Το δίδαγμα του Βούδα και το μανταρίνι

Facebook Twitter
0

«Ο Βούδας ένευσε σιωπηλά στα παιδιά να καθίσουν και είπε: « Είσαστε όλα έξυπνα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε αυτά που θα σας πω. Το μεγάλο μονοπάτι που έχω ανακαλύψει είναι βαθύ και κρυμμένο, αλλά όποιος το βάλει σκοπό στην καρδιά του θα μπορέσει να το καταλάβει και να το ακολουθήσει.»

«Παιδιά, όταν ξεφλουδίζετε ένα μανταρίνι, μπορείτε να το φάτε με επίγνωση  ή χωρίς επίγνωση. Τι θα πει να τρως ένα μανταρίνι έχοντας επίγνωση; Τρώγοντας το  μανταρίνι, συνειδητοποιείς ότι τρως ένα μανταρίνι. Συνειδητοποιείς το υπέροχό του άρωμα και τη γλυκιά του γεύση σε όλο το βάθος. Ξεφλουδίζοντας το μανταρίνι, ξέρεις ότι ξεφλουδίζεις το μανταρίνι. Όταν αφαιρείς ένα κομμάτι και το βάζεις στο στόμα σου, ξέρεις ότι το αφαιρείς και το βάζεις στο στόμα σου. Όταν νιώθεις το υπέροχο άρωμα και τη γλυκιά του γεύση, συνειδητοποιείς ότι νιώθεις το υπέροχο άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. Το μανταρίνι που μου προσέφερε ο Nandabala είχε εννιά κομμάτια. Έφαγα κάθε κομμάτι έχοντας επίγνωση του πόσο πολύτιμο και υπέροχο ήταν. Δεν ξέχασα το μανταρίνι κι έτσι το μανταρίνι έγινε κάτι πολύ αληθινό σε μένα και αν το μανταρίνι είναι αληθινό, τότε και το πρόσωπο που το τρώει είναι αληθινό. Αυτό σημαίνει να τρως ένα μανταρίνι έχοντας επίγνωση.»

«Όποιος καταφέρνει να έχει επίγνωση βλέπει σ’ ένα μανταρίνι πράγματα που οι άλλοι είναι ανίκανοι να δουν. Μπορεί να δει τη μανταρινιά, το λουλούδι της μανταρινιάς την Άνοιξη, τον ήλιο και τη βροχή που έθρεψαν τη μανταρινιά. Βλέποντας βαθύτερα, μπορεί να δει χιλιάδες πράγματα που έκαναν το μανταρίνι πραγματικότητα. Μπορεί να δει όλα τα θαύματα του σύμπαντος και πως τα πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Παιδιά, η καθημερινότητά μας είναι ακριβώς όπως ένα μανταρίνι. Όπως ένα μανταρίνι αποτελείται από κομμάτια, κάθε μέρα αποτελείται από είκοσι τέσσερις ώρες. Κάθε ώρα είναι μία φέτα μανταρίνι. Το να ζεις και τις είκοσι τέσσερις ώρες είναι σα να τρως όλες τις φέτες του μανταρινιού. Στο μονοπάτι που βρήκα ζω κάθε ώρα της ημέρας συνειδητοποιώντας, με το μυαλό και το σώμα πάντα προσηλωμένα στο παρόν. Το αντίθετο αυτού είναι να ζεις στη λήθη. Όταν ζούμε στη λήθη, δεν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ζωντανοί. Δεν ζούμε τη ζωή μας γιατί το σώμα μας και η ψυχή μας δεν βρίσκονται στο εδώ και στο τώρα.»

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ