακτικής που αποσκοπεί σε αύξηση των κερδών».

Αν η τεχνική αρτιότητα δεν είναι πια εξαιρετική και οι ηθικές πρακτικές αμφισβητούνται, τι ακριβώς πληρώνουν όσοι επιλέγουν πολυτελή προϊόντα;

Οι πεσμένοι τζίροι των mega-brands για δεύτερο συνεχόμενο τετράμηνο (από 11-20%), μετά το αγοραστικό high της πανδημίας, φανερώνουν μια κρίση εμπιστοσύνης και μια αδιαφορία των καταναλωτών που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Είναι σαφές πως το παραδοσιακό μοντέλο της αγοράς πολυτελείας έχει διαρραγεί οριστικά, και η επίκληση της γοητευτικής κληρονομιάς των οίκων δεν νομιμοποιεί πια το υψηλό κόστος. Χρειάζονται πειστικότερες απαντήσεις. Αν δεν δοθούν, φαινόμενα όπως η κουλτούρα των απομιμήσεων καραδοκούν για να κατακλύσουν την αγορά.

Κόπιες περιωπής vs High Fashion Facebook Twitter
Συχνότερα ταγκάρονται κόπιες προϊόντων που απευθύνονται σε γυναίκες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα προϊόντα dupes ήρθαν για να μείνουν στις αγοραστικές συνήθειες της γενιάς Ζ, που ενδιαφέρεται λιγότερο για αυθεντικά designer goods και περισσότερο για το πώς θα πετύχει ένα συγκεκριμένο look με χαμηλό budget. Η συνομιλία γύρω από αυτά έχει διαχυθεί σε όλα τα online μέσα, από το YouTube και το Instagram μέχρι τα ψηφιακά περιοδικά και τα blogs. Τόσο ισχυρή είναι η τάση, ώστε τα βίντεο στο TikTok με το hashtag #dupe (ή #doupe ή #doop) έχουν αγγίξει ως τώρα τα 6 δισ. views! Συχνότερα ταγκάρονται κόπιες προϊόντων που απευθύνονται σε γυναίκες, όπως μπότες Ugg, αξεσουάρ Bottega Veneta και Dior, τα αθλητικά κολάν Lululemon ή το μοντέλο Samba της Adidas.

Μια καλή σύσταση για ένα φθηνότερο προϊόν από αυτά που όλοι λαχταρούν να αγοράσουν μπορεί να κάνει διάσημο έναν TikToker μέσα σε ένα βράδυ!

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT