Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο άνθρωπος με τα φυλλάδια

Ο άνθρωπος με τα φυλλάδια Facebook Twitter
2


[Κείμενο: Κώστας Χρήστου / Από το σάιτ του νέου περιοδικού ΓΚΡΕΚΑ]

 

 

Ήταν ιδιαίτερα σκυθρωπός, σχεδόν απλησίαστος, μοιάζοντας με μηχανή η οποία βρισκόταν στο χώρο για συγκεκριμένο σκοπό. Συναντιόμασταν εδώ και έναν μήνα χωρίς να ανταλλάζουμε κουβέντα. Εγώ από τη μια πλευρά, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του μετρό και εκείνος με ένα πάκο φυλλάδια στα χέρια. Έδινε την δική του μάχη κάθε φορά που ο κόσμος έβγαινε από τις σκάλες. Να καταφέρει να δώσει το δικό του φυλλάδιο μαζί με άλλους τόσους που βρισκόντουσαν εκεί, κάνοντας ακριβώς το ίδιο. Πολλοί θα το θεωρούσαν μια δύσκολη δουλειά. Όμως το πραγματικά δυσάρεστο, είναι πως κάποιοι δεν το θεωρούσαν καν δουλειά. Το θεωρούσαν κατάντια.

 

Ομολογώ πως δεν ήθελα να συναντιούνται τα βλέμματα μας. Έφευγα όσον το δυνατόν γρηγορότερα μπορούσα όχι μόνο για να αποφύγω τα φυλλάδια του αλλά και το βλέμμα του. Μια εποχή με είχε σχεδόν πείσει ότι προσπαθούσε να με κάνει να πάρω φυλλάδιο έστω και με το ζόρι. Σαν να το είχε βάλει σκοπό. Ωστόσο ήμουν εγώ αυτός που έβαζε άλλο ένα μικρό λιθαράκι στην ενοχή του κάθε φορά που απομακρυνόμουν από τις σκάλες. Κάποια στιγμή έκανα σενάρια μέσα στο μυαλό μου για το τι μπορεί να σκέφτεται. «Είσαι καλύτερος από μένα; Είσαι βιαστικός;». Ήταν μια επαφή που προσπαθούσα να μηδενίζω μέρα με τη μέρα. Και η μέρα που τελικά μηδενίστηκα εγώ ήρθε.

 

Ο άνθρωπος με τα φυλλάδια Facebook Twitter

 

Αυτή τη φορά δεν ανέβαινα σκάλες αλλά στεκόμουν λίγο πιο δίπλα χαιρετώντας ένα γνωστό. Είχαμε μόλις τελειώσει ένα ραντεβού. Τα βλέμματα μας συναντήθηκαν ξανά, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν κρατούσε φυλλάδια. Καθισμένος στα σκαλιά μιας γνωστής πλατείας, είχε κατεβάσει το κεφάλι και κοίταζε σαν χαμένος το άπειρο. Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο του Γουέιν Ντίερ, πως δεν πρέπει ποτέ να ανησυχείς για έναν άνθρωπο που κοιτάζει κάτι τρομαχτικό. Αντιθέτως, όταν κοιτάει το κενό, είναι πολύ χειρότερο καθότι δεν ξέρεις τι τρόμο γεννάει ο ίδιος με το μυαλό του. Με κοίταξε μόνο για ένα λεπτό πριν ξανακατεβάσει το κεφάλι. Όταν το σύμπαν έρχεται τούμπα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το αφήσεις να σε παρασύρει. Κάτι πρέπει να αλλάξει και είσαι γελασμένος αν πιστεύεις ότι η μικροσκοπική σου ύπαρξη μπορεί να το αλλάξει. Ξέχνα τον Κοέλιο. Το σύμπαν είναι πανίσχυρο και δεν δίνει δεκάρα.

 

Είναι δύσκολο να ρωτήσεις έναν άγνωστο «τι συμβαίνει». Όμως δεν ήταν άγνωστος. Με ήξερε και τον ήξερα. Ο Μανώλης ήταν παντρεμένος και είχε μόλις ένα αγοράκι 4 μηνών. Αυτή ήταν η μόνη δουλειά που μπορούσε να κάνει. Λάθος. Η μόνη που μπορούσε να βρει. Δεν άργησα να προσφερθώ να κεράσω καφέ, παρόλο που με κοίταζε με απορία. Καθόμαστε κάπου στη Μητρόπολη. Είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου και υπήρξε άνεργος για περισσότερο από δύο χρόνια. Τώρα είναι άνεργος ξανά. Του είχαν μόλις ανακοινώσει ότι σταματάει. Δεν είχε καμιά άλλη πρόταση, πολλούς λογαριασμούς και μια οικογένεια στη πλάτη του. Όμως τόσο εγώ όσο και αυτός βρήκαμε κάτι πολύ πιο σπάνιο και ξεχωριστό. Ωραίος τύπος ο Μανώλης. Πολιτικά συνετός, του αρέσουν οι Tool και οι Depeche Mode, τρελαίνεται για στριφτή πίτα και είναι ταινιάκιας. Και ξαναβγήκαμε. Με βοήθησε σε μια μετακόμιση και εγώ του βρήκα προσκλήσεις για μια παράσταση όπου πήγε με τη γυναίκα του. Παίξαμε στο σπίτι Pro, μαγειρέψαμε τηγανιές, βγήκαμε όλοι μαζί για σινεμά και πίναμε μπύρες στο μπαλκόνι. Ρεφενέ καταστάσεις. Ελλάδα της πραγματικότητας, αλλά με σωστή κρίση εγκεφαλικά.

Ο Μανώλης είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που ένα χρόνο μετά, έχω την τιμή να αποκαλώ φίλο. Στάθηκε μάλιστα σε πολλές καταστάσεις δίπλα μου όταν δεν στάθηκε κανένας άλλος.

Άρα προς τι το στόρι με τα φυλλάδια; Το κείμενο αυτό δεν έρχεται να δώσει κάποιο κενό και ξενέρωτο ελπιδοφόρο μήνυμα του τύπου «πάντα να παίρνεις φυλλάδιο». Λέει όμως κάτι άλλο. Την επόμενη φορά που κάποιος είναι στα γόνατα και βλέπει το απόλυτο κενό, ίσως πρέπει να τον ρωτήσεις αν χρειάζεται λίγη παρέα, λίγη κουβέντα. Ίσως χρειάζεται μόνο ένα καλό ανέκδοτο. Από τον Μανώλη έμαθα να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια. Ακόμη και αυτός που δίνει φυλλάδια, έχει από πίσω του μια ιστορία. Ένα παράπονο. Μια συμβουλή.

 

Αν πραγματικά η φιλία και η ανθρωπιά προσφέρονται τόσο απλά και κοστίζουν μόνο ένα φυλλάδιο, έχεις κάνει το καλύτερο deal στον κόσμο...

 

 

 

Αρχείο
2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
ωραίο το στόρυ. Γενικά όμως γράφεις σαν να είναι κάτι πολύ τιποτένιο το να μοιράζεις φυλλάδια. Δεν λέω πως είναι η πιο ωραία δουλειά στον κόσμο αλλά δεν είναι και ντροπή ούτε κατάντια. Παλαιότερα μοίραζα μια εφημερίδα σε μία έκθεση και είχε φάση. Αμέ.