ADVERTORIAL

Μια λεπτομέρεια τελικά αρκεί για να κάνει τη διαφορά στη ζωή μας. Μία μικρή απόφαση, ένα μεγάλο βήμα για τον εαυτό μας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το τρέξιμο. Από τη στιγμή που θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δεν θα είναι εκεί μονάχα σαν ένας τρόπος γυμναστικής αλλά ένα μέσο που επηρεάζει κάθε κομμάτι της ζωής μας. Από τη φυσική κατάστασή μας, την ψυχολογία και τη συνολική μας υγεία, μέχρι και την ίδια μας την πειθαρχία. Για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου χρειάζεται απλώς μια απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο επικοινωνήσαμε με τρία μέλη των adidas Runners Athens, τα οποία μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους inspirational ιστορίες, εξηγώντας η καθεμία τους πώς πήραν τη «μεγάλη απόφαση», τι κέρδισαν από αυτό και τελικώς γιατί αξίζει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

 

Άρτεμις Κουτσούρη (AR Strength Coach)

—Τι θα έλεγες σε μια γυναίκα ή σε έναν άντρα που αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να βάλει το τρέξιμο στην καθημερινότητά του; Πώς θα προσπαθούσες να τον πείσεις ότι αξίζει η "καταπόνηση";

Η άσκηση, όποιας μορφής και αν είναι, παίζει σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μέσω αυτής άλλωστε βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Το τρέξιμο από την άλλη, πέρα από τη γενικότερη ανάπτυξη της καρδιοαναπνευστικής μας αντοχής έχει τη μαγική ιδιότητα να προκαλεί πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, της πνευματικής μας υγείας, ενώ παράλληλα καταπολεμά την εμφάνιση κατάθλιψης. Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος θέλει να εντάξει το τρέξιμο στην καθημερινότητα του, δεν χρειάζεται να έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς όλη η «καταπόνηση» αξίζει και με το παραπάνω. Οι προπονητές των adidas Runners Athens, είναι εδώ για να καθοδηγήσουν όλους τους επίδοξους δρομείς, σχετικά με το προπονητικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και το group στο οποίο θα ήταν καλύτερο να ενταχθούν στις προπονήσεις μας.

—Το μότο σου είναι "εξερευνώ τα όριά μου". Πόσο σημαντικό είναι η άθληση να μην είναι τυπική, αλλά να επιχειρείς συνεχώς να ξεπερνάς τον εαυτό σου, άρα να βελτιώνεσαι;

Η άθληση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι τυπική και διεκπεραιωτική. Η αρχή της επιβάρυνσης είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιωνόμαστε και να «εξερευνούμε τα όρια μας». Παρόλα αυτά, είναι εξίσου σημαντικό να «ακούμε» το σώμα μας γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Χρειαζόμαστε ένα σωστό προπονητικό πλάνο, με σωστή συχνότητα και επιβάρυνση προκειμένου να μπορούμε να αποδώσουμε στο έπακρο και εν τέλει να εξερευνήσουμε και (γιατί όχι) να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Και μην ξεχνάτε, η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση.

—Με βάση πρόσφατη μελέτη αποδείχτηκε πως η άσκηση που λατρεύει η Gen Z είναι το περπάτημα. Τι θα συμβούλευες ένα άτομο της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να ανεβάσει ταχύτητα από το περπάτημα στο τρέξιμο;

Σαφώς και το τρέξιμο είναι πιο απαιτητικό από το περπάτημα το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή μορφή άσκησης, ωστόσο είναι απαραίτητο για αυτή τη γενιά να γνωρίζει τα οφέλη του τρεξίματος. Οφέλη όπως η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικης μας υγείας και διάθεσής μας, ενδυνάμωση των αρθρώσεων και των μυών του πυρήνα, αύξηση των επιπέδων ενέργειας και εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ μην ξεχνάμε ότι καίμε περισσότερες θερμίδες, κρατάμε υγιές το δέρμα μας και μειώνουμε τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η μια μορφή άσκησης είναι «καλύτερη» από την άλλη, καθώς η καλύτερη επιλογή εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τους στόχους που έχουμε θέσει για τη φυσική μας κατάσταση και τη συνολική εικόνα της υγείας μας. Γι’ αυτό προτείνω στη GEN Z να δώσει μια ευκαιρία στο τρέξιμο μέσω των adidas Runners Athens.

—Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε παρακινούν να κάνεις θετικά πράγματα για τον εαυτό σου όπως να φοράς τα αθλητικά σου παπούτσια και να πηγαίνεις για άθληση;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σχεδόν απαραίτητο θα έλεγα. Το να έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που μας παρακινούν να κάνουμε θετικά πράγματα για τον εαυτό μας (μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η άσκηση) είναι πραγματική ευλογία. Πιστεύω πως είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχουν ομάδες όπως οι adidas Runners Athens, οι οποίες δεν είναι μια τυπική ομάδα αλλά για μια μεγάλη οικογένεια. Μέσα σ’ αυτή την οικογένεια εξελισσόμαστε, βελτιωνόμαστε και παρακινούμε ο ένας τον άλλον. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που αποτελώ μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας καθώς μεταδίδουμε τη θετική μας ενέργεια, είμαστε όλοι μαζί και φτάνουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε.

Αικατερίνη Κουτλή (AR Running Crew)

—Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση που είπες ότι "σκέφτομαι να παρατήσω τον αθλητισμό", και αν ναι τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να παραμείνεις στο χώρο;

Όσα χρόνια τρέχω το έχω σκεφτεί αυτό παραπάνω από μια φορά κυρίως όσον αφορά το κομμάτι του πρωταθλητισμού, γιατί τον αθλητισμό δεν θα τον παρατούσα ποτέ. Όσον αφορά λοιπόν τις στιγμές που σκέφτηκα να τα παρατήσω αν και ο λόγος ήταν πάντα διαφορετικός αυτό που με παρακινούσε πάντα να συνεχίσω ήταν το ίδιο. Η αγάπη για αυτό που κάνω και η αίσθηση πως αν όντως σταματήσω στην αρχή ίσως να αισθανθώ μια ανακούφιση αλλά με τον καιρό θα μου λείψει πολύ και θα νιώσω κενή. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό που μου είχε πει ο προπονητής μου Δημήτρης Πλατής, σε μια περίοδο που αισθανόμουν πολύ αδύναμη:

«Η απάντηση είναι στο στάδιο, θα δουλέψουμε στην προπόνηση και θα δεις ότι με υπομονή και επιμονή στο τέλος θα νιώσεις πολύ καλύτερα». Και είχε δίκιο.

—Απολαμβάνεις το τρέξιμο, σου αρέσει όμως να παρακολουθείς κλασικό αθλητισμό; 

Απολαμβάνω να παρακολουθώ κλασικό αθλητισμό στην τηλεόραση και πολλές φορές μάλιστα αυτό αποτελεί και ένα έξτρα κίνητρο για εμένα. Παρακολουθώ επίσης και όσους αγώνες μπορώ live στα στάδια και στους δρόμους, πάω να εμψυχώσω τους φίλους και συναθλητές μου και πάντα ζηλεύω όταν δεν αγωνίζομαι η ίδια.

 

—Κάθε φορά που τελειώνεις γυμναστική ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που έχεις στο μυαλό σου;

Επειδή οι προπονήσεις μου τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, θέλω να είμαι ειλικρινής αλλά το πρώτο συναίσθημα είναι η ανακούφιση. Όχι όμως που τελείωσαν αλλά που βγήκαν. Συνήθως κάθομαι ξαπλωμένη στο στάδιο κοιτάζοντας τον ουρανό και νιώθω δυνατή, ακόμα πιο έτοιμη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την επόμενη προπόνηση. Είναι η αγαπημένη μου στιγμή αυτή και δε θέλω κάνεις να έρθει να με σηκώσει και να μου τη χαλάσει.

—Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε παρακινούν να κάνεις θετικά πράγματα για τον εαυτό σου όπως να φοράς τα αθλητικά σου παπούτσια και να πηγαίνεις για άθληση;

Επειδή κάνω πάρα πολλές προπονήσεις μόνη μου εντελώς και μόνο το γεγονός ότι θα πάω μια μέρα να τρέξω με συναθλητές μου, με τον προπονητή μου, με το AR Community κλπ είναι κάτι πολύ όμορφο για εμένα και η ψυχολογία μου αλλάζει αμέσως. Είναι πολύ ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι ο περίγυρος σου υποστηρίζει αυτό που κάνεις και σε παρακινεί να μη τα παρατάς. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές μου και δυνατό παράδειγμα πάνω σε αυτό ήταν το Cheering Zone της adidas στον Μαραθώνιο Αθήνας. Μπορεί κάποιες φορές να νιώθω πως με πιέζει το να με παίρνουν οι γονείς μου τηλέφωνο και να με συμβουλεύουν να τρώω σωστά ή ο προπονητής μου να με συμβουλεύει να αποκτήσω καλύτερες συνήθειες ζωής και να φτιάξω τον ύπνο μου. Όμως το εκτιμάω πάντα και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για αυτό.

Εκ πρώτης όψεως ίσως το τρέξιμο να είναι μια μοναχική και ανταγωνιστική δραστηριότητα όμως σε κάθε αγώνα νιώθω πως τρέχουν μαζί μου όλοι αυτοί που με υποστηρίζουν και οι «αντίπαλοι» μου στον αγώνα θα είναι πάντα φίλοι που θα με βοηθάνε και θα τους βοηθάω να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό και να φτάσουμε μαζί όσο πιο ψηλά μπορεί ο καθένας μας.
 

Σταυρούλα Ταλούμη (AR Member)

—Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις τη γυμναστική και κατ' επέκταση το τρέξιμο; Είχες κάποιο ίνδαλμα από μικρή ή απλά έτυχε στην πορεία; 

Από μικρή δοκίμαζα αθλήματα, είχα χρόνια αγάπη για τον χορό και μου άρεσε πάντα να γυμνάζομαι. Ως φοιτήτρια ξεκίνησα να τρέχω με την ομάδα των adidas Runners Athens και έκτοτε το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων μου. Θα το συνιστούσα στον οποιοδήποτε.

—Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για να τρέχεις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να το προτιμάς;

Το αγαπημένο μου μέρος για τις προπονήσεις μου είναι εκεί που τίποτα δεν θυμίζει πόλη. Και αυτό το μέρος είναι δίπλα στη θάλασσα, κατά προτίμηση μάλιστα την ώρα που δύει ο ήλιος. Aφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου για να χαλαρώσω από την ένταση της ημέρας, νιώθω ελεύθερη, πιο δυνατή με αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης. Γίνεται να μην σε εμπνέει να τρέχεις δίπλα στη θάλασσα;

—Μπορούμε να πούμε ότι το τρέξιμο και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός δεν είναι απλώς μια απόφαση, αλλά μια απόφαση ζωής;

Το τρέξιμο και ο αθλητισμός γενικότερα, χρειάζονται θέληση, υπομονή και πειθαρχία. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη γυμναστική, καθώς από πάντα ήταν η διέξοδός μου για να αποφορτίζομαι. Το νιώθω καθημερινά στο κορμί μου, στην καθημερινότητά μου, σε κάθε μου βήμα. Ακόμα και αν δεν τρέχω το νιώθω σε κάθε στιγμή της ημέρας και είμαι βέβαιη ότι θα με ακολουθεί για μια ζωή. Άπαξ και μπει μέσα σου το «μικρόβιο» του τρεξίματος δύσκολα το αποβάλλεις.

—Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε παρακινούν να κάνεις θετικά πράγματα για τον εαυτό σου όπως να φοράς τα αθλητικά σου παπούτσια και να πηγαίνεις για άθληση;

Η προπόνηση με παρέα -και πόσο μάλλον με την πιο δραστήρια και ευχάριστη Running παρέα, όπως είναι για μένα οι adidas Runners Athens, είναι πιο αποτελεσματική και με βοηθά να πετυχαίνω τους στόχους μου. Κάθε φορά που πας να «πέσεις» εμπνέεσαι από τους υπόλοιπους και θες να συνεχίζεις. Συνεπώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και με βοηθά στο να μην τα παρατάω, συνεχίζοντας να θέτω νέους στόχους. Υπάρχει τίποτα καλύτερο;