ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Όλες οι απογραφές στη χώρα κύλησαν ομαλά, πειθαρχημένα, δίχως παρατράγουδα.

 

Στην τωρινή, απογραφείς διαμαρτύρονται για τη χοντροκομένη αντιμετώπισή τους από πολίτες, που τους κλείνουν την πόρτα στα μούτρα. Μερικοί τα βρόντηξαν κάτω και παραιτήθηκαν, μη αντέχοντας αυτή την προσβλητική αγένεια.

 

Η αγένεια είναι μάλλον ήπιος όρος για ένα φαινόμενο που πριν από καθετί άλλο είναι γελοίο. Αν επρόκειτο για λίγα περιστατικά, τον λόγο θα είχε η ψυχολογία.

 

Φαίνεται, όμως, ότι πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις. Κοινωνικο-ψυχολογικές μελέτες μπορούν να γίνουν, γίνονται και θα γίνουν. Αλλά το κράτος δεν χρειάζεται αναλύσεις για να υποχρεώσει τους «αρνητές απογραφής» (!) να απογραφούν. Μπορεί να το κάνει εύκολα, και πρέπει να το κάνει γρήγορα. Πριν αρχίσουν κάποιοι τσαμπουκαλήδες της κακιάς ώρας να πιστεύουν ότι ηγούνται αντιστασιακού κινήματος. 

 

• • •

 

Η COVID ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΙΟΛΑ

Οι Γερμανοί είναι βέβαιοι ότι το τέταρτο κύμα θα είναι εφιάλτης. Το λένε δίχως περισπούδαστο ύφος δύο άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 

«Ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι η COVID είναι καριόλα (asshole)» (μια εξαντλημένη από την κούραση νοσοκόμα στο Spiegel).

 

«Οι Γερμανοί στο τέλος του χειμώνα είτε θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έχουν ιαθεί, είτε θα είναι νεκροί» (Ο υπουργός Υγείας τη Γερμανίας, Γενς Σπαν). 

 

• • •

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ιδρύθηκε το 1921· το ίδιο και η JPMorgan Chase. Φέτος γιορτάζουν την επέτειο των 100 χρόνων τους.

 

Σε ομιλία στη Βοστώνη, προχθές Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, είπε χαριτολογώντας ότι η τράπεζά του θα ζήσει περισσότερο από το ΚΚΚ.

 

Το αστείο του προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά μέσα της Κίνας, και σχολιαστές κρατικών εφημερίδων απάντησαν επιθετικά.

 

Μετά από αυτό, ο Dimon ζήτησε δυο-τρεις φορές συγγνώμη, όπως και συνεργάτες του.

 

Δεν είναι εποχή για τέτοια αστεία. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, και άπαντες είναι καχύποπτοι. Κινέζοι υποστήριξαν ότι ο Dimon, λέγοντας JPMorgan, ουσιαστικά εννοούσε τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά τις συγγνώμες του. 

 

Πηγή: Nikkei ASIA

 

• • •

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ

Η Κένυα αντιμετωπίζει οξύτατη έλλειψη προφυλακτικών. Χρειάζεται 455 εκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως, αλλά η κυβέρνηση είναι σε θέση να παράσχει μόνον 1,6 εκατομμύρια τον μήνα.

 

Οι συνέπειες είναι σοβαρές, ιδίως στους νέους που αδυνατούν να τα αγοράσουν. Έφηβες μένουν έγκυες και επανεμφανίστηκαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης που αυξήθηκε κατά 28% στους έφηβους.

 

Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι 61% όλων των νέων περιπτώσεων AIDS αφορούν έφηβους και νέους.

 

Η κύρια αιτία της έλλειψης αποδίδεται στην υψηλή φορολόγησή τους στη χώρα, όπου τα μόνα δωρεάν προφυλακτικά προέρχονται από προγράμματα που χρηματοδοτούνται κυρίως από δωρητές, όπως το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών. 

 

Πηγή: All Africa

 

kenya condom
Η οξύτατη έλλειψη προφυλακτικών στην Κένυα προκαλεί αύξηση στις εγκυμοσύνες γυναικών, εξάπλωση του AIDS στους νέους και επανεμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 

• • •

 

ΔΥΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Έναν χρόνο μετά το διαζύγιό του από την Μέρλιν Μονρόε, ο Άρθουρ Μίλερ παντρεύτηκε, το 1962, με την αυστριακής καταγωγής φωτογράφο, Ίνγκε Μόρατ, με την οποία απέκτησε μια κόρη την ίδια χρονιά και έναν γιό το 1966. Ο γιός του, Ντάνιελ. γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

 

«Ο Μίλερ όχι μόνον εξαφάνισε εξαφάνισε τον γιό του από τη δημόσια καταγραφή· τον απέκοψε από την ιδιωτική του ζωή, τον έβαλε σε ίδρυμα αμέσως μετά τη γέννησή του, αρνούμενος να τον δει ή να μιλήσει γι’ αυτόν, ουσιαστικά εγκαταλείποντάς τον»  («Arthur Miller’s Missing Act», Vanity Fair, 2007).

 

Από την άλλη, είναι ο Σαρλ ντε Γκωλ που λέει: «Η Αν ήταν επίσης μια χάρις. Με βοήθησε να ξεπεράσω όλες τις αποτυχίες, και όλους τους ανθρώπους, να βλέπω ψηλότερα».

 

Τρίτο παιδί του ντε Γκωλ, η Αν γεννήθηκε με σύνδρομο Down, και πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 20 ετών. Ο ντε Γκωλ τής είχε αδυναμία. Συνήθιζε να περπατάει μαζί της, κρατώντας την από το χέρι, τη χάιδευε και της μιλούσε χαμηλόφωνα για πράγματα που καταλάβαινε.

 

Δεν ξέρω αν είχε δίκιο ο Τζωρτζ Όργουελ που έγραψε ότι όλοι οι «άγιοι» πρέπει να θεωρούνται ένοχοι πριν αποδειχτούν αθώοι, όπως ο Άρθουρ Μίλερ που συνήθιζε να παραδίδει μαθήματα ηθικής συμπεριφοράς στους άλλους. Αλλά, είμαι σίγουρος πως όποιος ακούσει τις δύο ιστορίες, δίχως πολλή σκέψη με τον ντε Γκωλ θα είναι.

 

Σαρλ ντε Γκωλ
Ο Σαρλ ντε Γκωλ με την κόρη του Αν.

 

• • •

 

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Μεταξύ άλλων, ένα κυκλαδικό ειδώλιο θα δημοπρατηθεί στον οίκο Sotheby’s, στις 7 Δεκεμβρίου, με εκτιμώμενη τιμή 85 - 120.000 ευρώ. 

 

Το μαρμάρινο ειδώλιο θεάς τοποθετείται στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο, περίπου το 2.600 - 2.500 π.Χ.

 

Το ειδώλιο ανήκει στους κληρονόμους ενός ζεύγους, που το είχε αποκτήσει το 1999 στη δημοπράτηση της συλλογής του Χρήστου Μπάστη (1904 - 1999), του διάσημου Βολιώτη εστιάτορα και συλλέκτη αρχαιοτήτων.

 

Κυκλαδικό ειδώλιο
Κυκλαδικό ειδώλιο που θα δημοπρατηθεί στον οίκο Sotheby’s, στις 7 Δεκεμβρίου.