Καλή και κακή διαχείριση

στειρώσεις Περού Facebook Twitter
Ο πρώην Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, δικάζεται από την 1η Μαρτίου, διότι περί τα 300.000 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητα φτωχές ιθαγενείς αγρότισσες, υπέστησαν αναγκαστική στείρωση στη θητεία του: «Ο στόχος δεν ήταν να γεννηθούν λιγότερα παιδιά στο Περού, αλλά λιγότεροι ιθαγενείς» (Μάριο Βάργκας Λιόσα).
0

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα, αλλά ελάχιστες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, και διατάχθηκε διοικητική έρευνα. 

Η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, στην ασφάλεια της οποίας ανήκει το υπηρεσιακό όχημα που ενεπλάκη στο δυστύχημα, έκανε αυτό που όφειλε να κάνει: τηλεφώνησε στην οικογένεια του θύματος, και διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Εξέπεμψε μια ενσυναίσθηση, και αυτό είναι καλό από μόνο του. Θα έπρεπε η κα. Μπακογιάννη να κάνει τη δήλωση νωρίτερα; Πιθανόν, και ίσως θα ήταν καλύτερα. Το ότι «άργησε», όμως, δεν μπορεί να χαλάσει τη μεγάλη εικόνα ότι έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Δεν μπορεί κανένας να υποκύπτει στην παράνοια των κοινωνικών μέσων· επειδή έτσι θέλουν άτομα με το πληκτρολόγιο ανά χείρας που ψάχνουν ευκαιρία για καυγά, κάνοντας τους πιο απίστευτους συσχετισμούς.

Δεύτερη περίπτωση καλής διαχείρισης ήταν η αντιμετώπιση μιας καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, κινήθηκε γρήγορα και μεθοδικά, και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την άμεση ανάκληση άσκησης καθηκόντων του εμπλεκόμενου αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Το θέμα έληξε, το κύρος του θεσμού διασφαλίστηκε, και τα υπόλοιπα είναι θέμα της δικαιοσύνης.  

Απεναντίας, από αμήχανη έως πολύ κακή ήταν η διαχείριση τόσο της υπόθεσης Λιγνάδη όσο και του ξυλοδαρμού του νεαρού από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη. Η Αστυνομία, λόγου χάρη, αντί να επιδιώξει να μεταθέσει τις ευθύνες (στα ανύπαρκτα 30 άτομα που δήθεν διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς), θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι η συμπεριφορά του αστυνομικού ήταν απαράδεκτη και να τον θέσει προσωρινά εκτός υπηρεσίας. Δεν είναι βέβαιο ότι η ένταση θα εκτονωνόταν, αλλά υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να συμβεί.

Το δίδαγμα από τις τέσσερις αυτές ιστορίες είναι ότι πολλές εντάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι υπεύθυνες αρχές είχαν δείξει στοιχειώδη εμπιστοσύνη στους πολίτες. Μπορεί ως πολίτες να έχουμε ένα σωρό ελαττώματα, αλλά έχουμε και στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί να στηριχτεί η πολιτεία. Λίγη εξυπνάδα χρειάζεται για να τα ενεργοποιήσει.

τροχαίο Βουλή Facebook Twitter
Το τροχαίο που συνέβη στην είσοδο της Βουλής την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Φωτό: EUROKINISSI

• • •

ΤΟ ΞΕΨΥΧΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Την Πέμπτη 11.03.2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το γιγαντιαίο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με κύριους στόχους την καταπολέμηση της πανδημίας και της φτώχειας, η σημασία του προγράμματος είναι πολλαπλή: οικονομική, κοινωνική και ιδεολογική. 

Όσον αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, ο Μπάιντεν έθεσε στόχο οι Αμερικανοί να γιορτάσουν, παραδοσιακά με μπαρμπεκιού, την εθνική γιορτή 4η Ιουλίου σε μικρές παρέες. Δεν φαίνεται ανέφικτος ο στόχος να βρει η χώρα έναν βαθμό κανονικότητας έως τότε. Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά εξαιρετικά καλά. Σε μία μόνο μέρα, στις 13/3, εμβολιάστηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, το μείζονος σημασίας γεγονός είναι ο πόλεμος του Μπάιντεν κατά της φτώχειας, που πιθανόν θα του χαρίσει εξέχουσα θέση στην Ιστορία. 

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου για τη Φτώχεια και την Κοινωνική Πολιτική του πανεπιστημίου Κολούμπια («The Potential Poverty Reduction Effect of the American Rescue Plan», 11 Μαρτίου 2021), το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη φτώχεια από το 12,3% σε 8,5%, δηλαδή θα βγάλει από την ένδεια περίπου 12.000.000 Αμερικανούς. Ειδικότερα, περισσότερα από το 93% των παιδιών (69 εκατομμύρια) ανήκουν στους δικαιούχους του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να μειώσει τη φτώχεια στα παιδιά από 13,6% σε 7,5%, ήτοι μείωση σχεδόν 45%. 

Πρέπει κάποιος να γυρίσει 60 χρόνια πίσω, στη διακυβέρνηση του Λύντον Τζόνσον για να βρει τέτοιας κλίμακας προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας. Το 1960 ήταν της τάξεως του 30%, και χάρη στα μέτρα του Τζόνσον το 1972 έπεσε κάτω από το μισό. Κατόπιν, ακολούθησε ο Ρήγκαν με το «η φτώχεια κέρδισε τον πόλεμο»· και επί δεκαετίας η φτώχεια έχανε τον πόλεμο.

Το πρόγραμμα αποτελεί τον επίσημο ενταφιασμό τού ψυχορραγούντος την τελευταία δεκαετία νεοφιλελευθερισμού. Σε όποιον δεν αρέσει ο όρος, και υπάρχουν πολλοί, σημαίνει ότι μετακινούμαστε στον αντίποδα δύο θέσεων που δέσποσαν μέχρι τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08: «Το κράτος δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα» (Ντ. Ρήγκαν) και «η εποχή του μεγάλου κράτους πέρασε» (Μπιλ Κλίντον). Σημαίνει επίσης τον ενταφιασμό των «trickle down» Οικονομικών, ήτοι της (αφελούς) ιδέας ότι το όφελος από την περικοπή των φόρων στους πλούσιους και τις επιχειρήσεις θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία.

Προπαντός σημαίνει ότι θα έχουμε αλλαγή παραδείγματος (paradigm), το οποίο ελπίζουμε να περάσει σύντομα τον Ατλαντικό και να μπολιαστεί με ό,τι οι Ευρωπαίοι περηφανεύονται ότι είχαν πετύχει στη μεταπολεμική περίοδο.

Joe Biden Facebook Twitter
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράφει το Αμερικανικό Πρόγραμμα Διάσωσης την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021.

• • •

ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Ένας αγαπημένος καθηγητής συνταξιοδοτείται στη Νέα Ζηλανδία. Οι μαθητές τον αποχαιρετούν με ένα χάκα των Μαορί.

• • •

ΟΤΑΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ

«Όταν η Γαλλία πλήττει» («Quand la France s'ennuie») είναι ο τίτλος ενός διάσημου άρθρου του δημοσιογράφου Πιέρ Βιανσόν-Ποντέ που δημοσιεύτηκε στη Le Monde, στις 15 Μαρτίου του 1968. 

Δανειζόμενος τη φράση του Λαμαρτίνου «Η Γαλλία είναι έθνος που πλήττει!» (10 Ιανανουαρίου 1839), ο Βιανσόν-Ποντέ γράφει ότι μέσα σε έναν κόσμο σε αναβρασμό (Βιετνάμ, φοιτητικές εξεγέρσεις) και μετά από ταραγμένα χρόνια (Γερμανική κατοχή, ανεξαρτησία της Αλγερίας), οι Γάλλοι, ακόμη και οι νέοι, είχαν βυθιστεί στην αδράνεια και την αδιαφορία: «οι Γάλλοι φοιτητές ασχολούνται να μάθουν αν τα κορίτσια της Ναντέρ και του Αντονύ θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα στα δωμάτια των αγοριών, άποψη ωστόσο περιορισμένη των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ύστερα από 2 μήνες έγινε ο Μάης, και το άρθρο έμεινε στην Ιστορία.

Le Monde Facebook Twitter
Το φύλλο της Le Monde, της 15ης Μαρτίου 1968, με το διάσημο άρθρο «Όταν η Γαλλία πλήττει».  

• • •

Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΟΙ ΑΧΩΝΕΥΤΟΙ

Το γρανιτένιο κεφάλι είναι του Καρλ Μαρξ (5 Μαΐου 1818 – 14 Μαρτίου 1883) στο τάφο του, στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου.

«Όλα ξεκίνησαν απ’ αυτό το γρανιτένιο κεφάλι που στέκει μπροστά μου, κι εκείνοι κι οι άλλοι, κι ετούτοι κι οι μετέπειτα, κι οι καλοί κι οι κακοί, μόνο που οι καλοί βγήκαν γρήγορα από τη μέση, πλάκωσαν τα ντουγκασβίλια και τους ξεπάστρεψαν, έτσι που μείναν επάνω μόνο οι αχώνευτοι. Θα μου πείτε ‘βρέστε μου μια κατσαρόλα που να βράζει το γάλα χωρίς να το χύνει’. Aυτό προσπαθώ τόσα χρόνια, κάθε πρωί λέω να προσέξω για να μη φουσκώσει και πάντα την παθαίνω. Έτσι την πάθαμε όλοι, κι ίσως κι ο ίδιος ο Mαρξ, γιατί δεν πιστεύω να ήθελε αυτούς τους αχώνευτους».

(Από τη συλλογή διηγημάτων Το κοινόβιο, Άπαντα Μάριου Χάκκα, Κέδρος 1972).

Karl Marx statue Facebook Twitter
Η προτομή του Καρλ Μαρξ στον τάφο του στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Για να είμαι ακριβής, αυτή είναι η αγαπημένη μου μπαρούφα όσον αφορά την τεχνολογική αλλαγή και τις τεχνολογικές προβλέψεις — ίσως υπάρχει ένα ζήτημα ιστορικής αδικίας, αλλά καλώς ή κακώς στον Duell αποδίδεται.

«Ό,τι ήταν να επινοηθεί, επινοήθηκε». 

— Charles H. Duell, Διοικητής του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ, 1899

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατρομανωλάκης:

Πολιτισμός / Το υπ. Πολιτισμού ζητά εξηγήσεις από τον αν. καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ μετά από δημοσίευμα για καταγγελίες

Το υπουργείο «επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος»
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ