Σπαγγέτι Πριμαβέρα

Facebook Twitter
0

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ακριβώς ιταλικό πιάτο, αλλά ιταλοαμερικανικό, από τους ιταλούς μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ και με τα χρόνια προσάρμοσαν τα φαγητά της πατρίδας τους στα γούστα της νέας τους πατρίδας. Το πιάτο αυτό έχει άπειρες παραλλαγές, με διάφορα είδη πάστας, με διάφορους συνδυασμούς λαχανικών – αυτό που είναι κοινό, είναι ότι συνδυάζει τα λαχανικά της άνοιξης σε ένα πιάτο που –αν δεν βάλετε πολύ κρέμα – πραγματικά είναι ελαφρύ και 100% ανοιξιάτικο.

Μετά από χρόνια κακοποίησης της λέξης primavera, σε πιάτα που προκαλούσαν φρίκη σε σεφ, ένα εστιατόριο στο Μανχάταν, το Le Cirque, έβαλε το 1977 το σπαγγέτι πριμαβέρα στον ρεπερτόριο –χωρίς να υπάρχει στον κατάλογο-  και σύντομα ατελείωτες ουρές έφαγαν αυτό το πιάτο, το οποίο έφτανε στο τραπέζι του πελάτη με φανφάρες αφού τα τελικά στάδια πραγματοποιούνταν στη σάλα. Ο εμπνευστής ήταν ίσως ο Ed Giobbi, μάγειρας και καλλιτέχνης, ο οποίος το έφτιαξε για τον ιδιοκτήτη του LeCirque, Sirio Maccioni, ή η σύζυγος του Maccioni, όπως έγραψε ο Maccioni στα απομνημονεύματά του. Όπως και να έχει, τα χρόνια πέρασαν και η αυθεντική συνταγή του Le Cirque υπάρχει πια στην παγκόσμια βιβλιοθήκη που περιέχει σχεδόν τα πάντα, δηλαδή στο ίντερνετ. Είναι φτιαγμένη για τα υλικά της Ελλάδας, θα τα βρείτε όλα πολύ εύκολα. Η συνταγή είναι μπελαλίδικη, όπου πιστεύετε  ότι θέλετε να συντομεύσετε φυσικά μπορείτε, αλλά εγώ σας τη δίνω όπως (υποτίθεται) μαγειρευόταν στο Le Cirque.

  • 1 μπουκετάκι μπρόκολο
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 4 τρυφερές άκρες από σπαρράγια
  • 1 ½ φλιτζάνι φασολάκια
  • ½ φλιτζάνι φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς
  • ¾ μπιζέλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
  • 6 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη ή κόκκινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμμάτια
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 3 φλιτζάνια ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό σπαγγέτι
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζωμός κότας (ή νερό)
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 1/3 φλιτζάνι κουκουναρόσποροι περασμένοι από το τηγάνι

Κόψτε το μπρόκολο σε κομμάτια. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε κύβους, καθώς και τα σπαράγγια και τα φασολάκια, έτσι ώστε στο τέλος όλα να έχουν πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος.

Βράστε τα παραπάνω λαχανικά ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά ακόμα τραγανά. Στραγγίστε, ρίξτε κρύο νερό για να κρυώσουν, ξαναστραγγίστε. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.

Βράστε τον αρακά και τα μπιζέλια – 1 λεπτό αν είναι φρέσκα, 30 δευτερόλεπτα αν είναι κατεψυγμένα. Σταγγίστε, ρίξτε κρύο νερό και ξαναστραγγίστε, βάλτε τα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Σε ένα τηγάνι και μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο) και προσθέστε τα μανιτάρια. Βάλτε αλάτι και αφήστε τα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέστε τα μανιτάρια, την καυτερή πιπεριά και το μαϊντανό.

Σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το μισό σκόρδο και μετά βάλτε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, για 4 λεπτά. Προσθέστε το βασιλικό.

Σε άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το υπόλοιπο σκόρδο και όλο το μίγμα λαχανικών. Ανακατέψτε με προσοχή μέχρι να ζεσταθούν όλα.

Βράστε το σπαγγέτι μέχρι σχεδόν! να γίνει. Στραγγίστε.

Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τα μακαρόνια και τα λαχανικά, βάλτε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για να λιώσει. Προσθέστε το ζωμό κότας και μισό φλιτζάνι κρέμας, μισό παρμεζάνας, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Προσθέστε τα μακαρόνια και ανακατέψτε γρήγορα για να καλυφθούν. Προσθέστε τα μισά λαχανικά και το υγρό τους, την υπόλοιπη κρέμα και την υπόλοιπη παρμεζάνα, ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν η σάλτσα σας φαίνεται στεγνή, προσθέστε λίγη κρέμα ακόμα. Στο τέλος προσθέστε τους κουκουναρόσπορους. Σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ