Food Daily: Γκάμπια

Facebook Twitter
0

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του φαγητού της Γκάμπια;

Τα βασικά υλικά στο φαγητό της χώρας μου είναι το ρύζι, το οποίο τρώμε σχεδόν κάθε μέρα. Άλλα συστατικά είναι το ψάρι, το λάχανο, η κασάβα, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα.

H Awa

Περίγραψε μας το αγαπημένο σου φαγητό:

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το Benachin, που είναι πολύ αγαπητό στη Γκάμπια.  Στη Νιγηρία το λένε Jollof rice.  "Bena" σημαίνει στη γλώσσα μας «ένα» και “chin” σημαίνει κατσαρόλα. Το όνομα του φαγητού βγαίνει από το γεγονός ότι για να το φτιάξεις χρειάζεται μόνο μία κατσαρόλα. Το βασικό συστατικό είναι το ρύζι, ψάρι, αλλά όχι υποχρεωτικά, κι άλλες επιλογές είναι κρέας ή κοτόπουλο. Τα άλλα συστατικά είναι λάδι, μελιτζάνα, καρότα, πουρές ντομάτας αν θέλεις να αλλάξεις το χρώμα, σκόρδο, πιπεριές μικρές και μεγάλες.  Το Benachin είναι πολύ βασικό πιάτο στη Γκάμπια και ο κόσμος το μαγειρεύει στις βαφτίσεις ή ακόμα και στις κηδείες επειδή είναι εύκολο να μαγειρευτεί.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξής: είχα την τύχη να επισκεφτώ μία άλλη χώρα για εκπαίδευση. Περίμενα το ταξίδι με ανυπομονησία γιατί ήταν μία αφρικανική χώρα και περίμενα ότι το φαγητό της θα έχει ομοιότητες με το φαγητό της δικής μου. Όμως η γεύση του φαγητού και η προετοιμασία ήταν εντελώς διαφορετικές. Για μερικές μέρες λιμοκτονούσα, τρώγοντας  μόνο φρούτα, ψωμί και νερό για να γεμίσω το στομάχι μου και να αντέχω. Έχανα συνέχεια βάρος και τελικά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να ψωνίζω και να μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο διαφορετικό είναι το φαγητό σε άλλες χώρες.

Τι τρώνε στους γάμους στη Γκάμπια;

Το φαγητό στους γάμους εξαρτάται από την οικονομική άνεση της οικογένειας και από τις προτιμήσεις της νύφης. Συνηθισμένες επιλογές είναι το τηγανιτό ψάρι και κοτόπουλο με μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Μερικοί προτιμούν μεγάλα πιάτα γύρω από τα οποία κάθονται οι καλεσμένοι και τρώνε μαζί. Το φαγητό συνοδεύεται από πίτα με ψάρι, ποπ κορν, και τοπικοί χυμοί από wongo και baobab.

Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Ναι! Ξέρω να μαγειρεύω. Είναι μέρος της ζωής μιας γυναίκας από την Αφρική. Στη χώρα μου οι γυναίκες που πραγματικά ξέρουν να μαγειρεύουν αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό.

Είμαι περήφανη που η μητέρα μου μου έμαθε να μαγειρεύω όταν ήμουν 12 χρονών. Το πρώτο μάθημα ήταν το πώς βράζουμε ρύζι μέχρι να το κάνω τέλεια, και μετά προχώρησε σε άλλα φαγητά. Το πρώτο πιάτο που έμαθα να μαγειρεύω  ήταν το Benachin.

Ο Πρόεδρος της Γκάμπια Γιάχια Τζαμέ ανήλθε στην εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1994, ενώ ο τρόπος διακυβέρνησής του έχει χαρακτηριστεί ως δεσποτικός.

Η σταθερότητα δεν μεταφράστηκε σε ευημερία. Παρά την παρουσία του ποταμού Γκάμπια, που διασχίζει σχεδόν τη μισή χώρα, μόνο το 1/6 της γης είναι καλλιεργήσιμο ενώ το κακής ποιότητας έδαφος επέβαλε μία και μοναδική καλλιέργεια τις φιστικιές.

Η Γκάμπια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φιστικιών, ενώ έγινε όμηρος των διακυμάνσεων της παραγωγής και των παγκόσμιων τιμών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα βασίζεται στην βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Πρόεδρος Τζαμέ θέλει να μετατρέψει τη Γκάμπια σε μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ένα «νέο μέλλον.» Παρ' ολ' αυτά, στην Γκάμπια δεν έχουν βρεθεί ακόμα κοιτάσματα αργού πετρελαίου.

Από το Pathfinder

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ