Δυστυχέστεροι όσοι ζούν μόνοι;

Δυστυχέστεροι όσοι ζούν μόνοι; Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου 

Mπορεί μόνοι τους να  προτιμούν να ζουν πολλοί  με την πεποίθηση ότι η  ανεξαρτησία είναι ευτυχία. Μπορεί οι δεσμευμένοι (νυμφευμένοι, οικογενειάρχες) να ζηλεύουν τους εργένηδες και την περιζήτητη ιδιωτικότητά τους. Το single living όμως δεν έφερε τελικά την προσδοκώμενη ευτυχία σε εργένηδες και εργένισσες τις τελευταίες δεκαετίες , όσο κι αν οι ίδιοι χρειάστηκε να αγωνιστούν για να το διεκδικήσουν.

Μελέτες Φινλανδών επιστημόνων  που παρακολούθησαν την εργένικη ζωή σε άνδρες και γυναίκες επί σειρά ετών, κατέγραψαν  ότι ως κοινωνική κατηγορία οι άνθρωποι που ζουν μόνοι  κάνουν σχεδόν διπλάσια χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε σχέση  με εκείνους που συζούν ή έχουν οικογένεια. Το ποσοστό της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής στη ζωή των εργένηδων είναι αυξημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους κατά 81%.



Ειδικοί της κοινωνικής ψυχολογίας συνέδεσαν, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, την μοναχική ζωή με πολλαπλάσια ποσοστά κατάθλιψης, αλλά οι ψυχίατροι τονίζουν πως δεν ξέρουμε αν το ένα προηγείται ή οδηγεί στο άλλο και αντίστροφα. Οι επιρρεπείς στην κατάθλιψη χαρακτήρες ίσως δυσκολεύονται τελικά να μοιραστούν την ζωή τους με κάποιον σύντροφο ή να σχηματίσουν οικογένεια, ίσως όμως - και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί – η συνήθεια του να μένει κανείς μόνος να οδηγεί σε καταθλιπτική ψυχολογία και  κατατονική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την Φινλανδή επικεφαλής της μελέτης,  η κοινωνική  απομόνωση είναι παράγοντας κατάθλιψης, αποτελεί όμως και σύμπτωμα των καταθλιπτικών ατόμων. Αυτό που  παρουσιάζει ενδιαφέρον από το ψυχολογικό προφίλ όσων επιλέγουν να ζουν μόνοι, έτσι όπως καταγράφηκε στην μελέτη, είναι πως τα άτομα που ζούσαν μόνα εμφάνιζαν ως κοινό χαρακτηριστικό, κυνισμό στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά τους.

“Ο κυνισμός σε συνδυασμό  με τη μοναχική  ζωή,” υπογραμμίζει η Φινλανδέζα ειδικός, οδηγούν αναπόφευκτα  σε μια μορφή απελπισίας  ή στο “κούρεμα” της ελπίδας στην καθημερινότητα του ατόμου, και στην εγκατάσταση της  αρνητικής στάσης ζωής. Με μαθηματική ακρίβεια όλοι οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν σε κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά τα κυνικά άτομα δυσκολεύονται να μοιραστούν την ζωή τους αρμονικά, συνεργάσιμα ή ειρηνικά.




Στην καθημερινότητα των εργένηδων πάντως, κάθε φύλου, αιτίας ή ηλικίας, αυτό που αποδεικνύεται επιστημονικά είναι ότι πως όντως με τον καιρό παραξενεύουν.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών, η διαπιστωμένη ή άρχουσα κατάθλιψη, και η ζωή  χωρίς ταίρι, σύμφωνα με τον John Newcomer, ψυχίατρο στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Miami, φέρνουν σταδιακά και το αίσθημα και το αποτέλεσμα της απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο. 

Ξαφνικά, προσθέτει ο Αμερικανός ψυχίατρος, χάνεται το κίνητρο των ατόμων αυτών να βγουν ακόμη και από το σπίτι. Αποθαρρύνεται μέρα με τη μέρα η  πρόθεση της συντροφικότητας, η διάθεση της κοινωνικότητας, ίσως τελικά και του πιο ιδανικού ζευγαρώματος!  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ γιατί νιώθω τρισευτυχισμένη που είμαι μόνη??? Να αρχίσω να ανησυχώ δλδ τώρα????? Προτείνω στους ερευνητές να έρθουν να με γνωρίσουν-θα αναιρέσουν κάθε θεωρία τους περί καταθλιψης :)