Η εποχή της ντομάτας

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter
4

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 1

Η πρώτη συνταγή είναι του Gennaro Contaldo, ενός σεφ που ζει στην Αγγλία αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία. Αυτή η συνταγή δεν ταλαιπωρεί πολύ τις ντομάτες και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο.

  • Ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μια χούφτα βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, κομμένος σε μεγάλα κομμα΄τια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1,2 κιλά ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα (η συνταγή λέει για «γενναία» ποσότητα) και ανάψτε το μάτι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τον βασιλικό και τις ντομάτες. Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τις ντομάτες όσο πιο καλά μπορείτε ενώ ζεσταίνονται. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας τις ντομάτες με το ξύλινο κουτάλι. Ξαναβάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν είσαστε ευχαριστημένοι με την πυκνότητά της.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Σάλτσα ντομάτα 2

Η δεύτερη σάλτσα είναι πολυτραγουδισμένη και εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα: έχει βούτυρο. Μοιάζει περίεργο αλλά πριν από κάποια χρόνια έγινε σχεδόν viral, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα αξιοσέβαστα food blogs όπως το Amateur Gourmet, Smitten Kitchen, Orangette, για να φτάσει στο Gilt Taste και στο Epicurious. Είναι η σάλτσα που συνοδεύεται από ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 6 κουταλιές βούτυρο (60 γραμμάρια)
  • Αλάτι
  • Βασιλικός
  • Μισό κρεμμύδι
  • Πολύ λίγο ξίδι (ήπιο)

Δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό (ο οποίος είναι προαιρετικός). Τα αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή όσο πιο πολύ μπορείτε, έτσι ώστε να μην κολλήσει και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 3

Αυτή η σάλτσα είναι κατάλληλη για να μπει στα καλά εστιατόρια. Κάνει τη μέγιστη χρήση της ντοματένιας γεύσης επειδή μπαίνουν πρώτα στο φούρνο και καραμελώνουν.

  • 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή κόκκινο αν προτιμάτε)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα ταψί τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε τις με αλάτι πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και λάδι. Ψήστε τις για 2 ώρες. Μετά από μια ώρα κοιτάξτε αν χρειάζεται να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία. μετά από 2 ώρες ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήστε για άλλη μισή ώρα. Μετά περάστε τις από σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν, ή από μούλτι ή μπλέντερ. Βάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και όταν βράσει κατεβάστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

2 σχόλια
Γιαυτό και κάποιοι προνοητικοί βράζουν τις αυγουστιάτικες ντομάτες και τις σφραγίζουν ώστε να τις χρησιμοποιούν στα φαγητά όλο το χειμώνα..!!!; )