Ποιος θα πάρει το σκύλο όταν χωρίσουμε;

Ποιος θα πάρει το σκύλο όταν χωρίσουμε; Facebook Twitter
10

1.

 

Αγαπητέ Κρίς,

 

είμαι με ενα αγόρι 5 χρόνια και τελευταία δεν τα πάμε και πολύ καλά. 'Εχουμε φτιάξει σπίτι και ομολογώ στο μοίρασμα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Αυτό που με φρικάρει όμως είναι το τί θα γίνει με το σκύλο. Μαζί τον πήραμε (για την ακρίβεια, εγω τον βρήκα από μια φίλη μου), μαζί τον μεγαλώσαμε, το ίδιο τον αγαπάμε. Σε ποιόν θα πάει το σκυλί, νομικά, αν το τραβήξουμε και οι δυό το σκοινί?

 

Μαρία- αστα να πανε- Χ.

 

Αγαπητή Μαρία,


Στην εξώγαμη ή ελεύθερη συμβίωση (ή όπως τη λέμε νομικά «μόνιμη συμβίωση σε ελεύθερη ένωση») δεν ισχύουν οι ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν την τύχη των περιουσιακών στοιχείων στην περίπτωση του γάμου. Έτσι, θα πρέπει για κάθε «πράγμα» (με τη νομική έννοια, το ζώο είναι πράγμα) να αποδειχθεί ποιος είναι ο κύριος (κοινώς, ποιος το αγόρασε με δικά του χρήματα ή το απέκτησε από άλλη νόμιμη αιτία). Για όσα αγοράστηκαν από κοινού ή σας τα έκαναν δώρο από κοινού εφαρμόζεται αυτό που στα νομικά λέγεται «κοινωνία δικαιώματος» και σημαίνει με απλά λόγια ότι κάτι ανήκει σε περισσότερους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν τα μέρη δεν συμφωνήσουν τότε γίνεται δικαστική διανομή των κοινών πραγμάτων. Εκεί το δικαστήριο ή κατανέμει τα πράγματα στους δύο («εσύ θα πάρεις το ψυγείο, ο άλλος θα πάρει το σκύλο») ή σε οριακές περιπτώσεις διατάζει την πώληση των κοινών πραγμάτων με πλειστηριασμό και τα δύο μέρη μοιράζονται το πλειστηρίασμα (το ποσό που συγκεντρώνεται από τον πλειστηριασμό).

_____________

2.

 

 

Αγαπητέ μου Κρις,

 

εχω μια απορία. Γιατί μόλις απελευθέρωσαν τον Κασιδιάρη και άρχισε τις κλωτσιές στους φωτορεπόρτερ, δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτη διαδικασία να τον μπουζουριάσουν ξανά; Ακομα κι αν δεν το προβλέπει ο νομος, λόγω της ιδιαίτερης κια οξύτατης πολιτικής φάσης, δεν θα μπορούσε να γινει κάτι για παραδειγματισμό και κοινωνική γαλήνη?

Νικος

 

 

Αγαπητέ Νίκο,

Στη νομική λέμε ότι ο νόμος πρέπει να στέκεται υπεράνω των πολιτικών φάσεων όσο οξείες κι αν είναι. Αυτό πρέπει να ισχύει για την προστασία όλων μας. Ο νόμος επίσης δεν μπορεί να «χρησιμοποιεί» οποιονδήποτε άνθρωπο (ακόμη και τον χειρότερο εγκληματία) ως μέσο για να παραδειγματιστεί η κοινωνία ή για να ηρεμήσουν τα πάθη. Το να χρησιμοποήσουμε έναν άνθρωπο ως μέσο (για τον οποιοδήποτε σκοπό) θα υποβίβαζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πράγμα αδιανόητο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νομικό πολιτισμό μας. Στις δημοκρατίες δεν φερόμαστε στους εγκληματίες όπως φέρονται αυτοί στα θύματά τους (πολύ περισσότερο σε αυτούς που απλώς «κατηγορούνται» και άρα μέχρι να καταδικαστούν θεωρούνται αθώοι). Εν προκειμένω, όταν εις βάρος κάποιου εκκρεμούν κατηγορίες για κακούργημα και του επιβληθούν περιοριστικοί όροι (όπως ο Κασιδιάρης), ο νόμος λέει ότι αυτοί οι περιοριστικοί όροι μπορεί να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση (να τον «μπουζουριάσουν» που λες και συ) μόνο σε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις: (α) αν όταν τον καλέσουν αρνηθεί να προσέλθει ενώπιον του ανακριτή ή του δικαστηρίου, (β) αν φανεί ότι πάει να το «σκάσει», (γ) αν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους του, π.χ. εάν επιχειρήσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και (δ) αν εμφανισθούν σε βάρος του σοβαρές υπόνοιες για άλλο κακούργημα. Οι κλωτσιές στους φωτορεπόρτερ είναι πλημμελήματα και όχι κακουργήματα και άρα θα ήταν παράνομο να τον «μπουζουριάσουν» εξ αιτίας τους.

______

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Χμμμ....αμα κλωτσας καποιον δε σε μπουζουριαζουν γιατι ειναι πλημμελημα....να σε συλλαβουν ομως και να σου απαγγειλουν κατηγοριες για νεο αδικημα με τη διαδικασια του αυτοφωρου και αμεση δικασιμο δεν παιζει ε; Γιατι αυτη ηταν η ερωτηση υποθετω...αυτονοητα δηλαδη μπορει να μοιραζει κλωτσιες αριστερα και δεξια επ απειρον...
Εάν όντως κινείτο η αυτόφωρη διαδικασία για το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που ξαναλέω είναι πλημμέλημα, δεν θα "μπουζουριαζόταν" και πάλι. Θα πήγαινε στο αυτόφωρο, θα έπαιρνε αναβολή της δίκης για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του (όπως ορίζει ο νόμος) και θα έφευγε. Προφανώς θα έπρεπε να είχε γίνει αυτό. Γιατί αυτό ορίζει ο νόμος. Αλλά δεν θα οδηγούσε στο "μπουζούριασμα" ούτε αυτό
Με ολη την κατασταση στους δρόμους θελω να βαλω μια καμερα dashcam στο παρμπριζ να εχω μονιμα. απο νομικης αποψης επιτρεπετε αυτο να καταγραφω ενω οδηγω? αμα γινει ατυχημα το δεχετε το δικαστηριο σαν αποδειξη?
Αγαπητέ Κρις,Θα ήθελα να με διαφωτήσεις σε ένα θέμα..Υπήρχε ένας γάμος αλλά έφτασε στο τέλος του..Οι διαδικασίες διαζυγίου ξεκίνησαν το 2008 συναινετικά.Έφτασαν μέχρι και το 2ο δικαστήριο..δλδ λίγο πριν βγεί το διαζύγιο.Όμως μετα το 2ο δικαστήριο η άλλη πλευρά έπαιρνε συνέχεια αναβολές και η υπόθεση απο τότε έχει μείνει εκεί.Αν υποθέσουμε οτι υπάρχει σκοπιμότητα απο την άλλη πλευρά και πλέον το πάει επιθετικά και όχι συναινετικά τί κινήσεις πρέπει να γίνουν για να βγεί το διαζύγιο σύντομα,δεδομένου οτι έχει περάσει η τετραετία.Παίρνοντας πάντα τις χειρότερες πιθανότητες απο την άλλη πλευρά..Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!ΣΗΜΕΙΩΣΗ LIFO: Aγαπητέ Relax, ο Κρις θα σου απαντήσει μόνο αν του στείλεις το ερώτημά σου συμπληρωνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στη δεξιά στήλη του μπλογκ του.Κάνε τον κόπο και ξαναστείλε το ερώτημά σου από εκεί.