«ΝΤΡΟΠΗ» Η ΜΟΝΗ ΛΕΞΗ

Επτά μήνες μετά την προφυλάκισή του για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, στις 9 Μαρτίου 2021, στη Νέα Σμύρνη, ο λεγόμενος «Ινδιάνος» αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

 

Επτά μήνες στη φυλακή. Δίχως κανένα σοβαρό ενοχοποιητικό  στοιχείο.

 

Δεν ξέρω ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την ταλαιπωρία ενός αθώου πολίτη, αλλά η μόνη λέξη που ταιριάζει είναι «ντροπή».

 

Όμως γνωρίζω ότι θα πρέπει να ντρέπονται και όσοι πολίτες με περισσή ευκολία υιοθέτησαν τις κατηγορίες εναντίον του καθαρά από πολιτικό φανατισμό.

 

• • •

 

ΜΑΓΙΚΟΣ ΣΑΛΑΧ

Στο ισόπαλο 2 -2 της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Σίτι, έλαμψε ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ. Δημιούργησε το πρώτο γκολ της Λίπερπουλ με ασίστ στον Σαντιό Μανέ και πέτυχε το εντυπωσιακό δεύτερο γκολ της ομάδας του.

 

Ο τεχνικός της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ήταν ασυγκράτητος: «Επειδή αυτή η ομάδα ποτέ δεν ξεχνάει οτιδήποτε, οι οπαδοί της θα μιλούν γι’ αυτό το γκολ για πολύ, πολύ χρόνο, σε 50, 60 χρόνια, όταν θα θυμούνται αυτό το παιχνίδι».» 

 

Δεν ξέρω αν θα το θυμούνται ύστερα από 50 χρόνια, αλλά γκολάρα ήταν.

 

Πηγή: Reuters

 

 

• • •

 

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ

Για 12η συνεχόμενη βδομάδα, συνεχίστηκαν και το περασμένο Σάββατο οι διαδηλώσεις στη Γαλλία των αντιεμβολιαστών / αντίθετων με τη χρήση του υγειονομικού πάσου. 

 

Το επόμενο γράφημα απεικονίζει τον αριθμό των διαδηλωτών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι χαρακτηριστική η φθίνουσα πορεία τους από την 9η Αυγούστου, που ανακοινώθηκαν τα νέα εκτεταμένα μέτρα εφαρμογής του υγειονομικού πάσου σε χώρους συγκέντρωσης πολιτών (τρένα, εστιατόρια, κ.λπ.)

 

chart
Αριθμός των διαδηλωτών εναντίον του υγειονομικού πάσου στη Γαλλία (Κόκκινο: Παρίσι, Μπλε: Υπόλοιπη χώρα, Κάθετη γραμμή: Επιβολή των νέων μέτρων του υγειονομικού πάσου στις 9 Αυγούστου.) 

 

• • •

 

Ο ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Στα πανεπιστήμια, αλλά όχι σε όλα, ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα ― αλήθεια, γιατί άργησε τόσο πολύ η ΚΥΑ, αφού ήταν ειλημμένη η απόφαση για διά ζώσης διδασκαλία; 

 

Όσα σχετικά διαβάζουμε στον Άνταμ Σμιθ ακούγονται λες και τα έγραψε πριν από μια ώρα. 

 

«Θα ήταν από δικό του λάθος αν κάποιος έθετε σε κίνδυνο την υγεία του στην Οξφόρδη από υπερβολική μελέτη, επειδή οι μόνες μας δουλειές εδώ είναι να πηγαίνουμε στις προσευχές δύο φορές τη μέρα, και στα μαθήματα δύο φορές τη βδομάδα» (από επιστολή του όταν φοιτούσε στην Οξφόρδη).

 

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξασφάλιζε «μεγάλους μισθούς» στους καθηγητές. Ωστόσο, όταν οι απολαβές ενός καθηγητή είναι ακριβώς ίδιες είτε επιτελεί είτε όχι κάποιο επίπονο καθήκον του, «είναι ασφαλώς προς το συμφέρον του, τουλάχιστον με την αγοραία του έννοια, είτε να το παραμελεί εντελώς, είτε, αν υπόκειται σε αρχές που δεν ανέχονται κάτι τέτοιο, να το επιτελεί όσο τσαπατσούλικα και πρόχειρα τού το επιτρέπουν». 

 

Εάν μάλιστα είναι εκ φύσεως εργασιομανής «είναι προς το συμφέρον του να χρησιμοποιήσει αλλού τούτη την ενεργητικότητά του ούτως ώστε να αποκομίσει κάποιο πλεονέκτημα, παρά στην επιτέλεση του καθήκοντός του, από το οποίο δεν μπορεί να αποκομίσει τίποτα».

 

Οι καθηγητές «είναι πιθανόν να ενωθούν στην κοινή υπόθεση, να γίνει λίαν επιεικής ο μεν προς τον δε, και καθένας να συναινεί ο διπλανός του να παραμελεί το καθήκον του, εφόσον του επιτρέπουν να παραμελεί το δικό του». 

 

«Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων καθηγητών έχει εγκαταλείψει εντελώς, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τα προσχήματα όσον αφορά τη διδασκαλία». 

 

Οι σπουδές στα πανεπιστήμια οργανώνονται γενικά «όχι προς όφελος των φοιτητών, αλλά προς το συμφέρον, ή για να είμαι ακριβέστερος, για την άνεση των διδασκόντων». 

 

«Όπου, όμως, οι διδάσκοντες επιτελούν πράγματι το καθήκον τους, δεν υπάρχουν παραδείγματα, πιστεύω, ότι το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών παραμελεί τα δικά του. Δεν απαιτείται η παραμικρή πειθαρχία προκειμένου να επιβληθεί η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων, τα οποία αξίζει όντως να τα παρακολουθήσει κανείς, όπως είναι πασίγνωστο από περιπτώσεις τέτοιων μαθημάτων».

 

• • •

 

ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΙΤΟΝ

Μόνο χάρη στο εκπληκτικό ταλέντο του θα μπορούσε αυτός ο σιωπηλός ηθοποιός («Η σιωπή είναι των θεών· μόνον οι μαϊμούδες φλυαρούν», είπε),

αυτός με το πανομοιότυπο πρόσωπο (κατά τον Όρσον Γουέλς: «Ένας από τους ομορφότερους άνδρες που είδα ποτέ στην οθόνη»)

να είναι τόσο εκφραστικός.

 

buster keaton
Μπάστερ Κίτον (04.10.1895 - 01.02.1966)

 

• • •

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πανίδας των ΗΠΑ ανακοίνωσε το θλιβερό νέο ότι 23 είδη οριστικά έχουν εξαφανιστεί. 

 

Το γεγονός αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, «υπογραμμίζει πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει τα είδη σε παρακμή και εξαφάνιση, ενισχύοντας την απώλεια κατοικήσιμου χώρου, την υπερεκμετάλλευση, και την εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών και ασθενειών» και «πρέπει να αναμένεται ότι τα αυξανόμενα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις απειλές».

 

Πηγή: La Libre

 

wild goats
Ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων της Νούμπια, στα σύνορα Σουδάν και Αιγύπτου, μειώνεται εξαιτίας της της απώλειας κατοικήσιμου χώρου, του κυνηγιού και πρόσφατα της ξηρασίας. (Φωτ.: Yossi Eshbol, Natural History Museum)

 

• • •

 

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μια πόλη γίνεται ένας κόσμος, όταν κάποιος αγαπά έναν από τους κατοίκους της.

— Λώρενς Ντάρελ, Αλεξανδρινό κουαρτέτο

 

alexandria
Μοχάμεντ Γκοχάρ, «Αλεξάνδρεια: Άποψη από τη θάλασσα του λιμανιού και του φρουρίου Καΐτ Μπέη».