H κυρία εξαφανίστηκε! (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Το 1883 η γραμμή του ιστορικού τρένου Orient Express συνδέθηκε με την Κωνσταντινούπολη. Το 1891 η Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Européens άνοιξε στην Πόλη ένα ξενοδοχείο αντάξιο με τους επιβάτες της γραμμής, το Pera Palas.


Ένας από τους διακεκριμένους πελάτες του λαμπρού αυτού ξενοδοχείου ήταν η Agatha Christie. Πάντα τη γοήτευε η Ανατολή και αρχικά ως τουρίστρια ταξίδεψε μόνη της μέχρι τη Βαγδάτη για να ενθουσιαστεί αλλά να πνιγεί από τις φροντίδες της αγγλικής αποικίας που αδυνατούσε (και δεν ήθελε) να προσαρμοστεί στην εξωτική χώρα, διοργανώνοντας χορούς και αγώνες τένις. Ο δεύτερος άντρας που παντρεύτηκε, ο Max Mallowan, ήταν αρχαιολόγος, κι έτσι τελικά έζησε πολλά χρόνια στο Ιράκ γράφοντας αλλά συμμετέχοντας και στις ανασκαφές, αναπτύσσοντας παράλληλα μία αγάπη για τη φωτογραφία.

To δωμάτιο 411 του ξενοδοχείου Pera Palas στη Κωνσταντινούπολη ήταν το δωμάτιό «της» καθώς ήταν αυτό στο οποίο έμενε κατά τα ταξίδια της. Εκεί έγραψε και το μεγαλύτερο μέρος του «Murder on the Orient Express». Το ξενοδοχείο υπάρχει ακόμα κι έχει ανακαινιστεί λαμπρά, ενώ το δωμάτιο 411 είναι ανοιχτό στο κοινό.


Αυτές οι ιστορίες υπάρχουν και στην αυτοβιογραφία της και μάλιστα με λεπτομέρειες.

Η ιστορία που δεν υπάρχει στην αυτοβιογραφία της ούτε ως νύξη είναι ότι στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 ως άλλη ηρωίδα των έργων της, η συγγραφέας εξαφανίστηκε εντελώς για 11 μέρες.


Εκείνο το βράδυ, η 36χρονη Αgatha καληνύχτισε την κόρη της και είπε στους υπηρέτες ότι θα πάει μία βόλτα με το αυτοκίνητο.

Την επόμενη μέρα το αυτοκίνητό της βρέθηκε μαζί με τα ρούχα της και τα χαρτιά της.


Η αστυνομία ενεργοποίησε χιλιάδες εθελοντών καθώς η Agatha ήταν ήδη αρκετά διάσημη. 15000 άνθρωποι χτένισαν την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο. Η αστυνομία έψαξε με δύτες μία λίμνη που υπήρχε κοντά, επειδή την είχε χρησιμοποιήσει σ’ ένα από τα βιβλία της για να «πνίξει» έναν ήρωα . Στις έρευνες κατά την εξαφάνισή της συμμετείχε ακόμα και ο Sir Arthur Conan Doyle, προσπαθώντας να βγάλει άκρη με τα στοιχεία. Βρέθηκαν γράμματα που συσκότισαν κι άλλο την κατάσταση: ένα προς τον άντρα της, στον οποίο έλεγε ότι θα πάει διακοπές, κι ένα προς τη γραμματέα της, στην οποία έλεγε να ακυρώσει όλα της τα ραντεβού για μία εβδομάδα. Ο άντρας της επίσης δήλωσε ότι κάποτε του είχε πει ότι αν αποφάσιζε ποτέ να εξαφανιστεί, δε θα την έβρισκε κανείς.

Τέσσερις ήταν οι περιπτώσεις που εξεταζόταν:

Η αυτοκτονία. Ο πρώτος της άντρας μόλις την είχε εγκαταλείψει για μία άλλη γυναίκα, λίγους μήνες μετά το θάνατο της μητέρας της που της είχε στοιχίσει πολύ.

Η αμνησία, μετά από νευρικό κλονισμό, για τους ίδιους λόγους. Το αυτοκίνητο φαινόταν να είχε χτυπήσει πάνω σε εμπόδιο οπότε η διάσειση ήταν μία πιθανότητα.

Η δολοφονία, με πρώτο και καλύτερο ύποπτο τον άντρα της. Η αστυνομία άρχισε αμέσως να τον παρακολουθεί ακόμα και με παγίδευση των τηλεφώνων του. Η απιστία του ήταν γνωστή και η συμπάθεια του κοινού ήταν με την Αgatha.

Ο τέταρτος λόγος ήταν η δημοσιότητα για να εκδικηθεί τον άντρα της (αφού ήξερε τι θα σκεφτούν οι θαυμαστές της) και για προώθηση των βιβλίων της. Αυτή η πρακτική ήταν γνωστή από πολύ παλιά, απ’ ό, τι φαίνεται.


Αυτό που είχε κάνει τελικά είναι να πάρει το τρένο μέχρι το Λονδίνο κι από εκεί μέχρι το ξενοδοχείο Harrogate Hydropathic Hotel με το ψευδώνυμο Τheresa Neele, χρησιμοποιώντας το επώνυμο της ερωμένης του άντρα της. Αναγνωρίστηκε από τους ενοίκους του ξενοδοχείο ενώ για μέρες αρνούνταν γελώντας οποιαδήποτε σχέση με την Αgatha Christie – τελικά όμως κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία.


Harrogate Hydropathic Hotel

Η οικογένειά της δήλωσε «αμνησία» και μάλιστα εξετάστηκε από γιατρούς οι οποίοι διέγνωσαν «στρες και υστερία». Η ίδια δεν είπε ποτέ λέξη για το περιστατικό, ούτε σε συνεντεύξεις. Πηγές λένε ότι δεν το έχει συζητήσει ούτε με την οικογένειά της.

Διάφοροι βιογράφοι της έχουν προσπαθήσει να βρουν την πορεία εκείνων των 11 ημερών μαζί με διάφορες θεωρίες. Το διασκεδαστικό είναι ότι όλες οι θεωρίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό το μυστήριο θα μπορούσε να το λύσει μόνο ο Ηρακλής Πουαρό.


Τι σχέση έχει το Pera Palas με το Harrogate Hydropathic Hotel; Το Χόλυγουντ κατάφερε χρόνια μετά το θάνατό της να τα ενώσει, επιχειρώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης.

(Η συνέχεια αύριο...)

 

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ