Περί του πατριωτισμού

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Facebook Twitter
Henry Ossawa Tanner, «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», 1898, Philadelphia Museum of Art.
0

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

Ούτε περίεργο είναι ούτε μεμπτό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή η μονομέρεια, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις που είτε παραμελούν είτε παραβιάζουν την ευζωία όσων δεν βρίσκονται ιδιαιτέρως κοντά μας, διότι οι δεσμοί και η έγνοια μας για τους άλλους εξαρτώνται από τη φυσική γειτνίαση. Το σχήμα του Ιεροκλή του Στωικού εκφράζει εναργώς αυτή τη στωική έννοια της οικείωσης: εάν τοποθετήσω τον μεν εαυτό μου στο κέντρο, τους δε άλλους σε ομόκεντρους κύκλους ακτίνας ανάλογης με τη μεταξύ μας απόσταση (οικογένεια, φίλοι, κοινότητα, πατρίδα, κόσμος), τότε το ενδιαφέρον μου εξασθενεί συνεχώς προς όσους βρίσκονται σε ολοένα μεγαλύτερης ακτίνας κύκλους.

Ακολουθώντας αυτό το σχήμα, ο Άνταμ Σμιθ ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος κύκλος στον οποίον μπορούμε να ασκήσουμε επίδραση είναι το έθνος-κράτος, η κατοικία κυρίως όσων αγαπάμε. «Το κράτος ή η επικράτεια στην οποία έχουμε γεννηθεί και μορφωθεί και υπό την προστασία της οποίας συνεχίζουμε να ζούμε, είναι σε κανονικές συνθήκες, η μεγαλύτερη κοινωνική συλλογικότητα, στης οποίας την ευτυχία ή τη δυστυχία, μπορεί να έχει επίδραση η δική μας καλή ή κακή συμπεριφορά» (σ. 371).

Συνεπώς, η ευημερία και ασφάλεια όσων αγαπάμε εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την ευημερία και την ασφάλεια της κοινωνίας, η οποία «μάς είναι εκ φύσεως πολύτιμη, όχι μόνο λόγω των εγωιστικών, αλλά και όλων των προσωπικών μας ευμενών αισθημάτων» (σ. 372). Γι’ αυτόν τον λόγο, τιμάμε τον πατριώτη που θυσιάζει τη ζωή του, ενώ ο προδότης μάς φαίνεται ο πλέον βδελυρός από όλους τους κακούργους.

Ωστόσο, «η αγάπη μας για το δικό μας έθνος, συχνά μας προδιαθέτει να βλέπουμε με την πλέον κακεντρεχή ζήλια και φθόνο, την ευημερία και την ενίσχυση των γειτονικών μας εθνών» (σ. 372). Πράγματι, «η αγάπη για την πατρίδα μας δεν φαίνεται να προέρχεται από αγάπη για την ανθρωπότητα. Το πρώτο συναίσθημα είναι εντελώς ανεξάρτητο από το δεύτερο και φαίνεται μερικές φορές να μας προδιαθέτει να πράξουμε με ασυνέπεια προς αυτό το δεύτερο» (σ. 374).

Ο Άνταμ Σμιθ είναι σαφής. Αν η αφοσίωση στο έθνος μας είναι «φυσική» ροπή των περισσοτέρων, ο κοσμοπολιτισμός θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα το ιδεώδες μας. Από τη μια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας και, από την άλλη, θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε για την ευημερία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, και διαμονής τους.

[Όλες οι παραπομπές είναι στο Άνταμ Σμιθ, Η Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων, Μετάφραση: Δ. Γ. Δρόσος, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήσης, 2012]

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Θεόδωρος Βρυζάκης, «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», 1861, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

• • •

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ COPY - PASTE

Το Επιτελείο των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) ανάρτησε στο σάιτ του έναν πλήρη χάρτη των τοποθεσιών όπου πραγματοποιούνται τεστ για την covid-19.

Ο χάρτης, όμως, δεν έδειχνε μόνον τοποθεσίες ειδικά για τεστ των πολιτών, αλλά και στρατιωτικές βάσεις για τα αντίστοιχα τεστ των στρατιωτικών.

Ο χάρτης περιελάμβανε το όνομα, ακριβή τοποθεσία και την περίμετρο απόρρητων στρατιωτικών βάσεων.

Το λάθος, που διορθώθηκε μόνον όταν η εφημερίδα Haaretz ενημέρωσε το IDF, οφείλεται σε copy-paste των σχετικών πληροφοριών από έναν πολίτη εργαζόμενο στο υπουργείο Υγείας.

Για ευνόητους λόγους, οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν δημοσιεύουν τις συντεταγμένες των βάσεων τους.

Tο 2016, το IDF είχε απαγορεύσει το παιχνίδι Pokemon Go στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φοβούμενο ότι οι στρατιώτες ακούσια θα αποκάλυπταν ευαίσθητες πληροφορίες σε εχθρικές δυνάμεις. 

Πηγή: Haaretz, Mail Online

IDF Facebook Twitter
Αξιωματούχοι του IDF εξετάζουν έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής (Φωτ. IDF SPOKESPERSON'S UNIT).

• • •

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΒΕΝΤΟΤΕΝΕ 

Σαν σήμερα στις 25 Μαρτίου 1957 στη Ρώμη, υπογράφηκε η Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Αντιγράφω μια μάλλον άγνωστη ιστορία από ένα δοκίμιό μου για τον Άλμπερτ Χίρσμαν, για το πώς ξεπήδησε η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης από κάποιους φωτισμένους Ιταλούς εξόριστους. 

«Δεν βρέθηκε τυχαία στην Ιταλία ο Άλμπερτ Χίρσμαν. Η αδελφή του Ούρσουλα είχε παντρευτεί τον κοινό τους φίλο, σοσιαλιστή φιλόσοφο Ευγένιο Κολόρνι με τον οποίο διέμεναν στην Τεργέστη (μία από τις κόρες τους θα παντρευτεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτυα Σεν). Όταν έφθασε στην Τεργέστη, το ζεύγος Κολόρνι συμμετείχε ήδη στο παράνομο αντιφασιστικό κίνημα. 

Ο Κολόρνι συνελήφθη τo 1939 και εξορίστηκε στο νησάκι Βεντοτένε, όπου με τους συγκρατουμένους του Αλτιέρο Σπινέλι και Ερνέστο Ρόσι επεξεργάστηκαν την ιδέα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Τελικά, ο Σπινέλι και ο Ρόσι συνέταξαν την άνοιξη του 1941 το ιστορικό Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη («Μανιφέστο του Βεντοτένε»), το οποίο η Χίρσμαν έβγαλε κρυφά από το νησί και το διακίνησε μυστικά στη χώρα. 

Αυτοί οι τέσσερις, μαζί με λίγους ακόμη, ίδρυσαν το 1943 στο Μιλάνο το Ευρωπαϊκό Ομοσπονδιακό Κίνημα. Τον Φεβρουάριο του 1944 εκδίδεται παράνομα η οριστική μορφή του Μανιφέστου, με επιμέλεια και πρόλογο του Κολόρνι, ο οποίος τον Μάιο θα δολοφονηθεί από τους φασίστες στη Ρώμη. Η Χίρσμαν παντρεύτηκε τον Σπινέλι το 1945, και μέχρι τον θάνατό της εργάστηκε για την ευρωπαϊκή ιδέα». 

(Από το βιβλίο μου «Ανάμεσα στο Ρομάντζο της Επανάστασης και το Στερέωμα της Αντίδρασης», Επίκεντρο, 2016)

EUROPE Facebook Twitter
Vladimir Fokanov, Η αποπλάνηση της Ευρώπης.

• • •

ΜΑΖΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών προκάλεσε πολλές αντιδράσεις· η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε· η διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco, Έλενα Πρασσάκη, έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά»· και εκκρεμεί ερώτηση στη Βουλή από την οποία ελπίζουμε ότι θα καταλάβουμε τι συνέβη.

Το θέμα είναι ευρύτερης σημασίας, και μας θυμίζει το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και το Facebook, το οποίο πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια όσον αφορά και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των κοινωνιών και πώς θα διασφαλιστεί το μέλλον της δημοκρατίας. 

Τα επόμενα λίγα στοιχεία, από άρθρο του Dirk Helbing και άλλων στο Scientific American, 25 Φεβρουαρίου 2017, καθιστούν εμφανείς τις δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδήσουν οι δημοκρατικές χώρες, αν θέλουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους:

1. Τα παραγόμενα δεδομένα διπλασιάζονται κάθε 12 μήνες, δηλαδή το 2017 παρήχθησαν τόσα δεδομένα όσα από την εμφάνιση του ανθρώπου μέχρι το τέλος του 2016.

2. Εκτιμάται ότι σε 10 χρόνια θα υπάρχουν 150 δισεκατομμύρια αισθητήρες διασυνδεδεμένοι. Τότε, τα παραγόμενα δεδομένα θα διπλασιάζονται κάθε 12 ώρες.

3. Στα δεδομένα αυτά υπάρχουν πληροφορίες για το πώς σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε.

4. Η συστημική πολυπλοκότητα (οι δικτυώσεις στην κοινωνία) αυξάνεται ταχύτερα από τον όγκο των δεδομένων, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνεται ταχύτερα από την υπολογιστική ισχύ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η συγκεντρωτική λήψη των αποφάσεων καθίσταται προβληματική.

5. Χάρη στις τεχνικές των Μαζικών Δεδομένων (Big Data) βελτιώνεται η λήψη των αποφάσεων. Αν ισχυρότεροι αλγόριθμοι ελέγχονται από λίγους, ο κίνδυνος οι δημοκρατίες να αντικατασταθούν από ολιγαρχικά καθεστώτα είναι πρόδηλος.

DATA Facebook Twitter
Τα παραγόμενα δεδομένα διπλασιάζονται κάθε 12 μήνες.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

RAN KUROSAWA Facebook Twitter
«Ραν» (1985) του Ακίρα Κουροσάβα (23 Μαρτίου 1910 – 6 Σεπτεμβρίου 1998).
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Ποια ήταν η στάση της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση; Ποια ήταν η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία της παλιγγενεσίας; Τι θεωρείται σήμερα επαναστατικό; Απαντά ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ