ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 75 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ

  • 8-10 μήλα Golden, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2-3 σταγόνες χυμός λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει σφιχτή υφή.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 χιλ.
  4. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις σταγόνες λεμονιού, απλώνουμε το μείγμα σε βαθύ τηγάνι διαμέτρου 12 εκ. και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2 λεπτά να κρυώσει και τοποθετούμε όρθια τα μήλα γύρω γύρω σε στεφάνι, πιέζοντάς τα πολύ κοντά, ώστε να μην υπάρχουν κενά.
  6. Καλύπτουμε τα μήλα με το φύλλο της ζύμης και φροντίζουμε οι άκρες της ζύμης να μπουν μέσα στην εσωτερική πλευρά του τηγανιού.
  7. Ανοίγουμε στην επιφάνεια τρύπες με οδοντογλυφίδα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 έως 45 λεπτά.
  9. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κρέμα γάλακτος και παγωτό βανίλια.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Tartare (Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα