Φρικτό λιντσάρισμα "πυρομανούς" στην Αλγερία

Djamel Bensmaïl Facebook Twitter
Όχλος λίντσαρε, έκαψε και αποκεφάλισε τον 36χρονο Αλγερινό καλλιτέχνη, Djamel Bensmaïl, που πήγε εθελοντικά να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Καμπίλια, επειδή τον θεώρησαν πυρομανή (Φωτο: Twitter).
0

ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Όταν στο παρελθόν δημοσιεύτηκαν ανοησίες του Τσιτσιπά (πάρτι στο Ντουμπάι, Harrods), πολλοί του άσκησαν έντονη κριτική. Τα γεγονότα αυτά ήταν μεν σχετικά ήσσονος σημασίας, αλλά προκάλεσαν οξείες διαμάχες, διότι πολώθηκαν κομματικά. Ο αντίλογος θεωρούσε αυτονόητο ότι ο φθόνος ήταν πίσω από τις κριτικές, εξαιτίας των αδιαμφισβήτητων επιτευγμάτων του νεαρού αθλητή. 

Τώρα οι ίδιοι που τον υποστήριζαν τον στολίζουν με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Δεν επρόκειτο για κακή γνώση της κοινωνικής ψυχολογίας· αποτέλεσμα πολιτικού φανατισμού ήταν η στάση τους.

Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι «άλλοι» αμφισβητούσαν ουσιαστικά ένα πρότυπο αριστείας, το οποίο μέρος του πολιτικού συστήματος έσπευσε να αποδώσει στον Τσιτσιπά. Επί παραδείγματι, σε συνάντησή τους το 2018, ο τέως ΠτΔ τού είπε: «Σε καλωσορίζω ως έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της γενιάς σου και επιπλέον ως ένα πραγματικό πρότυπο Αριστείας».

Ούτε ο φθόνος ούτε η αριστεία άντεξαν, διότι ο αφελής Τσιτσιπάς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι, ενόσω μεν ασχολιόταν με μικροανοησίες, δεν είχε πρόβλημα, αλλά όχι και όταν θα αμφισβητούσε μείζονος σημασίας πολιτικές για τη χώρα. Όσο για τους υποστηρικτές του (και τους επικριτές του) στο παρελθόν, το δίδαγμα πάλι είναι ότι ο φανατισμός τυφλώνει, έστω κι αν εξωραΐζεται με σοφιστικέ έννοιες. 

• • •  

ΜΙΑ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Ενώ δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει από το σοκ των τουλάχιστον 90 θανάτων (εκ των οποίων 33 στρατιώτες) από τις πυρκαγιές, η Αλγερία παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια την εξέλιξη των γεγονότων του λιντσαρίσματος του 36χρονου Αλγερινού καλλιτέχνη, Djamel Bensmaïl.

Ο Bensmaïl, επαγγελματίας ζωγράφος, μουσικός και ακτιβιστής, πήγε στην Larbaa Nath Irathen προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που αφάνιζαν τις δασικές εκτάσεις στην Καμπίλια.

Στις 11 Αυγούστου αργά το απόγευμα, κατηγορήθηκε ότι ήταν πυρομανής και ένας έξαλλος όχλος τον λίντσαρε, τον αποκεφάλισε και τον έκαψε. Τα γεγονότα βιντεοσκοπήθηκαν, και τα βίντεο και φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα.

Ο όχλος απέσπασε τον Bensmaïl από αστυνομικό όχημα, σταθμευμένο στον περίβολο του αστυνομικού τμήματος, δίχως την παραμικρή αντίδραση των αστυνομικών. Ο εθελοντής καλλιτέχνης είχε προσέλθει οικειοθελώς στην αστυνομία για προστασία, όταν έμαθε ότι τον κατηγορούσαν ως πυρομανή.

Χάρη στα βίντεο και τις φωτογραφίες, έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα 61 άτομα. Η κατάσταση πάντως παραμένει ασαφής. Από τη μια, η επίσημη εκδοχή συνδέει αυτό το «αποκρουστικό έγκλημα» με αποσχιστικά κινήματα της περιοχής, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση «τρομοκρατικές οργανώσεις». Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεκλήθη στις 18 Αυγούστου, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συνεχείς εχθρικές πράξεις που διαπράττουν το Μαρόκο, και η σιωνιστική οντότητα, εναντίον της Αλγερίας». Από την άλλη, δημοσιεύονται πληροφορίες για συμμετοχή πρακτόρων στο λιντσάρισμα.

Όπως και να είναι, το λιντσάρισμα του Djamel Bensmaïl έχει καταστεί το πρίσμα μέσω του οποίου η Αλγερία κοιτάζεται στον καθρέπτη, ψάχνοντας να καταλάβει την κατάσταση της κοινωνίας της.

Πηγή: Algeria Press Service

Όχλος παρακολουθεί το κάψιμο του 36χρονου Αλγερινού καλλιτέχνη, Djamel Bensmaïl, που πήγε εθελοντικά να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Καμπίλια
Όχλος παρακολουθεί το κάψιμο του 36χρονου Αλγερινού καλλιτέχνη, Djamel Bensmaïl, που πήγε εθελοντικά να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Καμπίλια, επειδή τον θεώρησαν πυρομανή (Φωτο: Twitter). 

• • •

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Ο τέως Αφγανός αντιπρόεδρος, Αμρουλάχ Σάλεχ, δηλώνει σε ηχογραφημένο μήνυμά του στην εφημερίδα Le Monde, ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ένοπλη σύγκρουση με τους Ταλιμπάν, υπό την προϋπόθεση ότι ο αφγανικός λαός «θα έλεγε τη λέξη του» όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς.

Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Σάλεχ, αφότου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας μετά τη φυγή του του προέδρου Άσραφ Γάνι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ο Σάλεχ δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν υπό την προϋπόθεση ο αφγανικός λαός να προσδιορίσει τον τύπο του καθεστώτος που επιθυμεί, αλλά όχι και να υποταγεί. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει τι περιμένει από τους Ταλιμπάν, δεδομένου ότι οι τελευταίοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα εγκαθιδρύσουν θεοκρατικό και όχι δημοκρατικό καθεστώς και θα εφαρμόσουν τη σαρία.

Ο τέως αντιπρόεδρος και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών βρίσκεται στην κοιλάδα Παντσίρ, όπου ενώθηκε με τις δυνάμεις του Άχμαντ Μασούντ, γιο του πολέμαρχου Άχμαντ Σαx Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001. 

Μοναδική περιοχή της χώρας που δεν έχει υποκύψει, η κοιλάδα Παντσίρ είναι ολοκληρωτικά περικυκλωμένη από τους Ταλιμπάν. Από μιαν άποψη, σημειώνει η Monde, αυτή η παρέμβαση του Σάλεχ μοιάζει με μάχη για την τιμή των όπλων, επειδή δεν μπορεί ουσιαστικά να διεξάγει ένοπλο αγώνα.

Πηγή: Le Monde

• • •

ΘΑΝΑΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το πιο θανατερό σχόλιο που διάβασα για το Αφγανιστάν και κυρίως τις ΗΠΑ έγινε από Κινέζο αξιωματούχο: 

«Στο Αφγανιστάν υπήρξε πιο ομαλή εναλλαγή στην εξουσία από εκείνη στις ΗΠΑ από τον Τραμπ στον Μπάιντεν».

• • •

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Η εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, στις 20 Αύγουστου 1968, υπήρξε μείζον γεγονός, που διέλυσε και τις τελευταίες αυταπάτες για τη φύση του σοβιετικού καθεστώτος.

Ο Τζόζεφ Κουντέλκα ήταν ο φωτογράφος της: «Γνώριζα ότι ήταν σημαντικό να φωτογραφίσω, και έτσι φωτογράφισα».

Ο Κουντέλκα στέλνει τα αρνητικά στο εξωτερικό και η Sunday Times δημοσιεύει τις φωτογραφίες με ψευδώνυμο. Ακόμη και όταν πήρε άσυλο στην Αγγλία, οι φωτογραφίες του κυκλοφορούν με ψευδώνυμο, φοβούμενος αντίποινα στους δικούς που ζουν στην Τσεχοσλοβακία. «Ήταν ένα παράξενο συναίσθημα να βλέπω δημοσιευμένες τις φωτογραφίες μου και να μην μπορώ να πω σε κανέναν ότι ήταν δικές μου... Μόνον μετά τον θάνατο του πατέρα μου παραδέχθηκα ότι ήταν δικές μου», θα εξομολογηθεί ύστερα από χρόνια.

Τζόζεφ Κουντέλκα Πράγα Facebook Twitter
Η θρυλική φωτογραφία του Τζόζεφ Κουντέλκα που απαθανάτισε την ώρα της εισβολής των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Να μαθαίνω γράμματα

του Θεού τα πράματα

Σχολική «αίθουσα» στο Αφγανιστάν. Facebook Twitter
Σχολική «αίθουσα» στο Αφγανιστάν.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ