Το Κράτος να αποζημιώνει όσους εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια;

Μετανάστης από τη Νιγηρία Facebook Twitter
Μετανάστης από τη Νιγηρία που έμενε οικογενειακώς σε άσυλο αστέγων, ο Τάνι (Tanitoluwa Adewumi) ανακάλυψε αργά το σκάκι στα 7 του χρόνια, στα 8 κέρδισε το πρωτάθλημα της ηλικίας του στη Νέα Υόρκη, φέτος, σε ηλικία 10 χρονών και 8 μηνών, έγινε εθνικός μάστερ, και το όνειρό του είναι να γίνει ο νεότερος γκραντ μάστερ. Φωτ.: Christopher Lee
0

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Πριν από πολλά χρόνια, το παιδάκι μιας φτωχής μετανάστριας εμφάνισε εγκεφαλίτιδα, μια πολύ σπάνια παρενέργεια από ένα παιδικό εμβόλιο. Επί 9 χρόνια έμεινε φυτό και τελικά κατέληξε.

Μια ομάδα δικηγόρων αποφάσισε να βοηθήσει νομικά τη δύστυχη μητέρα. Κατέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα σχολεία σώζει ζωές και δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν. 

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η στατιστικώς εξαιρετικά σπάνια περίπτωση να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες, όπως στην προκειμένη περίπτωση. 

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, οι δικηγόροι υποστήριξαν το Κράτος πρέπει να έχει μια ιδιόμορφη εγγυητική ευθύνη, και να αποζημιώσει τον παθόντα, διότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τον οδήγησε σε μια δυσανάλογη ατομική θυσία για το κοινό καλό. Με άλλα λόγια, υποστήριξαν ότι η εγγυητική ευθύνη τού Κράτους παράγεται ευθέως από τη συνταγματική διάταξη που προστατεύει την αξία του ανθρώπου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο τους δικαίωσε, αλλά το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την αγωγή κατόπιν εφέσεως του Δημοσίου, και προσέφυγαν με αναίρεση στο ΣΤΕ ελπίζοντας σε ανατροπή της εφετειακής απόφασης. Προχτές το ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου και η δίκη θα ξαναγίνει — σημαντικότατη επιβεβαίωση της θέσης ότι το Κράτος οφείλει να εγγυάται το ατομικό δικαίωμα, όταν αυτό θυσιάζεται για το κοινό καλό και τη συλλογική ευημερία.

Σημειωτέον, αυτή η απόφαση δεν σχετίζεται με πιθανές αποζημιώσεις για τα εμβόλια της covid-19, τα οποία είναι προαιρετικά, άρα η ευθύνη ατομική. 

Όσα γράφω προέρχονται από ανάρτηση στο Facebook του κ. Πάνου Μπιτσαξή, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Μπάμπη Χαραλαμπέα, Αντρέα Πιστικό και Βασιλική Κωστούλα έδωσαν αυτόν τον νομικό αγώνα με επιμονή και ανιδιοτέλεια, και επειδή δεν γνωρίζω κανέναν από τους τέσσερις, μπορώ δίχως τον παραμικρό διασταγμό να τους συγχαρώ.

• • •

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το ποδόσφαιρο αποτελεί, αν όχι την πρώτη, πάντως τυπική περίπτωση της παγκοσμιοποίησης. Σύμφωνα με δεδομένα του 2018, αυτοί ήταν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που παίζουν εκτός της χώρας τους:

Βραζιλία: 1236, Γαλλία: 821, Αργεντινή: 760, Σερβία: 465 

Αγγλία: 413, Ισπανία: 361, Κροατία: 346, Γερμανία: 346 

Κολομβία: 327, Ουρουγουάη: 324 

Με 107 απόδημους και κύριο προορισμό την Κύπρο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση. Τελευταία στον κατάλογο των 50 χωρών είναι η Φιλανδία με 52 απόδημους ποδοσφαιριστές.

Εν πάση περιπτώσει, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων, υπάρχουν πολλοί που εξεγείρονται μεν κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. 

Πηγή: CIES Football Observatory

football map Facebook Twitter
Κύριες ροές ποδοσφαιριστών το 2018 (τουλάχιστον 50 απόδημοι).

• • •

Η ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ  

Η μεροληψία της αναδρομικής επαλήθευσης (hindsight bias) αναφέρεται στην τάση μας να πιστεύουμε ότι γεγονότα είναι πιο προβλέψιμα, αφού έχουν συμβεί. Τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνονται προφανή μετά την καταμέτρηση των ψήφων, και πιστεύουμε πως ήμασταν βέβαιοι ότι θα κέρδιζε η ομάδα Χ μόλις ακουστεί το σφύριγμα της λήξης ενός ποδοσφαιρικού ντέρμπι. Όταν ο Πουαρώ αποκαλύψει τον δολοφόνο, ξεχνάμε την αρχική αμηχανία μας, και είμαστε βέβαιοι ότι «ναι, ήταν σχεδόν προφανές».

Κατά κανόνα, αυτή η μεροληψία προκύπτει από συνδυασμό παραγόντων: στρεβλώνουμε ή ξεχνάμε τις προηγούμενες προβλέψεις, θεωρούμε εύκολα προβλέψιμο ένα γεγονός, όταν εκ των υστέρων αναπαράγουμε την αιτιοκρατική αλυσίδα που οδήγησε σε αυτό, και μας βολεύει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε προβλέψιμος.   

Στο άρθρο μου «Η τυραννία της αξιοκρατίας» αναφέρω ότι η «μεροληψία της αναδρομικής επαλήθευσης» δημιουργεί «ηθικά απωθητικές συμπεριφορές», με την έννοια ότι οι νικητές αναπτύσσουν τη βεβαιότητα ότι «παίρνουν ό,τι αξίζουν», αποδίδοντας την επιτυχία τους στο ταλέντο και τη σκληρή δουλειά. Έχοντας φτάσει στην «κορυφή», τείνουν να πιστεύουν ότι η τωρινή τους κατάσταση ήταν αναπόφευκτη, άρα δικαιούνται ό,τι απολαμβάνουν, όπως και οι ηττημένοι καλώς υφίστανται ό,τι υφίστανται. Αυτός ο «υφέρπων ντετερμινισμός» είναι ένα βολικό αφήγημα, το οποίο βεβαίως μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα.

• • •

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Δικηγόρος, συγγραφέας και ιστορικός, ο Γάλλος Νικολά Σοριέ (Nicolas Chorier, 1612 - 1692) είναι γνωστός για το βιβλίο του με τον νεότερο τίτλο «Η Ακαδημία των γυναικών», ένα από τα πρώτα ερωτικά κείμενα γραμμένα σε ευρωπαϊκή γλώσσα. 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε γύρω στο 1660 στην Γκρενόμπλ με τίτλο «Le Meursius François, ou Entretiens Galans D'Aloysia», δήθεν γραμμένο στα ισπανικά από την Ισπανίδα ποιήτρια Aloysia (Luisa Sigea) και δήθεν μεταφρασμένο στα λατινικά από κάποιον ανθρωπιστή Ολλανδό ονόματι Joannes Meursius. Μεταφράστηκε πολλές φορές στα γαλλικά και αγγλικά, και εκθειάστηκε το στυλ της γραφής του από πολλούς, μεταξύ των οποίων από τον Γκιγιώμ Απολινέρ. Το βιβλίο αποτελείται από σειρά διαλόγων ανάμεσα στην 26χρονη Τουλία, που είχε αναλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση της νεαρής ξαδέλφης της Οτάβια.

Ένα δίτομο αντίτυπο της παράνομης έκδοσης του 1782 από τον εκδότη Υμπέρ-Μαρτίν Καζίν, με γκραβούρες του Φρανσουά Ρολάν Ελουίν (1745 - 1810) σε σχέδια του Αντουάν Μπορέλ (1743 - 1810), πουλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι 4.500 ευρώ. 

Le Meursius François Facebook Twitter
Εικόνα από την παράνομη έκδοση του 1782 του βιβλίου του Νικολά Σοριέ «Le Meursius François, ou Entretiens Galans D'Aloysia».

• • •

ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Borgund Stave Church είναι μια πρώην εκκλησία και νυν μουσείο στη Νορβηγία. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1200 μ.Χ. εξ ολοκλήρου από ξύλο δίχως να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί, και άντεξε μέχρι σήμερα.

Borgund Stave Church Facebook Twitter
Η Borgund Stave Church είναι μια πρώην εκκλησία και νυν μουσείο στη Νορβηγία.
 
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ