Καλημέρα καχυποψία

Όμορφος κομήτης Facebook Twitter
Ο κομήτης C/2021 A1 Leonard την 31η Δεκεμβρίου 2021. Φωτο: Michael & Jäger Lukas Demetz Skygems Observatories.
0

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται πλέον για το 95,4% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ της τελευταίας βδομάδας, σύμφωνα με αναπροσαρμοσμένη εκτίμηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη. Η Όμικρον σχεδόν εκτόπισε την παραλλαγή Δέλτα που ευθύνεται μόνον για το υπόλοιπο 4,6% των κρουσμάτων.

Η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι απίστευτη. Τα κρούσματά της ήταν τις τρεις προηγούμενες βδομάδες το 8,0%, 37,9% και 77% των κρουσμάτων, και τη βδομάδα που τέλειωσε την πρωτοχρονιά 95,4%.

Τα περισσότερα μοντέλα προβλέψεων δείχνουν ότι θα κορυφωθεί «πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2022», ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων αναμένεται να επιβραδυνθεί τον Μάρτιο, αλλά «θα παραμείνει υψηλός» συγκρινόμενος με τα χαμηλά επίπεδα του προηγουμένου Ιουνίου.

Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Όμικρον αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, τα μοντέλα δείχνουν ότι το στέλεχος παραμένει αρκετά επικίνδυνο, ώστε το τρέχον κύμα να οδηγήσει στις κορυφώσεις των χειρότερων ημερών της Δέλτα.

Πηγή: Reuters, The Hill

Όμορφος κομήτης Facebook Twitter
Η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται πλέον για το 95,4% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

• • •

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

Χθες καταγράφηκαν 50.126 κρούσματα στη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη ήταν 5.459, τα δε ενεργά κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 218.900 και 364.800 χιλιάδες.

Αυτό σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση ένας στους 3 και στην καλύτερη ένας στους 5 είναι συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό κρούσμα (υπολογισμοί τού καθηγητή Θεόδωρου Χατζηπαντελή).

Καλημέρα καχυποψία, θα λέγαμε, προσαρμόζοντας το «Καλημέρα θλίψη» στα καθ΄ημάς. Έτσι όπως πάμε, θα φυλαγόμαστε και από τη σκιά μας.

Όμορφος κομήτης Facebook Twitter
Στη χειρότερη περίπτωση ένας στους 3 και στην καλύτερη ένας στους 5 είναι συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό κρούσμα στη Θεσσαλονίκη. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

• • •

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Νέο ρεκόρ σημείωσε η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Bureau of Labor Statistics, η οικειοθελής παραίτηση από την εργασία, που ανήλθε στα 4,53 εκατομμύρια, παρουσιάζει αύξηση 8,9% από τον Οκτώβριο και σπάει το ρεκόρ Σεπτεμβρίου των 4,36 εκατομμυρίων.

Έχουν διατυπωθεί πολλές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, λιγότερο ή περισσότερο πειστικές. Αναφέρω την άποψη του καθηγητή, Μπράντφορντ Ντελόγκ: «Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο της πανδημίας είναι ότι τροφοδότησε έναν μετασχηματισμό της εργασίας και της θέσης εργασίας που είτε θα χρειάζονταν δεκαετίες, αν δεν υπήρχε ο ιός, είτε δεν θα συνέβαιναν ποτέ». Οι αλλαγές αυτές επιβάλλουν στην κυβέρνηση και στους εργοδότες να άρουν τα εμπόδια, ώστε να καταστεί εμφανές στους εργαζόμενους ότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες για δουλειά.

Όμορφος κομήτης Facebook Twitter
Η Μεγάλη Παραίτηση προκάλεσε πολλές δυσλειτουργίες σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.

• • •

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Προδημοσίευση μελέτης Καναδών ερευνητών στο medRxiv («Effectiveness of COVID-19 vaccines against Omicron or Delta infection») πριν από τέσσερις μέρες εκτιμά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μόλυνσης (ανεξαρτήτως συμπτωμάτων ή σοβαρότητας) που προκαλείται από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα.

Η μελέτη ανάλυσε 3.442 κρούσματα Όμικρον, 9.201 κρούσματα Δέλτα και 471.545 αρνητικά τεστ. Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματά της (αντιγράφω από την περίληψη).

Μετά από 2 δόσεις εμβολίων, η αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης Δέλτα έπεφτε σταθερά με την πάροδο του χρόνου, αλλά ανακτήθηκε στο 93% από την 7η μέρα και μετά, από την ημέρα που ελήφθη εμβόλιο mRNA ως τρίτη δόση.

Απεναντίας, η λήψη 2 δόσεων δεν παρείχε προστασία έναντι της Όμικρον. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μάλιστα ήταν 37% (τριάντα επτά τοις εκατό) από την 7η μέρα και μετά, από την ημέρα που ελήφθη εμβόλιο mRNA ως τρίτη δόση.

Η εργασία των Καναδών αφορά μόνον την προστασία έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον, και όχι αν προκαλεί ήπια ή σοβαρή νόσηση. Τα αποτελέσματα είναι συμβατά, πάντως, με άλλα δεδομένα (π.χ. από τη Δανία και το Ισραήλ) που δείχνουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από την Όμικρον σε διπλοεμβολιασμένους και τριπλοεμβολιασμένους.

Ωστόσο, η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA «προσφέρει ένα επίπεδο προστασίας έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον στην άμεση χρονική περίοδο», σημειώνεται στη μελέτη, αλλά απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία (π.χ. μέτρα δημόσιας υγείας, προσαρμοσμένα εμβόλια) για την προστασία από τη μόλυνση της Όμικρον.

• • •

ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν χιονίζει το γιορτάζουν.

Το βίντεο δείχνει Σαουδάραβες να χορεύουν τον παραδοσιακό χορό «dabke» για να γιορτάσουν τη χιονόπτωση.

Άραβες, όμως, διόρθωσαν το ABC, λέγοντας ότι το «dabke» είναι χορός του Λεβάντε (Ανατολική Μεσόγειος), ενώ αυτός είναι ο ηλικίας 1.500 ετών «Dahha(a)», χορός της Βόρειας Αραβίας που τον χορεύει κυρίως η φυλή Ανάζα.

• • •

ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Δύο χρήσιμα φιλολογικά ανέκδοτα, μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο που συστήνονται ακόμη βιβλία της περασμένης χρονιάς.

Ο Σάμιουελ Τζόνσον εκφράζει εντελώς αρνητική γνώμη για το βιβλίο κάποιου μέτριου συγγραφέα, ο οποίος διαμαρτύρεται: «Μα δεν διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο μου!». Ο Τζόνσον απαντά: «Όταν το φιλέτο είναι υπερβολικά ψημένο, αρκεί μια μπουκιά».

Ο Προυστ στέλνει ένα αντίτυπο του Γκερμάντ στη Μαντάμ ντε Σεβινιέ που τη θαύμαζε νέος. Αυτή δεν το διαβάζει. Ο Προυστ παραπονιέται στον Κοκτώ που του απαντά: «Ο Φαμπρ έγραψε ένα βιβλίο για τα έντομα, αλλά δεν ζήτησε από τα έντομα να το διαβάσουν!».

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ