Τα πράγματα ζορίζουν, οι κανόνες αλλάζουν

Τα πράγματα ζορίζουν, οι κανόνες αλλάζουν Facebook Twitter
Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει τη δυτική Ιαπωνία, σπάζοντας τα ρεκόρ χιονόπτωσης δεκαετιών σε ορισμένες περιοχές, και προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις.
0

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΖΟΡΙΖΟΥΝ, ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνουν η καραντίνα να μειωθεί από 10 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 5, για τους ασυμπτωματικούς και όσους έχουν ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε παρόμοια εισήγηση προς την κυβέρνηση κατέληξε η επιτροπή των ειδικών στη χώρα μας. Μετά τις πέντε ημέρες, προτείνεται, οι μεν ασθενείς να επιστρέφουν στις δραστηριότητές φορώντας παντού μάσκα, αλλά για τους υγειονομικούς θα απαιτείται επιπλέον αρνητικό τεστ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες.

Οι αποφάσεις επισπεύστηκαν μετά τις περισσότερες από 7.000 ακυρώσεις πτήσεων το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, και το αίτημα μεγάλων αεροπορικών εταιρειών να μειωθεί ο χρόνος παραμονής σε καραντίνα. Την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ είχαν ήδη συντομεύσει την καραντίνα μόνο για το υγειονομικό προσωπικό.

Πρόκειται για απόφαση κατά βάση υγειονομική ή επιχειρηματική; Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που στηρίζουν τη μείωση παραμονής σε καραντίνα, ωστόσο αρκετοί ειδικοί σχετικοποιούν την αξία τους, και κυρίως διαφωνούν εντελώς να αποχωρεί κάποιος από την καραντίνα δίχως αρνητικό τεστ.

Φαίνεται πως η απόφαση ελήφθη πρωτίστως για να μην παραλύσει η οικονομία. Με τα αναμενόμενα κρούσματα της Όμικρον τις επόμενες βδομάδες που ενδέχεται να φθάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες, η δεκαήμερη απομόνωση θα ισοδυναμούσε σε μεγάλο βαθμό με λοκντάουν.

Εν πάση περιπτώσει, έχει προκληθεί σύγχυση και στέλνονται κακά μηνύματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής του Γέιλ, Σαάν Ομέρ, που σημειωτέον είναι καταρχήν υπέρ του μέτρου, το «τέλος της καραντίνας σε 5 ημέρες δίχως αρνητικό τεστ ανήκει στις πολιτικές «η μύτη έξω από τη μάσκα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και σαν να μην έφθαναν αυτές οι αμφιβολίες, ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Κριστιάν Ντυπέ, ανακοίνωσε χθες ότι ορισμένοι υγειονομικοί που βρέθηκαν θετικοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν, βάσει ενός πρωτοκόλλου προτεραιοτήτων και διαχείρισης κινδύνου που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πηγή: AP News, CNBC

Τα πράγματα ζορίζουν, οι κανόνες αλλάζουν Facebook Twitter
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνουν η καραντίνα στις ΗΠΑ να μειωθεί από 10 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 5.

• • •

Η ΔΑΝΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ;

Η μια μετά την άλλη χώρα σπάει το ρεκόρ των κρουσμάτων της: Ελλάδα 21.657, ΗΠΑ 512.553, Ηνωμένο Βασίλειο 129.471, Γαλλία 179.807, Πορτογαλία 17.172, Κύπρος 2.241.

Η Δανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι έχει λίαν υψηλό αριθμό εμβολιασμένων, πραγματοποιεί τα περισσότερα τεστ ανά κάτοικο, και διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα και οργανωμένα συστήματα παρακολούθησης της παραλλαγής Όμικρον.

Τα τελευταία 16.164 ημερησία κρούσματα, που αποτελούν νέο ρεκόρ, προήλθαν από 130.684 τεστ, δίνοντας ποσοστό θετικότητας 12,36.

Η Δανία πλέον έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης παγκοσμίως με 1.612 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας του State Serum Institute (SSI), Tyra Grove Krause, δεν είναι αισιόδοξη. Εκτιμά ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι η δυσκολότερη περίοδος της πανδημίας» και τα νοσοκομεία θα πλημμυρίσουν. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό», συμπλήρωσε. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι διπλοεμβολιασμένοι είναι το ίδιο ευάλωτοι σε μόλυνση με την Όμικρον με τους ανεμβολίαστους. Και ενώ η ενισχυτική δόση εξασφαλίζει καλύτερη προστασία, 3 στους 4 Δανούς ακόμη δεν την έχουν δεχτεί, πράγμα που καθιστά πρακτικά ευάλωτη ολόκληρη τη χώρα.

Βεβαίως, μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχτούν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, η οποία δεν συζητά το ενδεχόμενο καθολικού λοκντάουν.

Πηγή: The Washington Post, The Guardian

• • •

ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ

Η γρίπη των πτηνών, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη, θανάτωσε πάνω από 5.000 γερανούς στο Ισραήλ. Πρόκειται για τον «μεγαλύτερο αφανισμό άγριας πανίδας» στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ.

Κάθε χρόνο, περίπου 500.000 γερανοί μεταναστεύουν μέσω του Ισραήλ, από τους οποίους κάπου 30.000 ξεχειμωνιάζουν στη χώρα. Το ετήσιο πέρασμά τους συγκεντρώνει πολλούς θαυμαστές τους, που πηγαίνουν να δουν τα όμορφα αυτά πουλιά στα μέρη όπου ξεκουράζονται, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αφρική.

• • •

ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο το 2021 στα Globe Soccer Awards.

Στη συνέντευξη τύπου, μετά την παραλαβή του βραβείου το απόγευμα της Δευτέρας στο Ντουμπάι, ο Εμπαπέ απέρριψε την ιδέα το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. « Αυτό θα έκανε αυτή τη διοργάνωση ‘κανονική’, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί», τόνισε. «Το Euro, το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Λίγκα των Εθνών... Μας αρέσει να παίζουμε, αλλά είναι υπερβολικό. Αν οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν ποιότητα, πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε διαλείμματα». 

Δίπλα του, ο επίσης βραβευθείς παίκτης της Μπάγιερν, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, υποστήριξε την άποψη του Εμπαπέ: «Αν πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε δύο χρόνια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το επίπεδο θα πέσει. Είναι αδύνατον για το σώμα και το πνεύμα να λειτουργούν στο ίδιο επίπεδο».

Την ιδέα του διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου υποστηρίζει η FIFA με το επιχείρημα ότι θα δημιουργούσε πρόσθετο εισόδημα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της UEFA και του νοτιοαμερικανικής CONMEBOL, που προβλέπουν ότι θα απαξιωθεί ο πρωταθλητισμός.

Πέραν τούτου, ένα δίκιο, βεβαίως, το έχουν οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δίνουν έναν αγώνα κατά μέσο όρο κάθε τρεις μέρες στη διάρκεια της σεζόν.

Πηγή: L'Équipe, Sky Sports

Τα πράγματα ζορίζουν, οι κανόνες αλλάζουν Facebook Twitter
Ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι με τα βραβεία τους στο Ντουμπάι.

• • •

ΑΝΤΡΕΙ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

Πριν από 35 χρόνια πέθανε ο Αντρέι Ταρκόφσκι (04.04.1932 – 29.12.1986), ο «σημαντικότερος σκηνοθέτης, που κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη φυσικότητα στο δωμάτιο των ονείρων» (Ίνγκμαρ Μπέργκμαν).

Είπε: «Τι είναι τέχνη; Σαν δήλωση αγάπης: η επίγνωση της εξάρτησής μας του ενός από τον άλλον. Μια εξομολόγηση. Μια ασυνείδητη πράξη που εντούτοις αντανακλά το αληθινό νόημα της ζωής — αγάπη και θυσία».

Τα πράγματα ζορίζουν, οι κανόνες αλλάζουν Facebook Twitter
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι με τον πατέρα του και σημαντικό ποιητή, Αρσένι, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια μετά τον θάνατο του γιού του.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μέρα της Μαρμότας και το Άλογο του Τορίνο. Σκέψεις για τον έναν χρόνο καραντίνας.

Guest Editors / Η Μέρα της Μαρμότας και το Άλογο του Τορίνο: Σκέψεις για τον έναν χρόνο καραντίνας

Η επανάληψη της καθημερινότητας, που ισοπεδώνει σε έναν γκρίζο χυλό ολόκληρη τη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο και δυσκολεύει κάθε έννοια χρονικού εντοπισμού, διαλύοντας την έννοια του «χτες» και του «αύριο», συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει ο ορίζοντας οποιασδήποτε αλλαγής που να μπορεί να οφείλεται στη δική μας βούληση.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΡΟΛΙΑ*

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ