6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Botox

6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Botox

Η πιο δημοφιλής παγκοσμίως ενέσιμη θεραπεία για την μείωση των ρυτίδων έκφρασης δεν χρησιμοποιείται μόνο στον τομέα της αισθητικής. Είναι μία πολύτιμη ιατρική θεραπεία για πληθώρα προβλημάτων υγείας.

 

Μπορεί η βοτουλινική τοξίνη, το γνωστό μας botox, να ανήκει στις πιο δημοφιλείς ενέσιμες θεραπείες στα ιατρεία των δερματολόγων, για την απόκτηση πιο νεανικής επιδερμίδας, υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία γι’ αυτήν που ίσως δεν γνωρίζετε. Το botox είναι παγκοσμίως η πρώτη σε ζήτηση ενέσιμη θεραπεία αισθητικής ιατρικής, που λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης και χαρίζει λαμπερή νεανική όψη στο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποτελεί ιατρική θεραπεία για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η ημικρανία, η σπαστικότητα, η κατάθλιψη, η ακράτεια ούρων, η υπεριδρωσία και ο χρόνιος πόνος. Και όπως συμβαίνει συχνά στην ιατρική, όλα ξεκίνησαν από διαφορετική αφετηρία, με τις αντιγηραντικές ιδιότητες του botox να ανακαλύπτονται…τυχαία.

 

6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Botox

 

Fact 1: Το Botox ανακαλύφθηκε με αφορμή μια τροφική δηλητηρίαση

Η βοτουλινική τοξίνη Α, που είναι το δραστικό συστατικό του μπότοξ, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1820 από έναν Γερμανό επιστήμονα που μελετούσε μια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Ο Dr. Justinus Kerner προσπαθούσε να κατανοήσει γιατί μία παρτίδα λουκάνικων είχε οδηγήσει στη δηλητηρίαση αρκετούς συμπολίτες του. Κατά την έρευνά του, ανακάλυψε ότι στο κρέας υπήρχε μία τοξίνη που ευθυνόταν για τη δηλητηρίαση. Ονόμασε την ανακάλυψή του «botulism» από τη λατινική λέξη botulus που σημαίνει λουκάνικο. Σήμερα, η βοτουλινική τοξίνη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους ερευνητές και έχει «εξελιχθεί» στη δημοφιλή και ασφαλή ουσία που χρησιμοποιείται στην ιατρική και τη δερματολογία.

 

Fact 2: Από θεραπεία για τον στραβισμό εξελίχθηκε σε anti-aging trend

Η βοτουλινική τοξίνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA το 1989 για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου και του στραβισμού. Όλα όμως ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 όταν κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας σε πιθήκους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ενέσεις της τοξίνης μείωσαν τις ρυτίδες στο μεσόφρυο των ζώων!

 

Fact 3: Μία τοξίνη, που έχει πολλές εφαρμογές στην ιατρική

Το botox δρα θεραπευτικά στην ημικρανία και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την υπεριδρωσία στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, το μέτωπο και το άνω χείλος. «Η χρήση του botox στην ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες και όλες οι επιτυχημένες και ασφαλείς εφαρμογές του στη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων είναι αυτές που άνοιξαν τον δρόμο ώστε να αποτελεί σήμερα, μεταξύ άλλων, μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης προσώπου», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

 

6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Botox
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine

 

Fact 4: Όσο περισσότερες θεραπείες κάνετε, τόσο λιγότερες θα χρειάζεστε

Με τις τακτικές επαναλήψεις της θεραπείας, σταδιακά απαιτείται μικρότερη ποσότητα botox για να απολαμβάνετε τα ίδια αποτελέσματα. «Όταν γίνονται τακτικά εγχύσεις botox, οι μύες τείνουν να ανταποκρίνονται για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα στη θεραπεία», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. «Καθώς οι μύες που στοχεύουμε κάθε φορά χαλαρώνουν, γίνονται λιγότερο δραστήριοι, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σταδιακά λιγότερες μονάδες βοτουλινικής τοξίνης για να λειανθούν οι ρυτίδες. Επιπλέον, όταν εφαρμόζουμε θεραπείες botox από νεότερη ηλικία, προλαμβάνουμε τον σχηματισμό ρυτίδων με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε λείο και νεανικό δέρμα για πολλά χρόνια με μικρότερες δόσεις», συμπληρώνει.

 

Fact 5: Αποτελεί θεραπεία για τον χρόνιο πόνο

Μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Anesthesia & Analgesia» έδειξε ότι οι ενέσεις μπότοξ βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα πόνου και συνολικά την ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που υπέφεραν από χρόνιο πόνο στον αυχένα. Σήμερα, το Barbie Botox που έχει γίνει μεγάλο trend μετά την προβολή της ταινίας Barbie, στοχεύει ακριβώς σε αυτούς τους μυς με στόχο από τη μία μεριά να ανακουφίζει τους πόνους στον αυχένα και από την άλλη να προσφέρει λεπτότερους ώμους και ψηλότερο λαιμό, θυμίζοντας έτσι τη λεπτοκαμωμένη φιγούρα της πασίγνωστης κούκλας. Δηλαδή το Barbie Botox δεν αφορά το πρόσωπο αλλά το επάνω τμήμα του κορμού και κυρίως δίνει κύκνεια χάρη στη γυναικεία φιγούρα.

 

 

Fact 6: Δρα κατά της κατάθλιψης και των αρνητικών σκέψεων

Αυτό κι αν είναι απρόσμενο! Σύμφωνα με μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Psychiatric Research», το botox μπορεί να «μπλοκάρει» τις αρνητικές σκέψεις. Στη μελέτη αυτή, που είναι η πρώτη στο είδος της, μετά από μόνο μία δόση botox στους συμμετέχοντες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν κατά 47% μετά από έξι εβδομάδες, βελτίωση που διατηρήθηκε για τουλάχιστον 16 εβδομάδες. Αντιθέτως, στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), σημειώθηκε μόλις 9% μείωση των συμπτωμάτων.

 

Fact 7: Γίνεται δημοφιλές και στους άνδρες, με σύνθημα «Botox, bro!»

Η θεραπεία με botox γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους άντρες γι’ αυτό και η αντρική εκδοχή έχει πάρει το όνομα Brotox, παρότι στην πράξη, η εφαρμογή της τοξίνης γίνεται στα ίδια σημεία, αλλά με περισσότερες μονάδες φαρμάκου. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, το 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 265.000 θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης σε άντρες και όλα δείχνουν ότι η θεραπεία αποτελεί πλέον trend και για το ισχυρό φύλο. «Στο Brotox η δοσολογία της θεραπείας προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του ανδρικού δέρματος, που εξαιτίας των πιο υπερτροφικών μυών παρουσιάζει πιο έντονες ρυτίδες έκφρασης. Επίσης, στους άνδρες που εμφανίζουν αραίωση μαλλιών στην μπροστινή περιοχή, η θεραπεία επεκτείνεται και προς το τριχωτό για πιο ολοκληρωμένο και φυσικό αποτέλεσμα», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

 

 

Facebook: Cosmetic Derma Medicine

Instagram: Cosmetic Derma Medicine

Tik Tok: Cosmetic Derma Medicine

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ