Σάλτσα ντομάτα 1

Η πρώτη συνταγή είναι του Gennaro Contaldo, ενός σεφ που ζει στην Αγγλία αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία. Αυτή η συνταγή δεν ταλαιπωρεί πολύ τις ντομάτες και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο.

 

  • Ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μια χούφτα βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, κομμένος σε μεγάλα κομμα΄τια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1,2 κιλά ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

 

Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα (η συνταγή λέει για «γενναία» ποσότητα) και ανάψτε το μάτι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τον βασιλικό και τις ντομάτες. Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τις ντομάτες όσο πιο καλά μπορείτε ενώ ζεσταίνονται. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας τις ντομάτες με το ξύλινο κουτάλι. Ξαναβάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν είσαστε ευχαριστημένοι με την πυκνότητά της.

 

 

 

 

Σάλτσα ντομάτα 2

Η δεύτερη σάλτσα είναι πολυτραγουδισμένη και εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα: έχει βούτυρο. Μοιάζει περίεργο αλλά πριν από κάποια χρόνια έγινε σχεδόν viral, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα αξιοσέβαστα food blogs όπως το Amateur Gourmet, Smitten Kitchen, Orangette, για να φτάσει στο Gilt Taste και στο Epicurious. Είναι η σάλτσα που συνοδεύεται από ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 6 κουταλιές βούτυρο (60 γραμμάρια)
  • Αλάτι
  • Βασιλικός
  • Μισό κρεμμύδι
  • Πολύ λίγο ξίδι (ήπιο)

 

Δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό (ο οποίος είναι προαιρετικός). Τα αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή όσο πιο πολύ μπορείτε, έτσι ώστε να μην κολλήσει και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

 

 

 

 

 

Σάλτσα ντομάτα 3

Αυτή η σάλτσα είναι κατάλληλη για να μπει στα καλά εστιατόρια. Κάνει τη μέγιστη χρήση της ντοματένιας γεύσης επειδή μπαίνουν πρώτα στο φούρνο και καραμελώνουν.

 

  • 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή κόκκινο αν προτιμάτε)

 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα ταψί τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε τις με αλάτι πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και λάδι. Ψήστε τις για 2 ώρες. Μετά από μια ώρα κοιτάξτε αν χρειάζεται να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία. μετά από 2 ώρες ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήστε για άλλη μισή ώρα. Μετά περάστε τις από σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν, ή από μούλτι ή μπλέντερ. Βάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και όταν βράσει κατεβάστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει για 5 λεπτά.