Πόσες φορές η φιλοσοφία των αρχαίων οδηγεί τις πράξεις των σύγχρονων;

 Πόσες φορές η φιλοσοφία των αρχαίων οδηγεί τις πράξεις των σύγχρονων; Facebook Twitter
Φωτο: Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Καπισίνσκι
0

Κάθε φορά που διαβάζω για τις τιμές που αποδίδουν στους αρχαίους προγόνους μας σε δημόσια θέα οι περήφανοι απόγονοι, σκέφτομαι το βιβλίο του Πολωνού δημοσιογράφου Ρίσαρντ Καπισίνσκι «Ταξίδια με τον Ηρόδοτο».

Διαβάζω: « Όπως ήδη ανέφερα, οι Ιστορίες του Ηρόδοτου εμφανίστηκαν στα βιβλιοπωλεία το 1955. Από το θάνατο του Στάλιν είχαν περάσει δύο χρόνια. Η ατμόσφαιρα είχε ελαφρύνει, οι άνθρωποι ανέπνεαν πιο ελεύθερα. Μόλις είχε κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Έρενμπουργκ, του οποίου ο τίτλος έμελλε να δώσει το όνομα σε αυτήν τη νέα εποχή που μόλις άρχιζε: Τα χιόνια λιώνουν. Τότε η λογοτεχνία φαινόταν να είναι το πάν. Οι άνθρωποι αναζητούσαν σε αυτήν τη δύναμη για τη ζωή, έψαχναν για οδοδείκτες, για οράματα.»

 

Αυτό που βλέπω είναι τσιτάτα για τα μάτια του κόσμου, λόγια για τα μάτια του κόσμου, και τιμές για τα μάτια του κόσμου. Πράξεις δεν βλέπω και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχουν κατανοήσει τα γραπτά των προγόνων αλλά ίσως να μην έχουν μπει στον κόπο να τους μελετήσουν καν.

 

Τα κείμενα του Ηρόδοτου κυκλοφορούσαν σε δακτυλογραφημένες σημειώσεις στην Πολωνία όταν ο Καπισίνσκι ήταν φοιτητής. Θα τυπωθούν και θα φτάσουν στα βιβλιοπωλεία όταν το Δυτικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για σοβαρή ασθένεια του Στάλιν. Το πιθανότερο σύμφωνα με τον συγγραφέα είναι τα κείμενα του Ηρόδοτου να λογοκρίθηκαν για αυτό καθυστέρησε η έκδοση τους. Για τον Καπισίνσκι ο Ηρόδοτος θα γίνει ο «οδοδείκτης» του όπως γράφει παραπάνω. Δεν έχει νόημα να φλυαρώ για το βιβλίο, διαβάστε το από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Θα μείνω όμως στην λέξη «οδοδείκτης» που αναφέρει ο Καπισίνσκι και θα επιστρέψω στην σημερινή εποχή. Με το χέρι στην καρδιά, πείτε μου, πόσες φορές έχετε αισθανθεί ότι ο απόγονος που τιμά σε δημόσια θέα τους προγόνους του έχει κατανοήσει, έχει μελετήσει, και έστω σε μικρό βαθμό έχει εφαρμόσει στην πράξη την φιλοσοφία ζωής των προγόνων; Πόσες φορές τα λόγια των αρχαίων οδηγούν τις πράξεις των σύγχρονων, και μάλιστα εκείνων των σύγχρονων που καθορίζουν τις τύχες των πολλών; Βλέπετε πολλούς στο δημόσιο βίο που να κάνουν την φιλοσοφία των αρχαίων πράξη;

Αυτό που βλέπω είναι τσιτάτα για τα μάτια του κόσμου, λόγια για τα μάτια του κόσμου, και τιμές για τα μάτια του κόσμου. Πράξεις δεν βλέπω και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχουν κατανοήσει τα γραπτά των προγόνων αλλά ίσως να μην έχουν μπει στον κόπο να τους μελετήσουν καν.

Επίλογος: Προτιμώ την τιμή που αποδίδει ένας άνθρωπος μόνος του στο δωμάτιο του σε κάποιο σπουδαίο της αρχαιότητας όταν μια φράση που διάβασε ανάψει την σπίθα της φιλοσοφίας μέσα του. Όταν αυτή η σπίθα γίνει ο οδηγός του στην καθημερινή του ζωή. Είναι μια τιμή πιο προσωπική, πιο εσωτερική, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Το πιθανότερο αυτή την τιμή να ήθελαν οι αρχαίοι να τους αποδώσουν οι σύγχρονοι. Είναι η τιμή που τους αξίζει. Για τις τιμές που τους αποδίδουν οι άλλοι το πιθανότερο είναι να τους ενέπνεαν για να γράψουν κωμωδία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ