«Τους επόμενους κρίσιμους δύο μήνες θα τους θυμόμαστε για πάντα. Μπείτε στην καραντίνα οικειοθελώς!»

«Τους επόμενους κρίσιμους δύο μήνες θα τους θυμόμαστε για πάντα. Μπείτε στην καραντίνα οικειοθελώς!» Facebook Twitter
12

O καθηγητής του Imperial College London Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, εξηγεί με ανάρτησή του στο fb, γιατί οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι και «θα τους θυμόμαστε για πάντα»

Ολόκληρο το κείμενο:

 


 

«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.

Η θνησιμότητα (Case Fatality Ratio) του ιού τοποθετείται μεταξύ 0.5% και 2%, με πιθανό το 1%. Το νούμερο αυτό διαφέρει από το λεγόμενο “snapshot CFR” που προκύπτει από απλή διαίρεση θανάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα (κι η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5% ανά περιοχή). Διαφέρει για καλούς λόγους – δείτε στο πρώτο σχόλιο. Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη.

Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση “το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε” επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι’αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.

Ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία.

Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ. Αυτό ονομάζεται “flattening of the epidemic curve” – η προσπάθεια να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας: δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένουμε να προκύψει στη χώρα. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί – “αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό,τι είναι να γίνει ας γίνει.” Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: “εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό”.

Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Δείτε λίγο μαζί μου τα νούμερα. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό – η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100Κ πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου. Φτάνουμε λοιπόν στο οικονομικό κόστος και τον πανικό. Ακούστε λίγο προσεκτικά. Η δημοκρατία αντέχει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασιζόμενη στη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη να ακολουθεί οδηγίες χωρίς την απειλή των όπλων. Η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε.

Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ’το σπίτι, κάντε το. Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook καθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία. Κινείστε την οικονομία όσο περισσότερο μπορείτε demand-side και supply-side, χωρίς να εκτίθεστε με φυσική παρουσία. Αν είστε εργοδότης εξαρτημένης εργασίας δώστε διεξόδους στους υπαλλήλους σας, προστατεύστε τους. Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως “ηγεσία” είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία. Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας. Η οδηγία του CDC στην Αμερική είναι απλή και νομίζω φρόνιμη: φροντίστε να έχετε τρόφιμα αν χρειαστεί να μπείτε οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Κάντε το σταδιακά: μην αδειάζετε τα ράφια. Απλώς ψωνίστε διπλά, σε κάθε επίσκεψη. Σε μία εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Προμηθευτείτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά (φάρμακα πίεσης, καρδιάς κτλ) για 2 μήνες, ώστε να αποφεύγετε τις συχνές επισκέψεις σε φαρμακεία. Δεν υπάρχει λόγος ακόμη να υποθέσουμε πως θα καταρρεύσει μόνιμα το supply chain, και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τη γρίπη του 1918, ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό. Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε logistics, στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο σύστημα υγείας, θα επιβιώσουν επιδημία οποιουδήποτε μεγέθους.

Αν αυτός ο υπολογισμός σας φαίνεται κυνικός, είναι, αλλά υποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Περιοριστείτε. Μείνετε σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο να βγείτε. Συναντηθείτε όσο μπορείτε σε ανοικτούς χώρους, σε μικρές ομάδες. Να πλένετε τα χέρια σας συνεχώς – μία καλή συμβουλή είναι “σαν να καθαρίσατε μόλις τσίλι και να πρόκειται να βγάλετε τους φακούς επαφής σας”. Αντιμετωπίστε κάθε λεία επιφάνεια ως μολυσμένη. Αποφύγετε τις συναθροίσεις. Αν μπορείτε να κάνετε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, μην την κάνετε από κοντά. Περάστε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να ψωνίσετε για τον ηλικιωμένο σας γείτονα. Άρα, βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι. Αλλά μακροπρόθεσμα αδίστακτα αισιόδοξοι. Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο. Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν. Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί. Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο».

Στήλες
12

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Τώρα που κλεισαν μπαρ καφενέδες κλπ θα δούμε κάποιους αριστερούς να ξαναθυμουνται το κακό κράτος βάζοντας τα καφενοκερδη τους πάνω από τους ανθρώπους
Αν και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία είναι σαν να βγήκαν από ευχή του κάθε λοιμωξιολόγου, που περιορίζουν στο 0,7% τη θνησιμότητα, ας δεχτούμε το ποσοστό που χρησιμοποιείτε (1%).Αυτό λοιπόν το 1% γνωρίζουμε πως δεν αφορά όλον τον πληθυσμό αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και άτομα με παθήσεις που το ανοσοποιητικό τους δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε).Το σκεπτικό σας λοιπόν πρέπει να περιοριστεί στις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Αυτές είναι που πρέπει άμεσα να αυτοαπομονωθούν αποτελεσματικά και για 2 μήνες (ίσως και μετά το καλοκαίρι για όσο χρειαστεί να φτάσει σε αυτούς είτε κάποιο φάρμακο είτε κάποιο εμβόλιο) ώστε να νοσήσει όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ τους ανθρώπους.Στην ιδανική (αδύνατη) περίπτωση, αν καταφέρναμε να απομονώσουμε πλήρως αυτούς τους ανθρώπους, θα περιορίζαμε δραστικά τους θανάτους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα έχτιζε με ήπια συμπτώματα τα αντισώματά του στον νέο κορωνοϊό, και ίσως σε πολύ σύντομο διάστημα, προσθέτοντας τη γνωστή ασπίδα στη μετάδοση του κορωνοϊού, κάτι πολύ χρήσιμο για τους φθινοπωρινούς μήνες.Όσο αρνούμαστε τον διαχωρισμό περιορίζοντας μόνο αυτές τις ευπαθείς ομάδες όσο πρέπει και για όσο πρέπει για δικό τους καλό, που σημειωτέον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό αποτελούν μόνο ένα τμήμα του και μάλιστα το λιγότερο ενεργό και δραστήριο, είναι φανερό πως αρνούμαστε να παραδεχτούμε την αλήθεια: πως είναι αδύνατον να περιορίσουμε το σύνολο.Το ό,τι καταστρέφεται η Οικονομία, ίσως και παγκοσμίως, επειδή οι κυβερνώντες πολιτικοί εφαρμόζουν στον γενικό πληθυσμό τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, αρνούμενοι να τα εφαρμόσουν στοχευμένα, κάποια στιγμή θα φανεί. Πολύ φοβάμαι πως είναι ήδη αργά. Η χειρότερη από τις παρενέργειες είναι πως θα σταματήσει ο πληθυσμός να εμπιστεύεται, και τους επιστήμονες ακριβώς όπως έχει πάψει να εμπιστεύεται και τους πολιτικούς.
Αν άρρωστησουν 5εκ συμπολίτες μας κ με 1 τοις χιλίοις ποσοστό μιλάμε για 5000θανατους. Κ κάτι άλλο :σου είπε κανείς ότι δεν προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες ακόμα κ σε αυτούς που τον περάσουν εκτός εντατικής. Ο Πόε σκούζει ο ταλεμπ σκούζει εδώ είμαστε κ θα δούμε πως πήγε η Κίνα που τα έκλεισε όλα κ πως τα πήγε το UK που πετάει χαρταετό. Εξελικτικά το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να κατανοήσει εκθετικά φαινόμενα. Απλή επιστήμη είναι
Λυπάμαι που αρνείστε να αντιληφθείτε την πραγματικότητα.Αν προσβληθούν 5 εκατομμύρια από τις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα έχουμε 5χιλιάδες θανάτους, μπορεί και κανέναν.Αν προσβληθούν 20χιλιάδες άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν τους παρασχεθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, οι πιθανότητες να πεθάνουν και οι 20χιλιάδες, είναι εξαιρετικά μεγάλες.Επαναλαμβάνω: ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι, δυστυχώς, επικείμενοι θάνατοι, είναι να απομονωθούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναγνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος.Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η Μέρκελ είπε στους Γερμανούς την αλήθεια: Θα νοσήσει έως και το 70%του πληθυσμού.
Στην Αγγλία γίνεται αυτό ακριβώς που αναφέρεις - εδώ είμαστε κ θα το δούμε. Δεν διαφωνεί κάνεις ότι χωρίς εμβόλιο θα αρρωστήσει το 70% το θέμα είναι ποτέ κ με τι μέσα ενάντια στην ασθένεια. Κάθε μέρα που περνάει ωριμάζουν κλινικές μελέτες.
Φοβάμαι τα χειρότερα όταν βλέπω πως αντιδρά η πλειοψηφία των συμπολιτών μου. Συνεχίζουν κανονικά βόλτες και συναθροίσεις. Και σε όσους λέω αυτό που λένε οι επιστήμονες μου λένε ότι με έχει πιάσει πανικός. Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά όταν θα κλειστουμε μέσα στα σπίτια μας. Η ζημιά γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Φαίνεται το ό,τι φοβάστε.Το καλύτερο για εσάς λοιπόν είναι το να αυτοαπομονωθείτε.Ξέρετε όταν λέμε «ατομική ευθύνη», στο συγκεκριμένο ζήτημα, εννοούμε πως εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη της προστασίας τη δικής μας υγείας. Αν λοιπόν διακρίνετε κίνδυνο για την υγεία σας, εσείς έχετε την τελική ευθύνη να πάρετε εκείνα τα μέτρα που κρίνετε πως θα την προστατεύσουν. Είναι ματαιοπονία να περιμένετε από τους Χ άλλους να προστατεύσουν τη δική σας υγεία (κοινή λογική).Μην παρεξηγήσετε: ΑΣΦΑΛΩΣ και υπάρχει για τον καθένα μας κοινωνική ευθύνη. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν μπορείτε ούτε να την απαιτείτε από τους άλλους, ούτε να στηρίζεστε σε αυτήν σε επίπεδο προσωπικής υγείας.Π.χ.: Αν κολλήσετε τον νέο κορωνοϊό επειδή αγγίξατε μια επιφάνεια στην οποία είχαν κάποια λεπτά πριν πέσει σταγονίδια από το φτέρνισμα κάποιου 8χρονου, δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε επειδή δυο μέρες πριν τον επισκέφτηκε ο ..θείος του που …φίλησε τη σύζυγό του, που πέντε μέρες πριν …ήπιε καφέ με την παρέα της σε μια καφετερία που το γκαρσόνι της έδωσε …ρέστα που τα είχε αγγίξει κάποιος που δεν εμφάνιζε τότε καν συμπτώματα. (ελπίζω το παράδειγμά μου να ήταν αρκούντως διαφψτιστικό της ματαιότητας του να κατηγορούμε τις συμπεριφορές άλλων).
"Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού." Πηγή: www.lifo.grΗ πεμπτουσία. Το γιατί, το λέει απόλυτα αναλυτικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.Όσοι έχουν επιφυλάξεις, ας διαθέσουν - ΑΜΕΣΑ ΟΜΩΣ, Ο ΪΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ - λίγο χρόνο και ας μπούν στον κόπο να διαβάσουν με προσοχή όσα λέει.
Σε απλά ελληνικά: αν ισχύσει το πιο αισιόδοξο σενάριο να αρρωστήσει μόνο το 10% του πληθυσμού (που υπολογίζεται να είναι 40% τουλάχιστον γιατί ήδη κολλάνε πολλοί αλλά θέλει 2 εβδομάδες να το πάρεις πρέφα, όμως ας πούμε 10% για τώρα), έχουμε 80% λιγότερες ΜΕΘ από ό,τι χρειαζόμαστε σαν χώρα. Δεν παλεύουμε να μην κολλήσουμε και να γλυτώσουμε τον πυρετούλη, προσπαθούμε να μην διαλυθούν οι ΜΕΘ σε ένα μήνα από τώρα και βγει εκτός ελέγχου το σύστημα υγείας. Αλλά είμαστε πολύ μάγκες για να σκεφτούμε οργανωμένα, συλλογικά, με πλάνο. Σωστά, το ξέχασα... Μόνο που σε 1 μήνα μην ακούσω κανέναν να πει τπτ για το κράτος. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή όποιος άλλος και να κυβερνά ή να κυβερνούσε δεν θα φταίει. Προβλέπεται χαμός στα νοσοκομεία, όσο ποτέ ξανά, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο τώρα. Το ξέρουμε και είναι θέμα χρόνου. Οι οδηγίες έχουν βγει. Περιοριστείτε όσο γίνεται. Το κράτος παρεμβαίνει όπου το επιτρέπει ο νόμος και διακόπτει κοινωνικές λειτουργίες. Προσωπικά μακάρι να ακολουθούσε και ο κλήρος. Γιατί αν γινόταν γενική επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας θα μπαίναμε σε περίεργα νερά. Κοινωνικά και πολιτικά. Ώρα να τεστάρουμε την μαγκιά μας σαν λαός, αλλά για πρώτη φορά όχι με την καγκούρικη αντιδραστικότητα που μας χαρακτηρίζει.
Καταλήξατε σε λάθος συμπεράσματα:Για το ό,τι υπάρχουν πολύ λιγότερες ΜΕΘ από όσες θα χρειαστούν, και για το ό,τι θα χρειαστούν νοσηλευτές, φταίνε ΟΛΕΣ οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.Αν το ζήτημα είναι να περιοριστούμε όλοι, τότε γιατί δεν κλείνουν με κυβερνητική απόφαση ΟΛΑ, τώρα;Σκεφτήκατε ποτέ μήπως όλη αυτή η προπαγάνδα εναντίον της συμπεριφοράς μερικών, είναι ένας από τους τρόπους για να μετατεθεί η ευθύνη από τις κυβερνήσεις στον απλό πολίτη;Θα σας θυμίσω το διαβόητο «μαζί τα φάγαμε» ενώ κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι τα έχουν φάει. Όμως ο απλός νους το έχαψε άκριτα μ’ αποτέλεσμα να μην τιμωρηθεί ουσιαστικά κανένας από όσους τα έφαγαν.Δεν αντιλαμβάνεστε πως κάτι αντίστοιχο μεθοδεύεται και τώρα;
Μάλιστα,αν θυμάμαι καλά, την τελευταία δεκαετία υπήρχαν αρκετές κλίνες σε ΜΕΘ κλειστές, ΄λόγω έλλειψις προσωπικού.Αν αυτό δεν λέγεται εγκληματική πρακτική, τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε έτσι;