ADVERTORIAL
 Τι είναι, τελικά, αυτό που καθορίζει πόσο γρήγορα θα γεράσουμε; Η πρώτη, αβίαστη απάντηση που δίνει η έρευνα της ΝΝ για τη μακροζωία είναι: «αυτό που νιώθουμε». Κοινώς, εκτός από τη σωματική μας κατάσταση, εξίσου σημαντικές είναι η συναισθηματική και η ψυχολογική μας κατάσταση. Είμαστε όσο «φαινόμαστε» και κυρίως, όσο νιώθουμε. Και αν κρίνουμε από την περίπτωση του Στέλιου Πρασσά, ο οποίος ξεκίνησε τους μαραθωνίους στα 59, συμπληρώνοντας μέχρι στιγμής - στα 92 του έτη - 32 συμμετοχές σε αγώνες, έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να είμαστε νέοι.

Γιατί, όταν ένας υπερήλικας μαραθωνοδρόμος γίνεται η καλή είδηση της ημέρας, συνειδητοποιείς πως διανύεις αναμφίβολα μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή όπου τα ηλικιακά στερεότυπα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ρωγμές. Οπότε αν κάποτε, οι άνθρωποι μεγάλωναν με ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα γιατί ούτε η ηλικία τους, ούτε η ίδια η κοινωνία δεν τους επέτρεπε να τα κυνηγήσουν, τώρα μπορούν να παίρνουν τα ηνία και να κάνουν πράξη όσα επιθυμούν! 

Μια ουσιαστική και μακρόχρονη ζωή, λοιπόν, δεν έρχεται καθόλου τυχαία. Απαιτεί τόλμη και μια στοιχειώδη - τουλάχιστον - οικονομική προετοιμασία. Κι όπως σωστά συνοψίζει η παραπάνω έρευνα, η ρευστότητα του σήμερα μάς οπλίζει με τη δύναμη της αλλαγής και την αυτοπεποίθηση του να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να την ορίσουμε όπως εμείς οι ίδιοι φανταζόμαστε και ονειρευόμαστε. Η μακροζωία αναμφισβήτητα ταυτίζεται με τη σωματική υγεία και ευεξία. Είναι όμως κρίσιμο να βαδίζει χέρι - χέρι με την προσαρμοστικότητα, τη δύναμη για αλλαγή και τη σωστά μελετημένη προετοιμασία.