Τσαμπουκάδες της απογραφής

Τσαμπουκάδες της απογραφής Facebook Twitter
Η Πορτογαλία έκλεισε το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα, και έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα — μετά το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Αυστρία — που τον εγκαταλείπει, εννιά χρόνια πριν από 2030 που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση.
0

ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Όλες οι απογραφές στη χώρα κύλησαν ομαλά, πειθαρχημένα, δίχως παρατράγουδα.

Στην τωρινή, απογραφείς διαμαρτύρονται για τη χοντροκομένη αντιμετώπισή τους από πολίτες, που τους κλείνουν την πόρτα στα μούτρα. Μερικοί τα βρόντηξαν κάτω και παραιτήθηκαν, μη αντέχοντας αυτή την προσβλητική αγένεια.

Η αγένεια είναι μάλλον ήπιος όρος για ένα φαινόμενο που πριν από καθετί άλλο είναι γελοίο. Αν επρόκειτο για λίγα περιστατικά, τον λόγο θα είχε η ψυχολογία.

Φαίνεται, όμως, ότι πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις. Κοινωνικο-ψυχολογικές μελέτες μπορούν να γίνουν, γίνονται και θα γίνουν. Αλλά το κράτος δεν χρειάζεται αναλύσεις για να υποχρεώσει τους «αρνητές απογραφής» (!) να απογραφούν. Μπορεί να το κάνει εύκολα, και πρέπει να το κάνει γρήγορα. Πριν αρχίσουν κάποιοι τσαμπουκαλήδες της κακιάς ώρας να πιστεύουν ότι ηγούνται αντιστασιακού κινήματος. 

• • •

Η COVID ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΙΟΛΑ

Οι Γερμανοί είναι βέβαιοι ότι το τέταρτο κύμα θα είναι εφιάλτης. Το λένε δίχως περισπούδαστο ύφος δύο άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι η COVID είναι καριόλα (asshole)» (μια εξαντλημένη από την κούραση νοσοκόμα στο Spiegel).

«Οι Γερμανοί στο τέλος του χειμώνα είτε θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έχουν ιαθεί, είτε θα είναι νεκροί» (Ο υπουργός Υγείας τη Γερμανίας, Γενς Σπαν). 

• • •

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ιδρύθηκε το 1921· το ίδιο και η JPMorgan Chase. Φέτος γιορτάζουν την επέτειο των 100 χρόνων τους.

Σε ομιλία στη Βοστώνη, προχθές Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, είπε χαριτολογώντας ότι η τράπεζά του θα ζήσει περισσότερο από το ΚΚΚ.

Το αστείο του προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά μέσα της Κίνας, και σχολιαστές κρατικών εφημερίδων απάντησαν επιθετικά.

Μετά από αυτό, ο Dimon ζήτησε δυο-τρεις φορές συγγνώμη, όπως και συνεργάτες του.

Δεν είναι εποχή για τέτοια αστεία. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, και άπαντες είναι καχύποπτοι. Κινέζοι υποστήριξαν ότι ο Dimon, λέγοντας JPMorgan, ουσιαστικά εννοούσε τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά τις συγγνώμες του. 

Πηγή: Nikkei ASIA

• • •

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ

Η Κένυα αντιμετωπίζει οξύτατη έλλειψη προφυλακτικών. Χρειάζεται 455 εκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως, αλλά η κυβέρνηση είναι σε θέση να παράσχει μόνον 1,6 εκατομμύρια τον μήνα.

Οι συνέπειες είναι σοβαρές, ιδίως στους νέους που αδυνατούν να τα αγοράσουν. Έφηβες μένουν έγκυες και επανεμφανίστηκαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης που αυξήθηκε κατά 28% στους έφηβους.

Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι 61% όλων των νέων περιπτώσεων AIDS αφορούν έφηβους και νέους.

Η κύρια αιτία της έλλειψης αποδίδεται στην υψηλή φορολόγησή τους στη χώρα, όπου τα μόνα δωρεάν προφυλακτικά προέρχονται από προγράμματα που χρηματοδοτούνται κυρίως από δωρητές, όπως το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών. 

Πηγή: All Africa

kenya condom Facebook Twitter
Η οξύτατη έλλειψη προφυλακτικών στην Κένυα προκαλεί αύξηση στις εγκυμοσύνες γυναικών, εξάπλωση του AIDS στους νέους και επανεμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

• • •

ΔΥΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Έναν χρόνο μετά το διαζύγιό του από την Μέρλιν Μονρόε, ο Άρθουρ Μίλερ παντρεύτηκε, το 1962, με την αυστριακής καταγωγής φωτογράφο, Ίνγκε Μόρατ, με την οποία απέκτησε μια κόρη την ίδια χρονιά και έναν γιό το 1966. Ο γιός του, Ντάνιελ. γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

«Ο Μίλερ όχι μόνον εξαφάνισε εξαφάνισε τον γιό του από τη δημόσια καταγραφή· τον απέκοψε από την ιδιωτική του ζωή, τον έβαλε σε ίδρυμα αμέσως μετά τη γέννησή του, αρνούμενος να τον δει ή να μιλήσει γι’ αυτόν, ουσιαστικά εγκαταλείποντάς τον»  («Arthur Miller’s Missing Act», Vanity Fair, 2007).

Από την άλλη, είναι ο Σαρλ ντε Γκωλ που λέει: «Η Αν ήταν επίσης μια χάρις. Με βοήθησε να ξεπεράσω όλες τις αποτυχίες, και όλους τους ανθρώπους, να βλέπω ψηλότερα».

Τρίτο παιδί του ντε Γκωλ, η Αν γεννήθηκε με σύνδρομο Down, και πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 20 ετών. Ο ντε Γκωλ τής είχε αδυναμία. Συνήθιζε να περπατάει μαζί της, κρατώντας την από το χέρι, τη χάιδευε και της μιλούσε χαμηλόφωνα για πράγματα που καταλάβαινε.

Δεν ξέρω αν είχε δίκιο ο Τζωρτζ Όργουελ που έγραψε ότι όλοι οι «άγιοι» πρέπει να θεωρούνται ένοχοι πριν αποδειχτούν αθώοι, όπως ο Άρθουρ Μίλερ που συνήθιζε να παραδίδει μαθήματα ηθικής συμπεριφοράς στους άλλους. Αλλά, είμαι σίγουρος πως όποιος ακούσει τις δύο ιστορίες, δίχως πολλή σκέψη με τον ντε Γκωλ θα είναι.

Σαρλ ντε Γκωλ Facebook Twitter
Ο Σαρλ ντε Γκωλ με την κόρη του Αν.

• • •

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Μεταξύ άλλων, ένα κυκλαδικό ειδώλιο θα δημοπρατηθεί στον οίκο Sotheby’s, στις 7 Δεκεμβρίου, με εκτιμώμενη τιμή 85 - 120.000 ευρώ. 

Το μαρμάρινο ειδώλιο θεάς τοποθετείται στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο, περίπου το 2.600 - 2.500 π.Χ.

Το ειδώλιο ανήκει στους κληρονόμους ενός ζεύγους, που το είχε αποκτήσει το 1999 στη δημοπράτηση της συλλογής του Χρήστου Μπάστη (1904 - 1999), του διάσημου Βολιώτη εστιάτορα και συλλέκτη αρχαιοτήτων.

Κυκλαδικό ειδώλιο Facebook Twitter
Κυκλαδικό ειδώλιο που θα δημοπρατηθεί στον οίκο Sotheby’s, στις 7 Δεκεμβρίου. 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ