Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή

Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
1
Τα πρώτα χρόνια, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, το φλερτ με τη μόδα και την φωτογραφία
 
Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ήταν  όμορφα όπως πρέπει να είναι για όλους. Με το σχολείο μου, τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την κολύμβηση, προπονήσεις, παιχνίδια στις αλάνες, όμορφες οικογενειακές στιγμές και πολλοί φίλοι κυρίως μέσα από τον αθλητισμό.
 
Μετά ξεκίνησαν οι σπουδές μου στο ΤΕΦΦΑ. Μέσα από κάποια γεγονότα ξεκίνησε η αναζήτηση με τη τέχνη διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική, βλέποντας εκθέσεις, συζητώντας με κάποιους ανθρώπους της τέχνης που βρίσκονταν στο οικογενειακό μου περιβάλλον εκείνη την εποχή, αλλά πάντα μένοντας στις σπουδές και φωτογραφίζοντας ερασιτεχνικά.
Τότε ήτανε και η πρώτη επαφή με τη μόδα πηγαίνοντας σε κάποιες επιδείξεις χωρίς όμως να έχω σκεφτεί ότι θα μπορούσα να βρεθώ να φωτογραφίζω. Μετά από καιρό, ψάχνοντας μανιωδώς ένα τρόπο έκφρασης κι αφού είχα κάνει δειλές προσπάθειες με τη ζωγραφική, τη μουσική, και άλλα που ποτέ δεν απέδωσαν, γνωρίστηκα με ένα φωτογράφο που εκτιμώ, τον Παύλο Φυσάκη ο οποίος είδε κάποιες εικόνες μου και μου πρότεινε να πάρω μέρος σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας.
 
Τα παράτησα όλα, αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά στη φωτογραφία και πλέον όλη η ζωή και σκέψη μου περνάει μέσα από αυτό.
 
Ξεκίνησα από την φωτογραφία δρόμου αλλά πάντα με ενδιέφερε ο άνθρωπος και γι’αυτό γρήγορα εστίασα στα πορτρέτα. Ταυτόχρονα η δυνατότητα του να μπορείς να καθορίζεις ρούχο, μακιγιάζ, μαλλιά και να συντονίζεις μια ομάδα για να πετύχεις ένα αποτέλεσμα, ήταν καθοριστικό στο να ασχοληθώ με την μόδα καθώς πλέον είχα το χώρο όχι μόνο για να φωτογραφίζω αλλά και για να λέω μικρές ιστορίες.
 
Η φωτογραφία στην ψηφιακή εποχή και η τάση του Instagram.
 
Η εξέλιξη συνόδευε τη φωτογραφία από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε οπότε και η ψηφιακή φωτογραφία είναι απλά μια ακόμα μορφή εξέλιξης, το φυσικό επακόλουθο ενός καθαρά κοινωνικού μέσου.
Το Instagram είναι μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της σημαντικότητας της φωτογραφίας.
 
Η Ελλάδα και η μόδα
 
Η Ελλάδα σε συνδυασμό με τη μόδα είναι συνδυασμός που εμπνέει, αλλά δεν παύει να είναι ένας δύσκολος χώρος, ειδικά αυτή τη περίοδο. Πάντως είναι ένας πολύ δημιουργικός συνδυασμός πού έχει κάνει έντονη παρουσία αλλά έχει δρόμο ακόμα.
 
Από τον χώρο σου ποιους θεωρείς κορυφαίους καλλιτεχνικά;
 
Οι φωτογράφοι που μου αρέσουν είναι ο Eugenio Recuenco, o Jean Baptiste Mondino, o JeanloupSieff, o William Klein, η Yelena Yemchuk, ο Arnold Newman, ο Bruce Davidson και ο Félix  Nadar..
 
Ποιον θα ήθελες διακαώς να φωτογραφίσεις και ποιον θα προτιμούσες μάλλον να αποφύγεις;
 
Το ποιον θα ήθελα, είναι κάτι που δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα γιατί συνέχεια φωτογραφίζω πρόσωπά που έχουν να μου πούνε τόσα πολλά. Σίγουρα αποφεύγω να φωτογραφίζω άτομα από τον πολιτικό χώρο, κάτι που έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά πλέον δεν το επιθυμώ γιατί δεν μπορώ να δω κάτι πέρα από αυτό που είναι.
 
 
 
Ο Γιάννης Βασταρδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, και σπούδασε φωτογραφία στη FOCUS κάνοντας το χόμπι του επάγγελμα. Ο αρχικός προσανατολισμός του ήταν το documentary και στη συνέχεια αφιερώθηκε στα πορτρέτα και στη μόδα. Ζει και εργάζεται στην Aθήνα φωτογραφίζοντας για τα μεγαλύτερα περιοδικά και διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών.
 

http://ivastardis.com/home.htm

Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Από το φακό του Γιάννη Βασταρδή Facebook Twitter
Μόδα & Στυλ
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σχεδιαστές της Loewe το διασκεδάζουν και αυτο είναι καλό

Μόδα & Στυλ / Οι σχεδιαστές της Loewe το διασκεδάζουν και αυτό είναι καλό

Στη δεύτερη συλλογή τους για τον ισπανικό οίκο, οι Αμερικανοί σχεδιαστές Τζακ ΜακΚάλοου και Λάζαρο Χερνάντες πειραματίζονται με έντονες αντιθέσεις και παίζουν με υλικά και ρομποτικά crafts.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οι πιο ονειρικές μπαλαρίνες είναι Ελληνικές

Μόδα & Στυλ / Οι πιο ονειρικές μπαλαρίνες είναι Ελληνικές

Στο brand Elina Linardaki σχεδιάζουν τα ωραιότερα παπούτσια που είδαμε τελευταία. Η Ελίνα και η Βεατρίκη, μαμά και κόρη, σχεδιάζουν μπαλαρίνες, loafers, mules και σανδάλια με ένστικτο, τόλμη και παιχνιδιάρικη διάθεση, αντλώντας έμπνευση από παντού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Αποθέωση του Άντερσον στον Dior, στάσιμος ο Βακαρέλο στον Saint Laurent

Μόδα & Στυλ / Αποθέωση του Άντερσον στον Dior, στάσιμος ο Βακαρέλο στον Saint Laurent

Ο Τζόναθαν Άντερσον γκρέμισε τον οίκο του Dior, κρατώντας μόνο την ουσία ενός New Look, ενώ ο Άντονι Βακαρέλο φαίνεται εγκλωβισμένος στους αισθητικούς κανόνες που έθεσε ο ίδιος στον Saint Laurent.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μάγκες και κούκλες από τα 2000s στη νέα Gucci του Ντέμνα

Μόδα & Στυλ / Μάγκες και κούκλες από τα 2000s στη νέα Gucci του Ντέμνα

«Τα πιο αδύνατα πόδια, τα πιο εφαρμοστά κολάν, το πιο ξανθό μαλλί και οι πιο τσιτωμένοι δικέφαλοι, τα πιο τουρλωτά οπίσθια αγοριών, με βαθιά σχισίματα, επικίνδυνα χαμηλούς καβάλους στα στενά τζιν, μυτερά παπούτσια και παγιετέ βραδινά».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια