Ω γλυκύ μου έαρ, Ω γλυκό μου σκοτάδι

Facebook Twitter
20

Το φως της αλήθειας μου με τυφλώνει

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν πέφτω από τα σύννεφα με την δήλωση του τραγουδιστή για την Χρυσή Αυγή. Έχει γεμίσει ο κόσμος με ανθρώπους που στο ένα χέρι έχουν το Ευαγγέλιο και στο άλλο την σβάστικα. Παπάδες στα αστυνομικά τμήματα παρέα με χρυσαυγίτες για να καταγγείλουν θεατρικά έργα. Παπάδες να μιλάνε για τον «τόπο που έχει μαυρίσει». Παπάδες από τον άμβωνα καλούν τον κόσμο να σώσει την Ελλάδα μας από τους κακούς ξένους. Στον ψάλτη θα κολλήσουμε;

Δεν με τσάντισε ο Πέτρος Γαϊτάνος επειδή του αρέσουν οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Δικαίωμα του. Δεν έχω πάρε-δώσε με την θρησκεία. Ας φρικάρουν όσοι χριστιανοί δεν είναι χρυσαυγίτες και αγοράζουν την πολυτελή-έκδοση-όλοι-οι-ύμνοι-της-Μεγάλης-Εβδομάδας-σε-ένα-δώρο-ένα-κομποσχοίνι-της-αρεσκεία-σας-με-αυτό-το-cd κάθε Πάσχα. Αν φρικάρουν. Το πρόβλημα μου είναι άλλο. Το συγκλονιστικό του επιχείρημα για τα cd που πουλάνε οι μαύροι με το οποίο στηρίζει την άποψη του. Για τα λεφτά που χάνει και τον «άγγελο τιμωρό» χρυσαυγίτη που κάνει ό,τι θα έκανε αυτός. Ακούσατε, ακούσατε: «Με κάθε μαύρο που βαράει ένας χρυσαυγίτης ένα ευρώ μπαίνει στον κουμπαρά του τραγουδιστή για τα πεινασμένα παιδάκια». Όπως το άλλο που λένε τα μοντέλα: «Πετάει μια πεταλούδα στην Ελλάδα και κάπου στο Λος Άντζελες ένα σελέμπριτι σπάει το τακούνι του». Το συμφέρον μου, το συμφέρον μου, το συμφέρον μου.

Φυσικά. Όλοι(και) για τα λεφτά δουλεύουμε. Αλλά ρε παιδί μου, μέσα στους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, τα λιβάνια, τις εικόνες των αγίων, τα κεριά, περιμένεις, νομίζεις, ότι κάπου θα υπάρχει μια πνευματικότητα σε όλα αυτά. Ότι ρε παιδί μου η ύλη θα μπαίνει σε δεύτερο πλάνο ή τέλος πάντων ότι θα προσποιούνται ότι η ύλη μπαίνει σε δεύτερο πλάνο για να μην χαλάσει το παραμύθι. Αλλά σου λέει όχι, φιλαράκο χάνω λεφτά, βάρα το μαύρο ρε χρυσαυγίτη, θα το έκανα και εγώ, αλλά να καλύτερα που το κάνεις εσύ, με γλιτώνεις και από μπλεξίματα.

Και μιλάει ποιος; Ο νέος τραγουδιστής που μόλις έβγαλε cd και χάνει από τους μαύρους που το πουλάνε; Το στανταράκι μιλάει. ΚΑΘΕ χρόνο θα αναστηθεί. ΚΑΘΕ χρόνο θα σταυρωθεί. ΚΑΘΕ χρόνο «Ω, γλυκύ μου έαρ». Μιλάμε για την πιο σταθερή μετοχή στην ελληνική μουσική. Ψέματα;

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνω το εξής: Ο κόσμος της Εκκλησίας δεν έχει ΚΑΜΙΑ επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Είναι μέσα στην μαστούρα των λιβανιών και την αγαλλίαση των ύμνων. Σε ένα παράδεισο προσωπικών συμφερόντων χωρίς επαφή με την κόλαση της πραγματικής ζωής.

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

18 σχόλια
Τι ψυχή θα παραδόσεις και που; Ανήθικος, ηλίθιος ή και τα δύο; Αντί να αυτοθαυμάζεσαι οσάν την Βουγιουκλάκη μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς άνοιξε ένα βιβλίο να ξεστραβοθείς μπας και καταλάβεις κάτι από τις ζωές των ανθρώπων, μπας και αγαπήσεις τον άνθρωπο και τον εαυτό σου.
Δεν έχω παρακολουθήσει τη συνέντευξη άρα δεν μπορώ να είμαι κι απόλυτη. Όμως ας μη θεωρούμε ότι επειδή κάποιος ερμήνευσε εκκλησιαστική μουσική,περνάει αυτόματα και στον χώρο της πνευματικότητας.Δεν μου αρέσει που πολλοί βρήκαν την ευκαρία να ρίξουν πάλι την Εκκλησία στο βούρκο της ακρότητας. Το ότι μερικοί παπάδες και πολλοί αποβλακωμένοι που χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία ως μέσο μίσους για τους δικούς τους σκοπούς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε το έργο των πραγματικών πνευματικών αντιπροσώπων της,κληρικών και λαϊκών.Δεν μπορείς να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός και να είσαι Χρυσαυγίτης,πώς να το κάνουμε
και μην ξεχναμε οτι με το να εντασουμε τον γαιτανο στους "χριστιανους" αποκοπτουμε την προσωπικη ευθυνη απο αυτον - αυτο ακριβως θα επιθυμουσε και ο ιδιος. χριστιανος, δωδεκαθειστης, εργατης, καθηγητης οσοι συντασονται με χρυση αυγη ειναι προσωπικα ατομικα ναζι και πρεπει να στιγματιστουν ΑΤΟΜΙΚΑ
αυτη η μετεγραφη της ατομικης σε ευθυνη μιας (απροσωπης) συλλογικοτητας μου θυμιζει επιχειρημα "ενας μπλακμεταλας εκανε φονο. ολοι οι μπλακμεταλαδες ειναι φονιαδες"
Από ότι βλέπω ο Ελληνας,ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης γουστάρει δημόσιο λιθοβολισμό.Η δε ηθικολογία που τον συνοδεύει προκαλεί εμετό.(μα πώς γίνεται ένας καλός χριστιανός να λέει τέτοια πράγματα?).
το χριστιανόπουλο βρήκε την υγειά του. Όμως να μην του αρέσουν οι νεοέλληνες; ποιοι του αρέσουν δηλαδή; οι ρωμιοί ή οι ραγιάδες; (για ποιο πίσω δεν τον έχω)
Ντροπη σου Πετρο Γαϊτανο.Αυτα σκευτεσαι οταν ψελνεις; Πως θα σπασεις τα σιντι σου στα κεφαλια των "μαυρων"; Μαυρη ειναι η ψυχη σου. Μαθε πως οσο και αν ψελνεις αποδεικνυεται οτι δεν εχεις καταλαβει λεξη απο οσα τραγουδας. Για μενα εχεις τελειωσει σαν τραγουδιστης. Δεν θελω να ξανακουσω την φωνη σου. Και ευχομαι να μαθεις απο πρωτο χερι την ασχημια των ανθρωπων που επικροτεις. Καλα μας τα εφερε η ζωη μας ετσι Πετρακο; Γεννηθηκαμε σε ευυσεβη Χωρα, εχουμε και ταλενταρα, και μουτρακι λευκο λευκο και αγγελικο ειχαμε και την δυνατοτητα να κρατηθουμε μακρυα απο τις κακοτοπιες καθως καθε χρονο Δοξα τω Θεω καναμε την αρπαχτη μας καθως ειναι πολυ γλυκυ το εαρ...οποτε γιατι να μην υμνησουμε τωρα την αρεια φυλη μας;γιατι να μην υπερασπιστουμε τον λαο που μας εκανε αυτους που ειμαστε...στους μαλακους κ ευτραφεις μας ορχεις ολοι αυτοι που δεν μας μοιαζουνε...ετσι δεν ειναι; Παντως θα αποδειχτει τελικα οτι αυτη η κριση μας κανει ολους σοφοτερους κατα καποιο τροπο...αισχος φαρισαιοι υποκριτες
Καθημερινά οι μαύροι μαλώνουν, ποιός θα πρωτοπάρει να πουλήσει τα δικά σου CD!Όταν ο "τσαμπουκάς" φτάσει στην πόρτα σου ΓΕΛΟΙΕ, ίσως πάρεις χαμπάρι περι τίνος πρόκειται! Καλό άρθρο πάντως.
"...θα δούμε πολλές ξεχασμένους [...] να βγαίνουν στην επιφάνεια."Έχω την εντύπωση ότι το σχόλιό μου ήταν γραμμένο διαφορετικά, αλλά, anyway, καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπέστη κάποια επεξεργασία για συγκεκριμένους λόγους.
Ευτυχώς, ο Χρήστος Σαντικάι, που ως γνωστόν μόλις ενηλικιώθηκε, δεν προέβη σε αντίστοιχη δήλωση...Ο Π. Γαϊτάνος, μάλλον κακογέρασε και ξεκούτιανε· δε νομίζω, βέβαια, ότι περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από τον εποχιακό αοιδό.
1. Πνευματικότητα και Εκκλησία. Δυο κόσμοι που δεν θα συναντηθούν ποτέ.2. Ας δούμε και το θετικό στην όλη υπόθεση. Πέφτουν οι μάσκες από μόνες τους και βλέπουμε τι κρύβεται από πίσω. Τρομακτικό αυτό που απομένει τελικά αλλά άκρως αληθινό.