Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους

Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Είναι εκείνο το τραπέζι που προσκαλεί χωρίς επισημότητες, αλλά και που φροντίζει χωρίς τους απαραίτητους τυπικούς δεσμούς. Ο Ανδρέας δεν κατεβαίνει συχνά στο χωριό. Η ζωή στην Αθήνα, με τις υποχρεώσεις, τα deadlines και τους φίλους που είναι πια οικογένεια, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για αναχωρήσεις. Όμως φέτος, το Πάσχα είναι αλλιώς. Όπως και κάθε Πάσχα. Φτάνοντας στο πατρικό, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο με εκείνο το παιδικό χαμόγελο της ανυπομονησίας. Μια γνώριμη μυρωδιά σκεπάζει την ατμόσφαιρα. Μανόλιες που ανθίζουν στις μικρές αυλές των γειτόνων, τσουρέκια που ψήνονται στον μοναδικό φούρνο της περιοχής, κι εκείνη η πρώτη, καθαρή μυρωδιά της άνοιξης. Στο σπίτι, η μαμά Καλλιόπη, πλέει σε πελάγη ευτυχίας (για την άφιξη του γιου της), αλλά και άγχους με την κουζίνα της να βρίσκεται σε πλήρη δημιουργική αναστάτωση.

Το καλωσόρισμα θερμό και γνώριμο, αφήνει μια λαδιά από τα ζεστά χέρια της μαμάς στο μπλουζάκι του Ανδρέα. «Έτοιμη για τα ψώνια;», την ρωτά, γνωρίζοντας καλά πως τον περιμένει πως και πως για το κοινό τους έθιμο. Στα Lidl της κοντινής πόλης, η λίστα βρίσκει πάντα το πιο άμεσο, εύκολο και budget-friendly συμπλήρωμά της. Κρασί, φρέσκες σαλάτες, αυγά για το παραδοσιακό βάψιμο, φρούτα εποχής, γλυκά κάθε λογής, αλλά και μερικές επιπλέον σοκολατένιες εκπλήξεις για τα παιδιά της γειτονιάς που θα περάσουν δυο και τρεις φορές από το σπίτι. «Θα τα φάνε τα παιδιά της Αλεξάνδρας, από απέναντι. Θα ‘ρθει με τα δίδυμα. Είναι μόνη φέτος», τον ενημερώνει για τα κανονίσματα. «Κι ο κύριος Αντώνης;» ρωτάει εκείνος. «Τον κάλεσα κι αυτόν. Δεν του κάνει καρδιά να φύγει φέτος από το χωριό».

Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους Facebook Twitter
Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους Facebook Twitter

Το τραπέζι μεγαλώνει. Πρακτικά και νοητά. Και η λίστα απλώνει, χωρίς να ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια που -ούτως ή άλλως- σήμερα και κάθε μέρα δεν χωράνε επιπλέον «αυξήσεις». Σημασία έχει ότι όλοι θα έχουν από κάτι στο πιάτο τους, αλλά και κάποιον απέναντι για να τσουγκρίσουν το ποτήρι, αλλά και το αυγό τους!

Στα Lidl, η μαγειρική αγάπη της κυρίας Καλλιόπης γίνεται πιο πλούσια, χωρίς να κοστίζει περισσότερο. Και μαζί της, μεγαλώνει και η παρέα. Έτσι είναι τα γεύματα αγάπης. Μερίδες που ετοιμάζονται «για τον δρόμο», πιάτα που προορίζονται για εκείνους που δεν θα μαγειρέψουν φέτος, προσκλήσεις που ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού σε όσους χρειάζονται απλώς συντροφιά. Είναι αυτή η αθόρυβη, αλλά ουσιαστική διάθεση για μοίρασμα που κάνει το πασχαλινό τραπέζι μεγαλύτερο. Και καλύτερο από κάθε άλλο. Με το που γυρίζουν στο σπίτι, ο καθένας πιάνεται με κάτι μαγειρικό.

Ακόμη και ο Ανδρέας, που στην Αθήνα, έχει την κουζίνα του άθικτη. Η μεγάλη μέρα φτάνει φωτεινή και μυρωδάτη. Πάσχα! Η αυλή γεμίζει κόσμο. Ο κύριος Αντώνης φοράει την καλή του γραβάτα. Η Αλεξάνδρα κρατά στα χέρια της ένα χειροποίητο κέικ και ο μικρός Γιωργάκης λέει ντροπαλά το πρώτο ανέκδοτο της ζωής του. Όλοι ξεσπούν σε γέλια. Κανείς δεν νιώθει «φιλοξενούμενος». Γιατί κάθε γεύμα αγάπης αξίζει να έχει όλο και περισσότερους καλεσμένους. Και δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο καλή πρόθεση και τα σωστά υλικά.

Και η αλήθεια είναι ότι τα Lidl βοηθούν για να στρωθούν τέτοια τραπέζια και αλλού — όχι απαραίτητα σε σπίτια και αυλές, αλλά σε χώρους όπου η ανάγκη για παρέα είναι πιο ηχηρή από κάθε ευχή. Δεν είναι τυχαίο που στα πασχαλινά τραπέζια προστίθεται πάντα εκείνη η επιπλέον ξύλινη τάβλα για να χωρέσει περισσότερους. Είναι εκείνη η εποχή που η μέρα μεγαλώνει, οι πόρτες μένουν μισάνοιχτες και το φαγητό μετριέται σε χαμόγελα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους Facebook Twitter
Στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει χώρος για όλους Facebook Twitter

Το Πάσχα δεν χάνεται. Και ο Ανδρέας το ξέρει καλά. Είναι η γιορτή της απλότητας. Του κοντομάνικου και της πρώτης ηλιοθεραπείας. Του φαγητού χωρίς τύψεις και τυπικότητες. Της απόλαυσης «με τα χέρια». Είναι η γιορτή του «απ' όλα», γιατί όλα (και όλοι) έχουν θέση σε αυτή την πανηγυρική στιγμή της άνοιξης. Και όσο περισσότερο ανοίγουμε τις καρδιές μας και τα τραπέζια μας, τόσο περισσότερα «απ' όλα» χωράνε στη ζωή μας. Άλλωστε το πιο ωραίο τραπέζι θα είναι αυτό που έχει χώρο για έναν ακόμα.

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ