Το 1984 η Φλέρυ Νταντωνάκη είχε αποποιηθεί όλες τις ανατολίτικες θρησκείες, στις οποίες είχε εντρυφήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, και άρχισε να στρέφεται στη χριστιανική ορθοδοξία. Ήταν η εποχή που σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην Έλενα Ακρίτα χαρακτήρισε λαιστρυγόνες επικίνδυνους τους ινδουιστές γκουρού, μιλώντας γι' αυτή την εσωτερική περιπέτεια που έζησε στις επαρχίες του Θιβέτ.

 

Ανενεργή δισκογραφικά, εν μέσω των παραστάσεων της με τον Γιάννη Bach Σπυρόπουλο στο πιάνο, στον Τιπούκειτο και τον Πύργο των Αθηνών, συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κεσίσογλου.

 

Ο Κεσίσογλου είχε μόλις γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, στατικών εικόνων κυρίως, με θέμα τις βυζαντινές αγιογραφίες της Εβδομάδας των Παθών. Μέσα από το συντηρητικό θέμα του, ο Κεσίσογλου κατάφερε τελικά να συνεργαστεί σ' αυτή τη δουλειά με δύο μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές: τον Πόντιο Χρύσανθο και την Κρητικιά Φλέρυ Νταντωνάκη.

 

Η τελευταία ερμήνευσε α καπέλα, με μιαν ανάσα, το εγκώμιο Ω Γλυκύ μου Έαρ, που έδωσε και τον τίτλο στο ντοκιμαντέρ του Κεσίσογλου, αποδεικνύοντας πόσο αληθινή υπήρξε ως τραγουδίστρια και χαρίζοντας μας μια σπουδαία αναλαμπή στην, εκτός Μάνου Χατζιδάκι, προσωπική πορεία της.

 

Νομίζω πως η μόνη που πέτυχε στα επόμενα χρόνια να δώσει μιαν ανάλογη ερμηνεία στον συγκεκριμένο βυζαντινό ύμνο ήταν η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico στις Παναγιές του Κόσμου.

 

Ακούστε εδώ τη Φλέρυ Νταντωνάκη! Το ηχητικό διαμάντι διαρκεί μόλις 1 λεπτό και 47 δευτερόλεπτα!

 

 

 

* Το Ω Γλυκύ μου Έαρ με τη Φλέρυ Νταντωνάκη θα ακουστεί στον αποψινό μεταμεσονύχτιο Μαραθώνιο Ποίησης και Τραγουδιού στο διαδικτυακό Μετα-Δεύτερο και την εκπομπή Προσκλητήριο. Για τρεις ώρες, από τις 12 τα μεσάνυχτα Μ. Πέμπτης έως τις 3 τα ξημερώματα Μ. Παρασκευής, στο στούντιο θα βρίσκονται η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, η ερμηνεύτρια Γιώτα Γιάννα, η ποιήτρια Μαρία Λαγγουρέλη, η δημοσιογράφος Λιάνα Μαλανδρενιώτη, οι ηθοποιοί Βάσια Βασιλείου - Απόλλων Μπόλλας και ο γράφων και θα εορτάσουμε το Πένθος και την Απώλεια με αναγνώσεις ποιημάτων Ελλήνων και ξένων ποιητών και μουσικές επιλογές στο κλίμα της Ημέρας. Θα ακουστούν επίσης προηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων από τον Ηλία Λιούγκο και τον Γιάννη Παλαμίδα, καθώς και Εγκώμια της Μ. Παρασκευής με τις φωνές του Χρόνη Αηδονίδη, της Φεϊρούζ και της Έλλης Λαμπέτη. Η Γιώτα Γιάννα θα συνοδεύσει με τη φυσαρμόνικα της τις απαγγελίες των ποιημάτων. Συντονιστείτε για ένα τρίωρο (00.00 - 03.00) απόψε αποκλειστικά στο www.metadeftero.gr