Πότε πάμε σε γυναικολόγο αναπαραγωγής - ακόμη κι αν δεν προσπαθούμε για εγκυμοσύνη

Πότε να επισκεφθούμε έναν γυναικολόγο αναπαραγωγής - ακόμη κι αν δεν προσπαθούμε για εγκυμοσύνη

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης εξηγεί με απλά λόγια σημαντικά ζητήματα γονιμότητα που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε

ADVERTORIAL

Όταν ακούμε «γυναικολόγος αναπαραγωγής» η σκέψη μας πηγαίνει αυτόματα στην εγκυμοσύνη και στη θεραπεία εξωσωματικής; Ίσως, αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

 

O Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής, με αξιοσημείωτη εμπειρία σε θέματα γονιμότητας και θεραπείας εξωσωματικής και επικεφαλής στο Γέννημα IVF, που μετρά πάνω από 15 χρόνια πορείας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, εξηγεί με απλά λόγια σημαντικά ζητήματα γονιμότητας που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Μαντούδης
Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής/ επικεφαλής στο Γέννημα IVF

 

Με την ομάδα του, γιατρούς και εμβρυολόγους όχι μόνο βοηθούν γυναίκες και ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, αλλά είναι και ιδιαίτερα αγαπητοί χάρη στον τρόπο που προσεγγίζουν κάθε ασθενή. Ωστόσο, όπως τονίζει, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα, ακόμη κι αν δεν είναι σε διαδικασία επίτευξης μιας εγκυμοσύνης.

 

«Πραγματικά αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Έχουμε μια δυνατή ομάδα με γνώσεις και εμπειρία και χάρη στη φιλοσοφία μας για εξατομικευμένη προσέγγιση καταφέρνουμε να έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών μας και να δίνουμε χαρά σε πολλές γυναίκες και ζευγάρια», σημειώνει και εξηγεί κάποια βασικά ζητήματα:

 

«Άκου» το σώμα σου

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη γονιμότητά μας, και οι γυναίκες και οι άνδρες, ώστε να τη φροντίσουμε σωστά και να ξέρουμε τις επιλογές μας σε κάθε ηλικία. Η συμβουλή του Ευριπίδη Μαντούδη προς τις γυναίκες είναι να «ακούνε» το σώμα τους και να αντιλαμβάνονται τα «σημάδια», κάποιες ενδείξεις που, αν τις εντοπίσουν, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό:

 

  • αν παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στον κύκλο τους, ειδικότερα εάν παρατηρήσουν ότι η περίοδός τους είναι μικρότερη σε διάρκεια (από 5-6 ημέρες να γίνει 2-3) και εάν η ροή του αίματος διαφοροποιηθεί
  • εάν μειωθούν οι ημέρες μεταξύ των κύκλων (δηλαδή από 28 να μεταβληθεί σε 22-25)
  • εάν έχουν πόνους στην πύελο (στο κάτω μέρος της κοιλιάς) κατά την περίοδό τους ή στις επαφές,
  • εάν έχουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή αν τις προβληματίζει κάτι άλλο.

 

Όλα μπορεί να είναι «σημάδια» για μια γυναίκα πως μπορεί να έχει μια πτώση της ωοθηκικής επάρκειας, της ικανότητας δηλαδή των ωοθηκών να γίνεται σωστά η ωορρηξία και να παράγουν ωάρια καλής ποιότητας. «Τι είναι αυτό που μου συμβαίνει; Πώς να το διαχειριστώ; Τι πρέπει να κάνω;»- με λεπτομερή διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού και κάποιες απλές εξετάσεις, ο ειδικός μπορεί να τους δώσει την απάντηση.

 

«Όταν εντοπίσουμε τι συμβαίνει στη γυναίκα, τότε μπορούμε να τη βοηθήσουμε να ρυθμίσει τα συμπτώματα και να διαχειριστεί την καθημερινότητά της - αλλά και για τη γονιμότητά της», υπογραμμίζει. 

 

Μάθε για την κατάψυξη ωαρίων

Το άλλο πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο στέκεται ο Ευριπίδης Μαντούδης είναι η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, που διαφυλάσσει τη δυναμική της γονιμότητας των γυναικών για το μέλλον. «Και σε αυτή την περίπτωση είμαστε δίπλα τους, να τις ενημερώσουμε και να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας – και φυσικά να τους προσφέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και μια αληθινή πιθανότητα για ένα μωράκι στο μέλλον», αναφέρει.

 

Προσπαθώ για παιδί– πότε να πάω στο γιατρό;

Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι σίγουρα δύο κυρίαρχα στοιχεία για κάθε γυναίκα. Ενημέρωση ακόμη και για τα βασικά και απλά, όπως π.χ. «ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες μου και πότε να προσπαθώ»

 

«Στην περίπτωση που μια γυναίκα έως 35 ετών δεν έχει καταφέρει να μείνει έγκυος στο διάστημα 12 μηνών είναι η στιγμή που θα πρέπει να μας συμβουλευτεί. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες άνω των 35 που δεν έχουν συλλάβει μετά από 6 μήνες συστηματικών ελεύθερων επαφών», λέει ο Ευριπίδης Μαντούδης.

 

Υπάρχουν φυσικά και οι γυναίκες που έχουν κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό, όπως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, κάποια φαρμακευτική αγωγή, χειρουργείο στις ωοθήκες, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά. Τότε, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής είναι ο πλέον αρμόδιος για να τις κατευθύνει σωστά. «Θα διερευνήσουμε το ιατρικό ιστορικό, θα συστήσουμε -εάν χρειάζεται- τις απαραίτητες εξετάσεις, θα καθοδηγήσουμε τη γυναίκα για να φτάσει στο στόχο της. Και όλα με εξατομικευμένο πλάνο διερεύνησης, δράσης και συμβουλευτικής», προσθέτει.

 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια συμβουλή που θα έδινε σε κάθε γυναίκα και άνδρα ανεξαρτήτως ηλικίας. «Απευθυνθείτε στον ειδικό είτε χρειάζεστε μια πρώτη γνωριμία με τη γονιμότητά σας, είτε χρειάζεστε διερεύνηση του προφίλ γονιμότητάς σας και κάντε το χρόνο σύμμαχό σας είτε μια εγκυμοσύνη είναι στα άμεσα σχέδιά σας είτε όχι ακόμη», τονίζει και καταλήγει σε τρία βασικά tips:  

 

  1. Μην περιμένετε να δείτε κάποια αλλαγή για να επισκεφθείτε το γιατρό. Μην αμελείτε τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να βοηθήσει πριν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
  2. Γνωρίστε τη γονιμότητά σας με 2 απλά βήματα: μια εξέταση αίματος για την ορμόνη ΑΜΗ (που αποτελεί σημαντικό δείκτη γονιμότητας) και ένα λεπτομερές γυναικολογικό υπερηχογράφημα.
  3. Aς μην ξεχνάμε και τους άνδρες! Για τους άνδρες είναι η διερεύνηση της γονιμότητάς τους είναι απλή υπόθεση: ένα σπερμοδιάγραμμα είναι μια καλή αρχή είτε επιθυμούν μια εγκυμοσύνη με τη σύντροφο/σύζυγο είτε υπάρχει κάποιο ιστορικό που ενδεχομένως επηρεάζει τη γονιμότητα.

 

Μάθετε περισσότερα στο gennima.com

 

Με την επιμέλεια της Αλεξίας Σβώλου

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ