Κανέλλη και Μελέτη

Εικόνα: Στο μυαλό μιας πανελίστριας μεσημεριανής εκπομπής όταν μιλάει η Κανέλλη

 

 

Υπήρξε μια εποχή λίγο πριν την απόλυτη παρακμή των μεσημεριανάδικων, όπου για ένα ανεξήγητο λόγο άνθρωποι που δεν είχαν κανένα λόγο να βγουν, τιμούσαν με την παρουσία τους την «Χριστίνα μας». Έτσι βλέπαμε ένα σοβαρό κριτικό κινηματογράφου να κοπανιέται για το βρακί της Παπαρίζου, καθηγητές πανεπιστημίων να μιλούν σαν να βρίσκονται στα αμφιθέατρα και το πάνελ της εκπομπής για τους δικούς του λόγους να ηδονίζεται κάθε φορά που άκουγε άγνωστες λέξεις, πολιτικούς που ήθελαν να δείξουν την πιο «κάζουαλ» πλευρά τους (σ.σ όπως αποδείχτηκε οι τελευταίοι το φορούσαν το κουστούμι μόνο και μόνο για τους τύπους).

 

Τότε οι παρουσιάστριες αυτών των εκπομπών είχαν πάρει τα πάνω τους λίγο πριν τα ναυάγια τους. «Δείτε! Οι σοβαροί έρχονται και σε εμάς» φώναζε η γλώσσα του σώματος τους, καθώς κοίταζαν υπνωτισμένες στα μάτια τον εκάστοτε καλεσμένο, δάγκωναν το καπάκι του στυλό και τίναζαν τα μαλλιά πίσω(γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε «μια χαλαρή εκπομπή»).

Αναρωτιόμουν για τους λόγους που πήγαιναν οι «σοβαροί» σε αυτές τις εκπομπές. Άλλοι πίστευα ότι το είχαν χάσει τελείως. Άλλοι είχα την εντύπωση ότι έσπαγαν πλάκα με τους φίλους τους (« Μαλάκες, μαζευτείτε στις τρεις βγαίνω. Θα πέσετε κάτω από τα γέλια. Μην το χάσετε!») και άλλοι ακολουθούσαν μια άτυπη λίστα για τα «20 πράγματα που πρέπει να κάνει ένας διανοούμενος πριν τα εξήντα ώστε να είναι cool»).

 

Αυτά σκεφτόμουν χθες βλέποντας αποσπάσματα από την «Μεσημεριανή μελέτη» με καλεσμένη την Κανέλλη. Η οποία είχε πάει και το Μάιο στην ίδια εκπομπή πριν τις εκλογές. Σε μια εκπομπή που για όσους το έχουν ξεχάσει ξεκίνησε τη «νέα» της μορφή με θέμα  «Αποκλειστικό: Η Έφη Σαρρή έγινε καλόγρια» (σ.σ που σιγά να μην έγινε!). Τι δουλεία έχει η Κανέλλη σε μια τέτοια εκπομπή; Το έχει χάσει; Ακολουθεί κάποια άτυπη λίστα;( «Τα 20 πράγματα που πρέπει να κάνει μια κομουνίστρια για να το τερματίσει»), Σπάει πλάκα με τους φίλους της;

 

Νομίζω ότι η Κανέλλη ούτε το έχει χάσει, ούτε λίστες ακολουθεί, ούτε σπάει πλάκα με τους φίλους της. Μιλούσε ακριβώς όπως θα μιλούσε σε ένα δελτίο ειδήσεων. Με την ίδια σοβαρότητα. Αλλά ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια : Μιλούσε μόνη της χωρίς να την διακόπτει κανένας.

 

Εκτός και αν οι ανάλαφρες ερωτήσεις θεωρούνται διακοπή και οι διαφωνίες του μεσημεριανού πάνελ με την Κανέλλη επιπέδου «Φοράει την σωστή απόχρωση του μπλε ή όχι;» μπορούσαν να την σταματήσουν. Όχι, κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την Κανέλλη και το συγκλονιστικό της μονόλογο. Οι φωνούλες που παρεμβαλλόντουσαν τις έδιωχνε με μια ευγενική κίνηση όπως διώχνεις ένα ενοχλητικό έντομο που την ίδια στιγμή θες να του χαρίσεις την ζωή. Και γιατί να κάνει το αντίθετο; Δεν υπήρχε περίπτωση να κοντραριστεί με κανέναν, όχι μόνο γιατί κανένας δεν ήταν αντάξιος της αλλά κάποιοι δεν είχαν ιδέα γιατί μιλούσε!

 

Όμως η ιστορία με τα πίτουρα και τις κότες ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι η Κανέλλη έκανε μια σημαντική αποκάλυψη («Με τον Κασιδιάρη μιλούσαμε για όπλα») στο πάνελ μεσημεριανής εκπομπής. Έδωσε χωρίς να το θέλει πόντους στον αγώνα σοβαροφάνειας αυτών των εκπομπών. Τώρα θα βγαίνουν για ακόμα μια φορά και θα λένε ότι «ασχολούνται με ανάλαφρα θέματα αλλά όταν πρέπει βγάζουν σημαντικές ειδήσεις». Και θα κοκορεύεται η παρουσιάστρια που εκφωνεί τα στραβοπατήματα των διάσημων στην Μύκονο με τέτοια ένταση λες και πέφτουν βόμβες στην Βαγδάτη. Και να πεις ότι η Κανέλλη δεν ξέρει από τηλεόραση…