Ο Ιούλιος του 1998 σκότωσε τη Φλέρυ Νταντωνάκη

Ο Ιούλιος του 1998 σκότωσε τη Φλέρυ Νταντωνάκη Facebook Twitter
0

Τι σχέση μπορεί να υπήρχε μεταξύ της Φλέρυς Νταντωνάκη και της Ρένας Παγκράτη; Καμία, εκ πρώτης όψεως! Η πρώτη σφράγισε οριστικά το ελληνικό τραγούδι, η δεύτερη τα κινηματογραφικά πονήματα του Γιάννη Δαλιανίδη, όταν ο ίδιος καλλιτεχνικά έπνεε τα λοίσθια. Για μένα όμως είναι σα να έφυγαν απ' τον κόσμο αυτό μαζί, την ίδια μέρα, εφόσον τη 18η Ιουλίου του 1998 σε ένα τόπο μακρινό από την Αθήνα είχα διαβάσει την αναγγελία του θανάτου τους με τις φωτογραφίες τους δίπλα- δίπλα. Η Φλέρυ Νταντωνάκη πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998 από καθολικό καρκίνο, ενώ η Ρένα Παγκράτη λίγες μέρες νωρίτερα, στις 25 Ιουνίου, από υπερβολική δόση χαπιών.

Ο Ιούλιος του 1998 σκότωσε τη Φλέρυ Νταντωνάκη Facebook Twitter

Και οι δύο είχαν ξεκινήσει ως ηθοποιοί: η Νταντωνάκη στο θέατρο στις ΗΠΑ και στον Ορέστη του Φωτόπουλου ή στο Ακρόπολις Εξπρές του Καλομοιράκη (ταινίες που δε θυμάται κανείς σήμερα), η Παγκράτη στο Λούνα- Παρκ ή στο Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ (με λίγα λόγια, στις cult, μα και κοσμαγάπητες δουλειές του Δαλιανίδη για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο). Εν συνεχεία, αμφότερες απορροφήθηκαν από το τραγούδι δίχως να υπάρξουν ποτέ επαγγελματίες: η Νταντωνάκη μετά τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι περιέφερε μέσα στα χρόνια τα σπαράγματα της φωνής και της ψυχής της, η Παγκράτη εντάχθηκε στους Νοστράδαμος στα μέσα των 70s, συμμετέχοντας με τη φωνή της στα τελευταία pop- rock singles του συγκροτήματος. Είχαν προηγηθεί τα γνωστά δυσάρεστα γεγονότα με τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και η Δέσποινα Γλέζου που έμεινε στους Νοστράδαμος μέχρι τη διάλυση τους, θυμάται τη Ρένα Παγκράτη σαν μια κοπέλα με απίστευτο πάθος και κέφι για το τραγούδι και τη ζωή γενικότερα, ενδεχομένως και με μια αφέλεια μέσα της!

Αφελής υπήρξε και η Φλέρυ επίσης, όσο αφελής μπορεί να είναι ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος και καλλιτέχνης. Η Φλέρυ πέθανε νικημένη από τον καρκίνο και την ευαισθησία της στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Η Παγκράτη βρέθηκε νεκρή από overdose στο διαμέρισμα της. Η Φλέρυ κατάφερε να κάνει τέχνη την ψυχολογική της ταραχή, γι' αυτό και άγγιξε τη θέωση. Η Παγκράτη, η φτωχή, το μόνο που άφησε ήταν μια επιστολή που μιλούσε για το πόσο την είχαν όλοι ξεχάσει.

Η Φλέρυ ήταν μια διανοούμενη διψασμένη για αγάπη. Η Παγκράτη ένα λαϊκό κορίτσι διψασμένο για χαρά και εργασία. 

Η Φλέρυ είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης, η Παγκράτη από την Κέρκυρα. Η Φλέρυ υπήρξε μελαχροινή, η Παγκράτη ξανθή. Η Φλέρυ είχε γεννηθεί το 1937, η Παγκράτη το 1942. Η Φλέρυ τάφηκε στην Παιανία, η Παγκράτη στον Βύρωνα.

Εν έτει 2013 οι περισσότεροι λένε για τη Φλέρυ ότι ήταν η σπουδαιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ενώ για την Παγκράτη ότι απλώς αυτοκτόνησε η καημενούλα.

Η πρώτη νίκησε το θάνατο της με την τέχνη της, η δεύτερη πέθανε ουσιαστικά δύο θανάτους.

 

Ξημερώνει η 18η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, θυμίζοντας μου το απόκομμα από εκείνη την κιτρινισμένη πια εφημερίδα με τα πρόσωπα της Φλέρυς Νταντωνάκη και της Ρένας Παγκράτη.

Δύο θάνατοι χαμένοι μέσα στη ραστώνη του πρώτου καλοκαιρινού καύσωνα...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ