Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν πέφτω από τα σύννεφα με την δήλωση του τραγουδιστή για την Χρυσή Αυγή. Έχει γεμίσει ο κόσμος με ανθρώπους που στο ένα χέρι έχουν το Ευαγγέλιο και στο άλλο την σβάστικα. Παπάδες στα αστυνομικά τμήματα παρέα με χρυσαυγίτες για να καταγγείλουν θεατρικά έργα. Παπάδες να μιλάνε για τον «τόπο που έχει μαυρίσει». Παπάδες από τον άμβωνα καλούν τον κόσμο να σώσει την Ελλάδα μας από τους κακούς ξένους. Στον ψάλτη θα κολλήσουμε;
Δεν με τσάντισε ο Πέτρος Γαϊτάνος επειδή του αρέσουν οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Δικαίωμα του. Δεν έχω πάρε-δώσε με την θρησκεία. Ας φρικάρουν όσοι χριστιανοί δεν είναι χρυσαυγίτες και αγοράζουν την πολυτελή-έκδοση-όλοι-οι-ύμνοι-της-Μεγάλης-Εβδομάδας-σε-ένα-δώρο-ένα-κομποσχοίνι-της-αρεσκεία-σας-με-αυτό-το-cd κάθε Πάσχα. Αν φρικάρουν. Το πρόβλημα μου είναι άλλο. Το συγκλονιστικό του επιχείρημα για τα cd που πουλάνε οι μαύροι με το οποίο στηρίζει την άποψη του. Για τα λεφτά που χάνει και τον «άγγελο τιμωρό» χρυσαυγίτη που κάνει ό,τι θα έκανε αυτός. Ακούσατε, ακούσατε: «Με κάθε μαύρο που βαράει ένας χρυσαυγίτης ένα ευρώ μπαίνει στον κουμπαρά του τραγουδιστή για τα πεινασμένα παιδάκια». Όπως το άλλο που λένε τα μοντέλα: «Πετάει μια πεταλούδα στην Ελλάδα και κάπου στο Λος Άντζελες ένα σελέμπριτι σπάει το τακούνι του». Το συμφέρον μου, το συμφέρον μου, το συμφέρον μου.
Φυσικά. Όλοι(και) για τα λεφτά δουλεύουμε. Αλλά ρε παιδί μου, μέσα στους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, τα λιβάνια, τις εικόνες των αγίων, τα κεριά, περιμένεις, νομίζεις, ότι κάπου θα υπάρχει μια πνευματικότητα σε όλα αυτά. Ότι ρε παιδί μου η ύλη θα μπαίνει σε δεύτερο πλάνο ή τέλος πάντων ότι θα προσποιούνται ότι η ύλη μπαίνει σε δεύτερο πλάνο για να μην χαλάσει το παραμύθι. Αλλά σου λέει όχι, φιλαράκο χάνω λεφτά, βάρα το μαύρο ρε χρυσαυγίτη, θα το έκανα και εγώ, αλλά να καλύτερα που το κάνεις εσύ, με γλιτώνεις και από μπλεξίματα.
Και μιλάει ποιος; Ο νέος τραγουδιστής που μόλις έβγαλε cd και χάνει από τους μαύρους που το πουλάνε; Το στανταράκι μιλάει. ΚΑΘΕ χρόνο θα αναστηθεί. ΚΑΘΕ χρόνο θα σταυρωθεί. ΚΑΘΕ χρόνο «Ω, γλυκύ μου έαρ». Μιλάμε για την πιο σταθερή μετοχή στην ελληνική μουσική. Ψέματα;
Για ακόμα μια φορά διαπιστώνω το εξής: Ο κόσμος της Εκκλησίας δεν έχει ΚΑΜΙΑ επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Είναι μέσα στην μαστούρα των λιβανιών και την αγαλλίαση των ύμνων. Σε ένα παράδεισο προσωπικών συμφερόντων χωρίς επαφή με την κόλαση της πραγματικής ζωής.
2. Ας δούμε και το θετικό στην όλη υπόθεση. Πέφτουν οι μάσκες από μόνες τους και βλέπουμε τι κρύβεται από πίσω. Τρομακτικό αυτό που απομένει τελικά αλλά άκρως αληθινό.
Ο Π. Γαϊτάνος, μάλλον κακογέρασε και ξεκούτιανε· δε νομίζω, βέβαια, ότι περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από τον εποχιακό αοιδό.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=479691
Έχω την εντύπωση ότι αυτή την περίοδο που η ΧΑ είναι στα πάνω της, θα πέσουν πολλές μάσκες.
...Ή, για να το θέσω διαφορετικά, θα δούμε πολλές ξεχασμένους [...] να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Έχω την εντύπωση ότι το σχόλιό μου ήταν γραμμένο διαφορετικά, αλλά, anyway, καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπέστη κάποια επεξεργασία για συγκεκριμένους λόγους.
Σε παραπέμπω, λοιπόν, σε παλαιότερη ανάρτησή μου (που δεν λογοκρίθηκε):
http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/31686?comment=349173#349173
Όταν ο "τσαμπουκάς" φτάσει στην πόρτα σου ΓΕΛΟΙΕ, ίσως πάρεις χαμπάρι περι τίνος πρόκειται!
Καλό άρθρο πάντως.
Αυτα σκευτεσαι οταν ψελνεις; Πως θα σπασεις τα σιντι σου στα κεφαλια των "μαυρων"; Μαυρη ειναι η ψυχη σου. Μαθε πως οσο και αν ψελνεις αποδεικνυεται οτι δεν εχεις καταλαβει λεξη απο οσα τραγουδας. Για μενα εχεις τελειωσει σαν τραγουδιστης. Δεν θελω να ξανακουσω την φωνη σου. Και ευχομαι να μαθεις απο πρωτο χερι την ασχημια των ανθρωπων που επικροτεις. Καλα μας τα εφερε η ζωη μας ετσι Πετρακο; Γεννηθηκαμε σε ευυσεβη Χωρα, εχουμε και ταλενταρα, και μουτρακι λευκο λευκο και αγγελικο ειχαμε και την δυνατοτητα να κρατηθουμε μακρυα απο τις κακοτοπιες καθως καθε χρονο Δοξα τω Θεω καναμε την αρπαχτη μας καθως ειναι πολυ γλυκυ το εαρ...οποτε γιατι να μην υμνησουμε τωρα την αρεια φυλη μας;γιατι να μην υπερασπιστουμε τον λαο που μας εκανε αυτους που ειμαστε...στους μαλακους κ ευτραφεις μας ορχεις ολοι αυτοι που δεν μας μοιαζουνε...ετσι δεν ειναι; Παντως θα αποδειχτει τελικα οτι αυτη η κριση μας κανει ολους σοφοτερους κατα καποιο τροπο...αισχος φαρισαιοι υποκριτες
Όμως να μην του αρέσουν οι νεοέλληνες; ποιοι του αρέσουν δηλαδή;
οι ρωμιοί ή οι ραγιάδες;
(για ποιο πίσω δεν τον έχω)
Όμως ας μη θεωρούμε ότι επειδή κάποιος ερμήνευσε εκκλησιαστική μουσική,περνάει αυτόματα και στον χώρο της πνευματικότητας.
Δεν μου αρέσει που πολλοί βρήκαν την ευκαρία να ρίξουν πάλι την Εκκλησία στο βούρκο της ακρότητας. Το ότι μερικοί παπάδες και πολλοί αποβλακωμένοι που χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία ως μέσο μίσους για τους δικούς τους σκοπούς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε το έργο των πραγματικών πνευματικών αντιπροσώπων της,κληρικών και λαϊκών.
Δεν μπορείς να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός και να είσαι Χρυσαυγίτης,πώς να το κάνουμε