www.pavlos-sidiropoulos.gr

Facebook Twitter
0

"Νιώθω περισσότερο στιχουργός παρά μουσικός" έλεγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην τελευταία, ίσως, συνέντευξή του στον Μισέλ Φάις. Ωστόσο παραδεχόταν ότι "το ροκ στην Ελλάδα ακόμα είναι 'επαναστατικό είδος'".

"Ο Πρίγκιπας του Ροκ" διαβάζεις στην πρώτη σελίδα κι αρχίζει το ξεφύλλισμα σε μια ζωή και ένα ταλέντο που όσο ο χρόνος απομακρύνεται από τη φυσική του παρουσία τόσο λες και του χαρίζεται ακόμα περισσότερο.

Μιλούσε για τη ροκ σκηνή, εγχώρια και διεθνή, για τη μουσική βιομηχανία, για την κοινωνία της κατανάλωσης, για την ποίηση. Διάβαζε Ελύτη, Σεφέρη, Σινόπουλο, Καρούζο, Χρονά... "Ο Ελύτης με έχει επηρεάσει, όχι τόσο στο ύφος και στη δομή των στίχων μου, αλλά στην κοσμοθεωρία μου. Για μένα ο Ελύτης δίνει στην Ελλάδα παγκόσμιο κύρος ή καλύτερα δείχνει πρώτα-πρώτα σ' εμάς τους Έλληνες την οικουμενικότητά μας".

Οι μεγάλες αγάπες απλωμένες σε ένα δημοσιογραφικό τραπέζι και οι σημειώσεις με χαρτί και μολύβι. "Για τα ρεμπέτικα δίνω τα ρέστα μου". Όμως τα ρέστα τού τα πήρε η πρέζα. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή τα κοινωνικά στερότυπα δεν ανέχονταν έναν τύπο ελεύθερο, ευαίσθητο, ταλαντούχο αλλά τόσο ροκ όσο ο Σιδηρόπουλος. Την έκανε αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αυτή όλο επιστρέφει στο πρόσωπό του.

Οι καιροί έχουν αλλάξει από εκείνον τον Δεκέμβρη του 1990, όταν ο "πρίγκιπας της Ροκ" περνούσε στην απέναντι όχθη, τόσο νέος, τόσο όμορφος, τόσο χαμένος στα βάθη της αβύσσου. Αν κάποιος δημοσιογράφος σήμερα του έπαιρνε συνέντευξη, θα έβγαζε φωτιές το κομπιούτερ. Κι αν τους στίχους του ο ίδιος τους σκάλιζε με μολύβι στο χαρτί, η φιγούρα του στο ίντερνετ σήμερα παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας ενός μύθου που μετά τον βιολογικό θάνατο έχει καθίσει σε περίοπτη θέση ανάμεσα σε στοιχειωμένα όνειρα και διαψεύσεις.

Το Ίντερνετ παίρνει φωτιά και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επίσης σε κάθε "χτύπημα" του ονόματός του. Έφτασε λοιπόν ο καιρός να αποκτήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος την επίσημη ιστοσελίδα του. Ένα απλό κλικ στο www.pavlos-sidiropoulos.gr και ένας ολόκληρος κόσμος, ο κόσμος του, απλώνεται στην οθόνη.

Είκοσι ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, η αδελφή του Μελίνα άνοιξε τα συρτάρια και ανέσυρε πολύτιμα ευρήματα. Οι στίχοι, οι παρτιτούρες, οι σημειώσεις του, η ζωή του, φωτογραφίες του και video, τα λόγια των φίλων του και τα λόγια τα δικά του, οι δίσκοι και τα ακόρντα του, τα τραγούδια του. Όλες οι ψηφίδες του αρχείου του συγκεντρωμένες σε μια όμορφη σελίδα.

"Ο Πρίγκιπας του Ροκ" διαβάζεις στην πρώτη σελίδα κι αρχίζει το ξεφύλλισμα σε μια ζωή και ένα ταλέντο που όσο ο χρόνος απομακρύνεται από τη φυσική του παρουσία τόσο λες και του χαρίζεται ακόμα περισσότερο.

"Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου του Παύλου Σιδηρόπουλου και από την ανάγκη μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης παρουσίασης της προσωπικότητας και του έργου του. Μιας προσωπικότητας, με κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, με φιλοσοφικές αναζητήσεις και προβληματισμούς, που δεν έπαψε ποτέ να αναζητά και να δοκιμάζει νέους τρόπους έκφρασης, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και μέσα από μια ευρύτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον τρόπο ζωής και ουσιαστικά όλα όσα συνέθεταν γι' αυτόν μια ροκ ταυτότητα".

Λίγα λόγια εισαγωγικά για όσα χώρεσε και όσα θα χωρέσει ακόμα αυτή η ιστοσελίδα καθώς ακόμα εμπλουτίζεται. Στο χρώμα της σέπιας, του μπλε στιλό και του μαύρου μολυβιού, της ασπρόμαυρης εικόνας και αισθητικής η ιστοσελίδα του Παύλου Σιδηρόπουλου συμπληρώνει αυτό που έλειπε. Τη δημοσιοποίηση του αρχείου ενός καλλιτέχνη που, αν και πέρασε σαν κομήτης από τον μικρό μας πλανήτη, δεν έκαψε τους στίχους και τη μουσική του σε καμιά εφήμερη λάμψη, σε καμιά εφήμερη πλάνη.

Ξεφυλλίστε τη!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ