Για τη Μαλβίνα - Έχει γενέθλια σήμερα βλέπεις...

Για τη Μαλβίνα - Έχει γενέθλια σήμερα βλέπεις... Facebook Twitter
2


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΜΑΓΙΟΓΛΟΥ / ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Aπό το DocTv

 

 

 

 

Οι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Η παρουσία τους μπορεί να είναι σύντομη αλλά τα λαγούμια που σκάβουν μέσα μας θα κρατήσουν για πάντα.

Προτού καν τη συναντήσω απρόβλεπτα, την είχα ξεχωρίσει. Την είχα σταμπάρει. Λάτρευα τα κείμενα, τον Λόγο, τον τρόπο που αποθέωνε άλλους, πετώντας σε ανύποπτη στιγμή μία φράση που συνδύαζε τα ασυνδύαστα.

Λένε πως όταν θαυμάζεις πολύ έναν άνθρωπο καλύτερα να μην τον γνωρίσεις από κοντά, μην τυχόν και διαλυθεί στον άνεμο η ιδεατή του εικόνα. Η συνάντηση με απογείωσε, την απογείωσε στην ψυχή μου γιατί είδα την ανθρώπινη πλευρά, τη γενναιόδωρη, την άλλη όψη, δε φαντάζεσαι, ήρθε η εικόνα και κάθισε αναπαυτικά στο πραγματικό, πώς να στο εξηγήσω;

Βρεθήκαμε όλες κι όλες τρεις φορές… σε σπίτια… μου άνοιξε την πόρτα της, μου μαγείρεψε… μιλήσαμε πολύ. Δεν ήμουν φίλη της και δεν αξιώνω τέτοια τιμή. Υπήρχε πάντα μια αύρα συγκίνησης μεταξύ μας. Αυτό θυμάμαι. Και να κρέμομαι από τα χείλη της. Και ένας σκύλος Μπουλ που έπεφτε με φόρα πάνω μου και του έλεγε χαμογελώντας και σφίγγοντας τα δόντια μαζί «…φύγε μαλάκα από τη Δήμητρα». Και μια μακαρονάδα σε χρόνο ντε τε. Και στη διπλανή κατσαρόλα αρακάς παραγγελία για τον αγαπημένο. Και τα βραχιόλια που έφτιαχνε μόνη της. Και σε άλλο σπίτι φωτογραφίες στο πάτωμα, κάτι της θύμιζε η τότε ιστορία μου και «σήκω και φύγε αν δε υπάρχει το σώμα του άλλου, τι κάθεσαι;». Δε θα πω παραπάνω. Είναι δικά μου και τα κρατάω για μένα. Η Μ. ξέρει.

Και σήμερα… Σήμερα είναι 3 Φεβρουαρίου. Δε με ενδιαφέρουν τα βιογραφικά και τα μνημόσυνα. Κάνουμε αυτό που νιώθουμε. Και νιώθω ότι έτσι θέλω να κάνω. Να θυμάμαι. Δε θα πω τίποτα για το ξάστερο αυτό μυαλό, για τη μοναδική της πένα που θεωρώ ότι θάφτηκε σε τούτη τη κωλοχώρα, δε θα πω για τις γνώσεις της, την ικανότητα της να παίζει παντού. Παντού όμως. Δεν πιανόταν. Σε σαλόνια και λιμάνια, να μπορεί να συνδιαλέγεται με κάθε καρυδιάς καρύδι… δε θα πω.

Θα πω για το ότι τις λιγοστές φορές που βρεθήκαμε χόρτασα αγκαλιά, έγνοια και αγάπη. Ότι ο κοντοκουρεμένος σβέρκος της μου θύμιζε μικρό παιδί. Ότι όταν ξεχνιόταν και μαλάκωνε έβλεπες στα υπέροχα μάτια της ένα γλυκό παράπονο.

Αγαπητά μου Μ, ξέρω, είναι δύσκολο να σου μιλάνε για τη μαμά σου… αλλά είναι όμορφο να σου μιλάνε για τη μαμά σου έτσι. Από την καρδιά και μόνο.

Εξαιρετικές απρόβλεπτες συμπτώσεις, ευγνωμοσύνη, ανάβεις τσιγάρο καμιά φορά και μου΄ρχεται εικόνα συνειρμός και όταν μου κάνεις μια αγκαλιά νιώθω την ίδια ζεστασιά. Παίρνω την αγάπη.

Καμιά φορά τη βλέπω στον ύπνο μου και ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη εκεί έξω. Μαλβίνα κάποτε μου ευχήθηκες έναν μεγάλο έρωτα αν δεν τον έχω. Και τότε δε σου είπα καν ευχαριστώ με τον ξιπασμένο αέρα του κωλόπαιδου γιατί νόμιζα ότι τον είχα.

Σ΄ ευχαριστώ

Αρχείο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Γι'αυτό σε πάω, ρε Μαλβίνα.Γιατί όσο μεγαλώνω σε μαθαίνω και περισσότερο και ας μην είσαι πια εδώ.Ελπίζω να 'σαι καλά εκεί που είσαι.Μα πάνω απ'όλα, ελπίζω να συνεχίζεις να είσαι αυτό που κατάφερες στο τέλος της ζωής σου να γίνεις και αυτό που έγραφες στα τελευταία κείμενά σου."Όχι πια ορφανή. Γεμάτη. Επαρκής. Μισοσίγουρη. Και “ωραία”, όπως με ήθελα. Με μακριά μαλλιά. Να ερεθίζουν ώμους και πλάτη.”Respect ρε Μαλβινάκι. Respect.