Απεργία την Πρωτομαγιά

Κάτι παλιό, κάτι νέο και κάτι δανεικό αναβιώνουν την ''Παλιά Αθήνα''

Κάτι παλιό, κάτι νέο και κάτι δανεικό αναβιώνουν την ''Παλιά Αθήνα'' Facebook Twitter
0
Κάτι παλιό, κάτι νέο και κάτι δανεικό αναβιώνουν την ''Παλιά Αθήνα'' Facebook Twitter

Της Δανάης Ίσαρη από το fashionism

Οι λέξεις "ήπιο rebranding" με τις οποίες περιγράφει τον στόχο του ο Χρήστος Νυφλής, είναι δείγμα ενός ανθρώπου μετριόφρονα: ο Χρήστος θέλει στην πραγματικότητα να συνεχίσει κάτι πολύ δημιουργικό, που υπήρξε δημιουργικό από πάντα. Κάτι πολύ "originale", δηλαδή, που λέμε σε αυτή την ενότητα: τη δουλειά του παππού του, υποκαμισοποιού και ιδιοκτήτη του καταστήματος της "παλιάς Αθήνας" Χριστάκης.

Το 1947 ο παππούς Χρήστος Τριανταφυλλίδης, ίδρυσε το κατάστημα στην οδό Κριεζώτου 5 όπου βρίσκεται ως σήμερα, αφού εργάσθηκε στο κατάστημα Στρογγυλός, στο τμήμα των υποκαμίσων. Ο μπαμπάς του παππού ήταν και εκείνος υποκαμισοποιός, και είχε έρθει στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη το 1934.

Ο Χριστάκης δεν συνεργαζόταν με τίποτα λιγότερο από τους καλύτερους υφασματάδες της Ευρώπης, όπως ο ελβετικός οίκος Alumo, με τον οποίο οι σχέσεις, μετά από τόσα χρόνια, είναι επίσης "οικογενειακές". Ο Χρήστος ήταν μόλις 6 χρονών όταν συνόδευε την οικογένεια στο εργοστάσιο, σε ένα γραφικό χωριό, για να διαλέξουν τα υφάσματα της επόμενης σεζόν.


Εκτός από την παραγγελία custom υποκαμίσων καθιερώθηκε σιγά-σιγά και η κατασκευή χειροποίητων υποκαμίσων για τους πελάτες που δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται ειδική παραγγελία. Από το 1947 μέχρι σήμερα όλα τα πουκάμισα, οι πυτζάμες και οι ρόμπες δωματίου είναι χειροποίητα από το εργαστήριο της οικογένειας που λειτουργεί πάνω από το κατάστημα στην Αθήνα.


Κάτι άλλο συναρπαστικό στο κατάστημα, είναι τα αρχεία με τα μέτρα ό λ ω ν των πελατών που έχουν περάσει από το κατάστημα. Μπορεί να είναι σε κωδικοποιημένη μορφή –ελάχιστοι μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν- άλλα μόνο και μόνο που όποια σελίδα και να ανοίξεις βρίσκεις την καρτέλα κάποιας προσωπικότητας είναι συναρπαστικό. Δεν είναι;

Εκτός από τα χειροποίητα προϊόντα, στο κατάστημα θα βρεις όλα τα παραδοσιακά ανδρικά είδη, διαλεγμένα προσεκτικά από διεθνείς εκθέσεις και ελληνικές βιοτεχνίες, και όλα εκείνα τα μικρά συμπράγκαλα που βλέπεις στο Μad Μen και αναρωτιέσαι γιατί δεν ντύνονται όλοι οι άνδρες έτσι πια, ενώ μπορούν: Στο κατάστημα ευχαριστιούνται ιδιαιτέρως όταν μπαίνει ένας καινούριος υποψήφιος πελάτης που εκτιμά την καλή αισθητική στο στυλ, ακόμα και αν τους δυσκολεύει με τις απαιτήσεις του: Συνήθως αυτοί γίνονται οι πιο πιστοί πελάτες.

Τώρα, ο Χρήστος (Junior!) θέλει να ξαναπροσεγγίσει το κοινό διατηρώντας την παράδοση του καλού αντρικού ντυσίματος αλλά προσθέτοντας κάπου κάπου και, το αναμενόμενο στα '10s, twist. Εδώ και κάποιους μήνες έχει εισάγει στα καταστήματα της Κηφισιάς (Στρογγυλός) τα προϊόντα Χριστάκης και τη δυνατότητα της παραγγελίας πουκαμίσων. Επίσης, κορίτσι που έχεις αρχίσει ήδη να ζηλεύεις και να σκέφτεσαι Joan Holloway, άμεσος στόχος είναι να λανσάρουν μια σχετικά retro σειρά έτοιμων γυναικείων υποκαμίσων στην Κηφισιά, στο γυναικείο department. Αν θέλεις να κάνεις παραγγελία, ναι: γίνεται, κατ' εξαίρεση, και στην Αθήνα. Επίσης, θα ενημερωθείς και για ένα vintage bazaar με αυθεντικά πουκάμισα από τα '60s και '70s (διατηρούν στοκ με απίστευτα κομμάτια) και η δημιουργία μιας σειράς νέων πουκαμίσων ρετρό αισθητικής, αφού υπάρχει περιορισμένο απόθεμα υφασμάτων και ποικιλία πατρόν (κόψιμο, στυλ κολάρων κλπ.) από όλες τις δεκαετίες που έχουν περάσει. Και εκπαιδευτικό μουσείο θα μπορούσε να φτιάξει, πιστεύει ο Χρήστος. Κάπως πιο μεγαλεπήβολο, αλλά γίνεται. Στο ενδιάμεσο, μέχρι το μουσείο δηλαδή, εσύ κάνε ένα like (πρέπει νομίζω!) στο facebook page των παιδιών και δες και αυτό το υπέροχο video. Σε λίγο θα είναι ενεργό και το http://www.christakisathens.com/.

Ο Χρήστος και ο αδερφός του ο Αντώνης σπούδασαν οικονομικά και μάρκετινγκ/επικοινωνία αντίστοιχα. Πες μου, πίστευαν νομίζεις όταν κάθονταν στα έδρανα ότι θα έκαναν στο μέλλον την καλύτερη δουλειά του κόσμου; (Έχω ενθουσιαστεί. Δικαιούμαι να υπερβάλλω).

Επιμέλεια – φωτογράφιση – concept : Δανάη Ίσαρη

Αρχείο
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ