Η ανεντιμότητα των προκλητικών αυξήσεων

polar bear Facebook Twitter
Ύστερα από πολυετή παραμονή στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, πέθανε σε ηλικία 37 ετών η Κατιούσα, η γηραιότερη πολική αρκούδα στην Ευρώπη.
0

ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ

Έλεγχοι πραγματοποιούνται από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε e-shops και φυσικά καταστήματα προκειμένου να τεκμηριωθεί αν υπήρξε αισχροκέρδεια σχετικά με τις τιμές πώλησης μασκών αυξημένης προστασίας FFP2 και ΚΝ95, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξαν ανατιμήσεις μέχρι και 42%, μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022, περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο του 20% σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη της πανδημίας. Σε περίπτωση παραβίασης προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα.

Πέρα, όμως, από τη νομοθετική ρύθμιση και τα πρόστιμα, πρόκειται για στρεβλή και απεχθή μορφή του καπιταλισμού. Ξέρουμε από πολλές μελέτες ότι οι καταναλωτές αποδέχονται οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές τους ή να μειώνουν τους μισθούς όταν αυξάνονται τα κόστη τους, αλλά το κρίνουν ανέντιμο όταν αυξάνεται η ζήτηση ή παρατηρούνται ελλείψεις. Θεωρείται, λόγου χάρη, ανέντιμο μια επιχείρηση να ανεβάζει τις τιμές ενός προϊόντος του οποίου διαθέτει ποσότητες σε απόθεμα, μόλις ανακοινωθεί αύξηση της γενικής του τιμής — το τυπικό παράδειγμα είναι η άμεση αύξηση της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια, αμέσως μόλις ανακοινωθεί αύξηση της τιμής του πετρελαίου. 

Η εντιμότητα πάει ζευγάρι με την αμοιβαιότητα. Η αμοιβαιότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι απέναντι σε φιλικές ενέργειες συμπεριφέρονται κατά κανόνα πολύ πιο ευγενικά και συνεργατικά· και, απεναντίας, σε εχθρικές ενέργειες πολύ πιο άσχημα έως και βίαια.

Είναι, συνεπώς, απολύτως φυσιολογική η οργή των πολιτών για τις προκλητικές αυξήσεις και μάλιστα σε είδη που αφορούν την ατομική και δημόσια υγεία· και θα είναι πλήρως αποδεκτές οι ποινές που θα επιβληθούν, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις.

Θα αποτελέσει επίσης και ένα μικρό μάθημα σε όσους παπαγαλίζουν τον «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» ως εξήγηση των πάντων στον καπιταλισμό ή σε ό,τι νομίζουν ότι πρέπει να είναι ο καπιταλισμός. 

• • •

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μπορεί να διαπνέονται από πατριωτικά έως εθνικιστικά αισθήματα, αλλά η ορθολογικότητα στη συμπεριφορά τους υπό κατάλληλες συνθήκες τελικώς επιβάλλεται.

Στο επόμενο βίντεο, Έλληνες και Βούλγαροι πολίτες καταναλωτές περνούν τα σύνορα για να κάνουν τις αγορές τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι την πτώση της τουρκικής λίρας (χθες, 1 ευρώ = 13,11 λίρες).

Διόλου πρωτότυπο φαινόμενο. Έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν και σε πολλές χώρες, λόγου χάριν, Γάλλοι περνούσαν αυθημερόν τα Πυρηναία για να ψωνίσουν στην Ισπανία, και κάτοικοι της Χιλής πήγαιναν στην Αργεντική για ψώνια όταν το πέσο κατρακυλούσε.

• • •

ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΝΕΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ»

«Η ανθρώπινη επίδραση στη βιοποικιλότητα, για να το θέσω κατά το δυνατόν συντομότερα, είναι επίθεση εναντίον μας». 

Αυτός είναι ένας από τους γνωστούς αφορισμούς του σπουδαίου βιολόγου, φυσιοδίφη, συγγραφέα, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Έντουαρντ Γουίλσον (1929 – 2021), που πέθανε προχθές

Οι προσωνυμίες του αναδεικνύουν το επιστημονικό μέγεθός του: «Ο νέος Δαρβίνος», «ο φυσικός κληρονόμος του Δαρβίνου», «ο πατέρας της βιοποικιλότητας», «ο πατέρας της κοινωνιοβιολογίας». 

Κορυφαίος ειδικός στα μυρμήγκια, χαρτογράφησε την κοινωνική τους συμπεριφορά, δείχνοντας πώς επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εκκρίσεων φερομόνης (τα ευρήματά του ενέπνευσαν την ανάπτυξη των «αλγορίθμων μυρμηγκιών» βελτιστοποίησης συστημάτων).

Υπήρξε και δεινός συγγραφέας. Πολυγραφότατος, τιμήθηκε με δύο βραβεία Πούλιτζερ για δοκίμια του, αρκετά δε βιβλία του έγιναν μπεστ σέλερ.

edward wilson graffiti Facebook Twitter
Τοιχογραφία αφιερωμένη στον καθηγητή Έντουαρντ Γουίλσον (1929 – 2021).

• • •

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Μαριάνα Μαζουκάτο, Η Οικονομία της Αποστολής, από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Αντιγράφω μερικά σημεία με μικρές αλλαγές από τον πρόλογό μου.

Η Μαζουκάτο στην Οικονομία της Αποστολής προτείνει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό πλαίσιο για τα μεγα-προβλήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση/αλλαγή, την υγειονομική κρίση, το ψηφιακό χάσμα, κ.ά.

Η συγγραφέας είναι γνωστή στη χώρα μας από τα δύο προηγούμενα βιβλία της, Το Επιχειρηματικό Κράτος (Εκδόσεις Κριτική) και την Αξία των Πάντων (Εκδόσεις Επίκεντρο). Υπάρχει, όμως, κεφαλαιώδης διαφορά ανάμεσα σε αυτά και στην Οικονομία της Αποστολής.

Μαριάνα Μαζουκάτο, «Η Οικονομία της Αποστολής», Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021. 
Μαριάνα Μαζουκάτο, «Η Οικονομία της Αποστολής», Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021. 

Στα δύο προηγούμενα βιβλία της, η συγγραφέας επικεντρώθηκε στην ανάλυση, στο «είναι» του σύγχρονου καπιταλισμού. Στην Αποστολή το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο τι πρέπει να γίνει, στο κανονιστικό, στο «δέον». Αν στα πρώτα ήθελε να εξηγήσει τον καπιταλισμό, στην Αποστολή θέλει να τον αλλάξει, πράγμα ολοφάνερο καταρχάς από την προνομιούχο θέση που έχουν στις σελίδες του κεντρικές έννοιες του στρατηγικού μάνατζμεντ / στρατηγικής σκέψης: όραμα, αποστολή, σκοπός, στόχοι, ακόμη και πολύ εξειδικευμένες, όπως χάρτες αποστολών, εσωτερικές ικανότητες, κ.ά.

Είναι αδύνατο να μιλήσεις για δημόσιες πολιτικές αφηρημένα, δίχως αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πολλά σημαντικά έργα έχουν γίνει, λόγου χάριν, το σχέδιο Μανχάταν που οδήγησε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Αναμφισβήτητα, όμως, η αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη ― το πρόγραμμα Απόλλων ― παραμένει μέχρι σήμερα το πιο φιλόδοξο και πολύπλοκο έργο. Η χρησιμότητά του είναι διττή. Από τη μια, η μελέτη αυτής της περίπτωσης παρέχει στη συγγραφέα το εμπειρικό υλικό προκειμένου να εδράσει τη θεωρία της σε γερά θεμέλια· και από την άλλη, να καταδείξει με το εξαιρετικό αυτό επίτευγμα την κεντρική της θέση ότι «το κράτος ξεπέρασε τον ρόλο αυτού που διορθώνει τις αγορές, και απέκτησε ρόλο διαμορφωτή των αγορών».

Η Μαζουκάτο παρέχει μία, και πιθανόν τη μοναδική διέξοδο, σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται ως «προοδευτικοί» για να ξεκολλήσουν από τη μιζέρια στην οποία έχουν αποτελματωθεί. Επί μισό αιώνα, είτε αγωνίζονται να διαφυλάξουν ό,τι κατακτήθηκε στη μεταπολεμική περίοδο, αναδίνοντας ένα άρωμα «αντιδραστικότητας» με την έννοια της επιστροφής στα κεκτημένα· είτε σπεύδουν να αντιγράψουν τους συντηρητικούς συχνά σαν ατάλαντοι συγγραφείς.

Πάνω από όλα, όμως, η Μαζουκάτο μεταδίδει τη δική της παθιασμένη πεποίθηση ότι μπορούμε συλλογικά και ορθολογικά να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση του καπιταλισμού, και να τον κάνουμε καλύτερο. Και να προστατεύσουμε αυτό, που μάθαμε επίσης από το πρόγραμμα Απόλλων: πόσο ταπεινόφρονες πρέπει να είμαστε βλέποντας τον πλανήτη μας σαν «όαση σε μια θάλασσα σκότους» (Νιλ Άρμστρονγκ), και πόσο πρέπει να φροντίζουμε αυτό το εύθραυστο σπίτι μας.

• • •

ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ;

Ως συνήθως, μετά τις γιορτές προγραμματίζουμε δίαιτα, και μάλιστα αυστηρή. Ως συνήθως, επίσης, οι περισσότεροι δεν πρόκειται να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον εαυτό μας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι ένα ερώτημα πού πάει το λίπος που ενδεχομένως θα χάσουμε. Πριν από λίγα χρόνια, οι Ruben Meerman και Andrew Brown το απάντησαν σε άρθρο τους που δημοσίευσε η British Medical Journal.

Οι συγγραφείς έδειξαν ότι απώλεια 10 κιλών λίπους απαιτεί εισπνοή 29 κιλών οξυγόνου, και αυτή η διεργασία μεταβολισμού παράγει 28 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και 11 κιλά νερό.

Ειδικότερα, αν χάσουμε 10 κιλά λίπους, τα 8,4 από τα 28 κιλά εκπνέονται ως διοξείδιο του άνθρακα μέσω των πνευμόνων. Το υπόλοιπο 1,4 γίνεται νερό που το αποβάλλουμε με τα ούρα, κόπρανα, ιδρώτα, δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά. Κοντολογίς, το 84% γίνεται διοξείδιο του άνθρακα και το 16% νερό.

Πηγή: The British Medical Journal

losing weight Facebook Twitter
Όταν κάποιος χάσει 10 κιλά λίπους, εκπνέει τα 8,4 κιλά ως διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλει το 1,6 ως νερό. 
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ